Blog > Nevestin blog > Nevestin blog > Tajomstvá svadobného menu podľa šéfkuchára Jána Adámika
|

Tajomstvá svadobného menu podľa šéfkuchára Jána Adámika

K svadbe neodmysliteľne patrí výborné jedlo. Chutné a skvele vyzerajúce svadobné menu z kvalitných surovín je jednou z najdôležitejších súčastí svadobnej hostiny. Málokto bude chváliť obrusy, svadobné servítky či príbory, no výborné jedlo a usmiaty a profesionálny personál vo vás aj vo vašich hosťoch zanechá hlboký dojem. V Hoteli Gino Park Palace sa snúbi nádherné miesto, kvalitný personál a výborná kuchyňa, na čele ktorej stojí kuchár Ján Adámik, ktorý nám prezradil veľa zaujímavých tipov a rád, ako zo svadobnej hostiny urobiť nezabudnuteľný kulinársky zážitok. Pozrite sa spolu s nami, ako vyzerá svadobná hostina v jednom z najkrajších kaštieľov severného Slovenska.
0001


Dobrá kuchyňa = spokojný zákazník

Ján Adámik má za sebou niekoľkoročné skúsenosti v oblasti gastronómie, ktoré aktuálne zúročuje v Hoteli Gino Park Palace**** v Orlovom. Ako každý kuchár, aj on má svoj osobný rukopis, teda obľúbené jedlá a suroviny, s ktorými rád varí a experimentuje. Mám rád domácu stravu, poctivé jedlo od mamy. Nie som steakový typ, radšej mám pomaly pečené veci a k tomu vhodnú zeleninu. Osobne nemám rád varenie z drahých surovín. Preferujem varenie "od ňufáka až po chvost", keď sa kúpi celé zviera a celé sa aj spotrebuje, tak ako to robili aj naši starí rodičia. Vtedy musíte rozmýšľať, ako spracujete danú časť mäsa a čo sa k tomu hodí, samozrejme, podľa sezóny,“ vysvetľuje Ján, ktorý má pred varením vždy aj plán a predstavu, ako bude hotové jedlo vyzerať. 


Pod pojmom dobrá kuchyňa si šéfkuchár predstavuje miesto, kde sa rád a dobre naje. Miesto, kam sa rád vráti. Aj keby to malo byť „na stojáka“ v bufete, napríklad kapustnica s domácim oškvarkovým pagáčom na stanici, hlavne nech je to poctivo a doma vyrobené. „To je ako u nás v Hoteli Gino Park Palace, kde vidím, že klienti sa radi vracajú. Roky skúseností a profesionálny tím stoja za rokmi odvarených svadieb. A tomu sa hovorí dobrá kuchyňa. Samozrejme, najväčším ocenením pre kuchyňu sú spokojní zákazníci, ich potešenie a poďakovanie,“ dodáva Ján Adámik.



gino_park_palace_citat_JanAdamik


Svadobné menu podľa štyroch ročných období

Ako profesionálny kuchár si Ján Adámik v reštauráciách vždy všíma najmä kvalitu jedla. Ako však zhodnotí kvalitu jedla laik, ktorý sa vareniu nevenuje profesionálne? „Ja osobne si všímam všetko – vzhľad, chuť, spôsob prípravy. Najdôležitejšie je, aby jedlo bolo pripravené z čerstvých a kvalitných surovín, najlepšie z daného regiónu, kde pôsobím. Ľudia sa aj na Slovensku začínajú zaujímať o jedlo, o prostredie, kde jedia, čo a odkiaľ jedia. Teda, či sú suroviny lokálne a čerstvé,“ poznamenáva kuchár, ktorý zostavuje jedálny lístok, ale aj svadobné menu štyrikrát do roka podľa ročných období. Každá sezóna totiž prináša niečo nové – nové chute, farby či vône. „Sezónnosť, udržateľnosť a čerstvosť sa pri navrhovaní jedál stávajú dôležitými kritériami pre kuchárov. Dávame si záležať na zachovaní čerstvosti a najvyššej kvality jedla. Pri jedlách experimentujem a nachádzam nové chute v kombináciách s tradičnými surovinami. Pre mňa ako šéfkuchára je varenie pre hostí veľmi osobné. A aj naša ponuka svadobného menu a á la carte menu je vyjadrením toho, kým som v kuchyni. Je to vyjadrenie mysle, kreativity a mojej vášne.“





Ideálne svadobné menu? Každý má iné predstavy... 

