|

Wellness seminár

Vraví sa, že Slováci sa začínajú stravovaťzdravšie, ale keď do jedálne dorazí rezeň, o 12tej už nie je... Vedeli ste, že: Denná dávka soli na osobu je 1 malá kávová lyžička. Soľ by sa mala z nášho jedálnička vylúčiť úplne a dochucovať by sme mali už len bylinkami – samozrejme čerstvými.
sam_1948

Denná dávka medu na osobu je tiež len 1 malá kávová lyžička. Cukor, či už biely alebo hnedý, by sa mal zo stravy tiež úplne vylúčiť. Taktiež sa dá docukriť bylinkami – určite ste počuli o stévii, posledný rok sa o tejto zázračnej rastlinke rozpráva aj u nás veľa.
Denná dávka mäsa na osobu je 98 g (resp. 100 g). Radšej si ale doprajte raz za čas kvalitné mäsko od mäsiara ako každý deň svojich 100 g. A jedzte ryby!!!
A hlavne nešetrite na potravinách...

 

Cez víkend som bola na wellness seminári v jednom štúdiu v centre Bratislavy. Najprv sme mali asi hodinovú prednášku o zdravej strave a zdravom životnom štýle. Nie o diéte, ale o zdravej strave. Potom sme mali 20. min prestávku „time for tea“, kde sme stále diskutovali o strave, jedle, receptoch... A nakoniec sme si prešli cvičenie 5 Tibeťanov, dynamic jogu a meditáciu. Prednášku viedla veľmi pekná mladá baba (a žiadna vychrtlina). Bolo to veľmi, veľmi zaujímavé. Páčilo sa mi, že mala na veci triezvy názor a veľa som si odtiaľ odniesla. Bolo to viac menej založené na jednej aktuálnej americkej štúdii, ale na druhej strane sme si povedali a potvrdili staré známe. Pokiaľ sa človek stravuje primerane, dá telu presne to, čo si pýta s mierou, malo by to byť v poriadku. Samozrejme, že keď si telo každý večer o polnoci pýta vybieliť chladničku, to asi nie je v pohode :)

 

Už na začiatku som spomenula pár vecí, ktoré som sa na seminári dozvedela. Jasné, niektoré nie sú žiadna novinka, ale pár noviniek som sa dozvedela...
Tlačte sa ovocím, zeleninou, rybami, semienkami. Takto by to vyzeralo, keby som chcela byť stručná :) Asi každý, kto sa trošku zaujíma o zdravý životný štýl, vie, že ovocie doobeda, zelenina poobede (respektíve celý deň, ale ja by som si zeleninový šalát na raňajky asi nedala). Ja už dlhší čas praktizujem ovocie na raňajky. Ovocie obsahuje dobré cukry, ktoré práve na ráno perfektne naštartujú váš metabolizmus, dodajú vám energiu, ktorá sa ale rýchlo spáli. Pretože presne to množstvo, ktoré ráno vo forme ovocia prijmete, to isté množstvo vynaloží vaše telo na jeho spálenie. Čiže si o hodinku – hodinku a pol môžete dať druhé raňajky, napr. acidko (ešte lepšie acidko z kozieho mlieka, pretože toto je omnoho lepšie ako to kravské a navyše ani nespoznáte ten rozdiel). Pokojne aj jogurt, ale kyslé mliečne výrobky obsahujú tie dobré kultúry. Mlieko je celkovo dosť diskutovaná téma. Máme ho piť, nemáme ho piť. Stále nová a nová štúdia a každá ďalšia vyvráti tú predošlú... V zásade, ak máte na mlieko alergiu, o nič neprichádzate. Ak máte mlieko radi (tak ako aj ja), vyberajte si kvalitné, pretože tie nízkotučné biele vody v PET flašiach s trvanlivosťou rok nestoja za nič. Normálne vám mlieko skysne po pár dňoch, čiže si predstavte, koľko chémie v nich musí byť. Ja osobne kupujem čerstvé polotučné – vravím si zlatá stredná cesta :)

 

Rada nad zlato? Nešterite na potravinách! Ľudia si myslia, že stravovať sa zdravo sa rovná stravovať sa draho. Nie je to pravda. Zdravo neznamená ani BIO. BIO by som určite odporúčala vajcia, pretože keď som minule videla dokument o klietkovom chove sliepok, odprisahala som, že vajcia z klietkového chovu už nikdy v živote nekúpim. Niekedy premýšľam, či sa vôbec nápisom na potravinách dá veriť, ale inú možnosť nemáme. Hlavne si tie nápisy čítajte! Dôležité sú prvé tri položky. Pretože prvé tri obsahuje daná potravina vždy najviac. Ak sú na druhom mieste cukry, asi to nie je žiadna výhra.

