Tradičná svadobná hostina je z hľadiska formy stolovania považovaná za banket, čo je ten najkomplikovanejší a najnákladnejší spôsob servisu vôbec. Nie každý si v dnešnej dobe potrpí na čašníkov v bielych rukavičkách, či trojicu pohárov pri každom tanieri. Pre mňa osobne, ako človeka s profesionálnou deformáciou :), však hostine práve toto dodáva ten „šmrnc“ výnimočnosti.
Ale poďme radšej na sľúbené riziká v servise, ktoré v extrémnych prípadoch znepríjemnia život každému svadobčanovi.
1) Zasadací poriadok a usporiadanie stolov – ak ste úspešne zvládli komplikovaný protokol usádzania, dajte si ešte pozor na priechodové zóny medzi stolmi. Pokiaľ medzi stoličkami nebude dostatok priestoru na prechod čašníkov, bude servis doslova „viaznuť“.
Extrém: jedlo vychladne, kým dorazí na stôl.
2) Počet čašníkov – často podceňovaný, avšak veľmi zásadný detail. Pri servise hlavného chodu je ideálne, aby zakladanie teplého jedla prebehlo na tri, maximálne! štyri „otočky“ do kuchyne.
Extrém: zopár čašníkov s vyplazeným jazykom behá od kuchyne k rajónom a kým sa jedlo dostane k poslednému stolu, tí prví už dávno dojedli a pozerajú pol hodinu na prázdne taniere.
3) Servis nápojov – okrem čašníkov roznášajúcich jedlo a odnášajúcich použitý inventár by mali byť poruke čašníci dozerajúci na servis (primárne) vína, vody a kávy.
Extrém: čašníci majú plné ruky práce so servisom jedál a hosťom pri ostatných stoloch nemá kto priniesť ani pohár vody.
Veľa zdaru pri plánovaní a nech sa na vašu hostinu spomína v superlatívoch, milé nevesty!
Foto: Sharkam VIP Catering