Čo je však tradičné na slovenskom svadobnom menu? Určite nemám v pláne rúcať vaše predstavy o domácich slížoch v kuracom vývare. Skôr by som sa rada pozastavila nad samotným faktom, že svadobné menu je oslava, sviatok, niečo, na čo by sme mali spomínať celý život. Tak prečo si tento zážitok nespojiť aj s kulinárskym zážitkom?
Asi najčastejšie fenomény slovenských svadobných menu sú už spomínaná slepačia polievka a potreba chuťovo „vyhovieť“ všetkým hosťom. Asi preto sa na svadobných stoloch neustále objavujú kombinácie bieleho a tmavého mäsa na jednom tanieri, neutrálne (a často katastrofálne) omáčky a obligátna dvojica príloh. Kto z vás to ešte nejedol? Je na tom niečo tradičné? Alebo nebodaj sviatočné?
Chápem fakt, že svadobné menu je často podriadené konzervatívnejším názorom rodičov a starých rodičov. Je však stále viac svadobčanov, ktorých láka niečo iné. Nepovedala by som vyslovene netradičné, pretože to najlepšie jedlo z rúk kuchárskych majstrov aj tak vychádza z tradičnej regionálnej kuchyne... Či už je to sviečková z diviaka na smotane s domácimi karlovarskými knedľami, alebo ľahký zubáč s mladými petržlenovými zemiakmi a jarnou zeleninou na masle s tymiánom. „Divina? ryby??!!, poviete si, to predsa nemá rád každý. Ja osobne by som to skôr považovala za výzvu, ochutnať pri takej slávnostnej príležitosti niečo nové. Možno aj preto je práve „v kurze“ jahňacina ako súčasť svadobného menu.
Na ostatnej svadbe, ktorú sme ako spoločnosť organizovali a kde som bola zároveň pozvaná aj ako hosť, som so záujmom sledovala viac ako sedemdesiatročnú babičku pri vedľajšom stole. S pôžitkom sa napchávala teľacím steakom s rozmarínovou omáčkou, kukuričnou polentou a grilovanou zeleninou. Považujem to za jedno z najväčších ocenení pre kuchára a jeho tím.
Totiž, za predpokladu, že máte kvalitnú kuchyňu, môže byť lahôdkou aj obyčajný špenát.
Foto: Sharkam VIP Catering