No, znamená zdravo aj draho? Nie... Ľudia sú vo veľa veciach sebestační, len si to neuvedomujeme... Samozrejme, že keď bývame v Bratislave v paneláku, nemáme možnosti ako ľudia na dedine, ktorí si vedia dopestovať zeleninu, ovocie, zemiaky a všetko možné... Tak im závidím... Ale aj tí sa mnohokrát cpú párkami, zabíjačkami atď. Ale ľudia, ktorí bývate v paneláku, dopestujte si aspoň bylinky. Perfektne nahradia soľ, krásne voňajú a máte z nich ešte aj radosť. Nám tento rok zateplujú dom a teda sa tam strašne práši, ale minulý rok sme si vypestovali všetko od bazalky, rozmarínu, pažítky až po tri malé papričky. Nesoľte hneď, najprv jedlo ochutnajte! Ak sladíte kávu, skúste postupne nahradiť cukor za med.

 

Moje balkónové bylinky:

 

sam_1957

 

Kupujte celé kura (ak teda jete kuracinu, lebo podľa môjho názoru kuracina nie je mäso... radšej si doprajem raz za čas kvalitné hovädzie od mäsiara) a porcujte si ho sami a zamrazte ste si ho. Tým zamrazeným kúskom kuracích pŕs sa jednoducho nedá veriť. Takto každý jeden kúsok zúžitkujete, ušetríte a ešte to máte aj kvalitnejšie a nekupujete zamrazenú vodu. Z kuraťa dajte preč kožu, je v nej najviac svinstva.

Ja si napríklad meliem ovsené vločky sama doma na múku a pridávam do pečenia. A je z nej najlepšia ovsená kaša na svete. Uvaríte v mlieku, hustota podľa chuti a dochutíte medom, domácim džemom, banánom... Je to vynikajúce a navyše v koláči nespoznáte rozdiel oproti hladkej!

Urobte si domáce musli tyčinky a vždy ich majte po ruke, keď dostanete chuť na sladké. Ovsené vločky, nastrúhané jablko, javorový sirup, agave sirup, orechy, sušené ovocie. Zapiecť. Výborné. Nekupujte musli tyčinky!!! Je to hrozné, nezdravé... vôbec to nie sú fit tyčinky, sú to fuj tyčinky.
Vedeli ste, že najdôležitejšie je prijímať tekutiny doobeda? A že to, koľko tekutín potrebujete prijať, vypočítate: Vaša váha x 0,04L (platí pre ženy).
Dve až tri hodiny pred spaním nejedzte, pretože telo v noci potrebuje využiť energiu na iné činnosti ako trávenie. Ak sa ráno zobudíte ospalí, asi ste urobili niečo zle. Vaše telo nemalo v noci čas regenerovať...

 

sam_1515

 

A viete, ako zistíte či ste mali správny a vyvážený obed? Zaspávate po obede v robote? Asi taký vyvážený nebol. V zásade by ste mali mať vždy na tanieri aspoň polovicu šalátu, resp. zeleniny. Alebo začnite obed šalátom a uvidíte, koľko toho mäsa s ryžou potom zjete...
Káva – dve až tri denne sú vraj okej :)
Zo semináru som si toho odniesla veľmi veľa, teraz to sem chcem dať všetko, no už ma nič viac nenapadá... Veď ja sa ešte ozvem :) Aj s receptami.

Dobrú chuť a najmä nazdravie!

Zuzka | 27.5.2013, 20:00
sobota, 20. apríla 2024
meniny má Marcel

Prihlásenie

Meno
Heslo
 
Prihlás sa
Zabudol som heslo >>  
  • iconhttps://www.google.com/accounts/o8/id
  • iconhttps://graph.facebook.com/oauth
  • iconhttp://username.blogspot.com/
  • iconhttp://www.flickr.com/services/oauth

nevesta.sk - všetko, čo nevesta potrebuje, je teraz na webe ® je registrovaná ochranná známka • ISSN 1338-1245 • Copyright © 2008-2021 •
Prevádzkovateľ portálu: Marketing Web Management, s.r.o. Všetky práva vyhradené • Developed by ©WEBASE • Obsah portálu nevesta.sk je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie, a/alebo ďalšie sprístupnenie obsahu alebo jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchadzajúceho súhlasu zakázané • Všeobecné pravidlá portálu
Ako sa zúčastniť Foto dňa?Ako sa pridať na Handmade svadba?Ako sa pridať na Vizáž dňa?