Príprava a zostavenie svadobného menu sa podľa kuchára Jána odlišuje od toho klasického. Keď ide o väčšiu svadbu, kuchár musí zostaviť také menu, aby zachoval svoj štandard a zároveň servis jedál prebiehal plynule. „Ovplyvňuje to veľa faktorov – čas, priebeh svadby, všetko je naplánované a aj samotná svadba ma svoj časový harmonogram. Z praxe viem, že veľa kuchárov je premotivovaných. Chcú dať veľa vecí na tanier, ale potom jedlo chladne alebo servis jedla trvá príliš dlho. Naša kuchyňa zabezpečuje, aby bolo toto všetko vyvážené a v časovom horizonte únosné,“ ozrejmuje Ján Adámik a dodáva, že ideálne svadobné menu asi ani neexistuje, pretože každý má iné predstavy. On a jeho profesionálny tím má už "odvarený" pomerne veľký  počet svadieb a vždy je to individuálne. Dôležité podľa neho je, aby svadobné menu bolo orientované na chuť klienta a poskytlo radosť všetkým zmyslom.



gino_park_palace_citatJan_Adamik


Chyby svadobčanov pri výbere jedla

Kuchár Ján Adámik v prvom rade prízvukuje, že na jedle netreba šetriť, a tak, ako treba osláviť tento výnimočný deň, treba si dať aj záležať na výnimočnom svadobnom menu. Kvalita sa potom odrazí v chuťovej palete. „Pri svadobnom menu treba myslieť aj na individuálne potreby hostí. Šéfkuchár musí byť vždy ochotný upraviť svoje jedlá tak, aby boli vhodné a vyhovovali stravovacím obmedzeniam a špecifickým požiadavkám vegetariánov, vegánov, celiatikov či diabetikov. Taktiež treba mať na mysli požiadavky detí. Na konci každého svadobného menu je tím ľudí, ktorí chce, aby každý hosť mal radosť a užil si svoje jedlo,“ vysvetľuje Ján, ktorý má pred každou surovinou rešpekt. Ako hovorí, za každým kvalitným jedlom je totiž vždy kvalitná surovina. To je polovica úspechu a niekedy aj viac. 




Jedlo & víno na svadbe 

„Už to nie je o pravidlách, že biele víno sa hodí k rybe a červené k divine alebo hovädziemu. Každý nech si vyberie také víno, aké mu chutí. Výber vína záleží aj od zostavenia svadobných hostí. Aj slovenské vína majú čo ponúknuť, takisto ako aj zahraničné. Sú jedinečné a je radosť ich degustovať samé alebo s jedlom. Kvalitné jedlo podčiarkne ich výnimočnosť,“ uzatvára Ján Adámik, šéfkuchár hotela Gino Park Palace.




Inšpirácia 
na
SVADOBNÉ MENU 


Servírované 4-chodové menu 

PREDJEDLÁ 
- Domáca kuracia paštéta s brioškou, brusnicami a marinovanými cibuľkami - Marinovaná cvikla s penou z kozím syrom, orechy, med 
- Marinovaný pstruh s chrenom, kôprovým krémom a reďkovkami 
- Terina z bravčového kolena, horčicový krém, kapustový šalát
- Domáci marinovaný losos s feniklovo jablkovým šalátom 

POLIEVKY
- Staroslovenská hríbová na kyslo, zemiaková slama
- Vývar z hovädzieho chvosta s mäsom, zeleninou a domácimi rezancami
- Slepačí vývar s mäsom, zeleninou a domácimi rezancami
- Mrkvový krém so zázvorom a koriandrovým olejom 

HLAVNÉ JEDLÁ 
- Grilovaná bravčová panenka s baklažánom, zaúdeným fazuľovým pyré a zemiakovým gratinom 
- Grilovaný filet z hovädzej sviečkovice v celku s domácimi zemiakovými kroketami, romanescom a cibuľami 
- Hovädzí filet steak, batátové pyré, grilovaný baklažán
- Grilovaný losos s karfiolom a petržlenovými maslovými zemiakmi 
- Konfitované bravčové líčka, žemľová knedľa a hríbové ragú 
- Kuracie stehno plnené žemľovou plnkou na červenej kapuste 
- Grilovaný losos so zemiakovou kašou s citrónom a peperonatou 

DEZERTY 
- Jablko s bielou čokoládou
- Gaštanový koláč s hruškami
- Čokoládová tortička s marinovanými jahodami
- Mandľový koláč s malinami 


BUFETOVÉ SVADOBNÉ MENU 

POLIEVKY
- Kapustnica s hríbmi, mäsom, klobásou
- Staroslovenská hríbová na kyslo
- Karfiolový krém s mandľami s ligurčekovým olejom 

HLAVNÉ JEDLÁ 
- Grilované kuracie prsia z kukuričného kurčaťa 
- Pomaly pečené br. líčka
- Domáce bryndzové pirohy so slaninou
- Vyprážané bravčové a kuracie mini rezne 
- Konfitované kačacie stehná 
- Grilované steaky z lososa
- Hovädzí guláš so šampiňónmi, slaninkou a cibuľkou 

PRÍLOHY 
- Pečené zemiaky s rozmarínom 
- Lokše
- Červená kapusta
- Žemľová knedľa 
- Dusená ryža 
- Brokolicové pyré, brokolica
- Grilovaná zelenina
- Zemiakový šalát s majonézou / bez majonézy 

ŠALÁTY
- Grécky šalát
- Caesar šalát s kuracím mäsom
- Listový šalát s balsamico dresingom
- Filetované ovocie
- Kúsky melónu 






Šéfkuchár Ján Adámik

"Pochádzam z obce Lehota pod Vtáčnikom. Odmalička rád varím, a preto som aj študoval na Hotelovej akadémii v Prievidzi. Už počas tohto štúdia som mal to šťastie, že som sa dostal na pracovnú aj študentskú stáž do Švajčiarska. Za tých pár rokov, čo som tam pôsobil, som získal veľa skúseností. Videl som, ako má kuchyňa vyzerať a hlavne fungovať. Tvrdou prácou a disciplínou som sa dostal k tým najlepším v mojom odbore, od ktorých som sa veľa naučil. Na varení ma najviac baví to, že to nie je stereotyp a vždy je sa v čom zdokonaľovať a posúvať vpred. Rád experimentujem, objavujem nové chute, nové varianty a vkladám emócie do jedla." 

                       Hotel Gino Park Palace****




O Hoteli Gino Park Palace by vás mohlo ďalej zaujímať:







Foto: Gino Park Palace
PR Gino Park Palace/ Katarína Mikulcová  | 14.11.2019, 16:00

Fotogaléria

img_0248img_4873kastiel_camera3kastiel_camera1gino-park-palace0000924b6a81484b6a81400001gpp0236gpp0233gpp0232gpp0228gpp0210dsc_9257-2dsc_9238-2dsc_9235-2dsc_2964dsc_2936dsc_2843dsc_2767dsc_25821dsc_2509dsc_2482dsc_2461dsc_2445dsc_2429dsc_2403dsc_2157dsc_2125dsc_2050dsc_2028dsc_2012dsc_2001dsc_1945dsc_0102sparglaginojl2580ginojl2484ginojl2478
Fashion blog
Drdoly sa nám páčia a v sychravom jesennom a zimnom počasí sú ideálnou voľbou pre každú nevestu (a nielen pre ňu). Vys ...
Jesenné a zimné nevesty sa už tešia na svoj veľký deň, preto máme pre ne pripravenú galériu tých najkrajších drdolov a ...
Blíži sa váš veľký deň a vy chcete, aby vaše vlasy žiarili zdravím a zdobil ich prirodzený objem? Predpokladáme, že pl ...
Svadobné fotoeditoriály
Deň, keď sa fotí editoriál, je vždy iný. Nevadí, že všetko naplánujete a vopred si preberiete všetky možné aj nemožné ...
Elektrizujúca, už jesenná atmosféra. Lístie pod vašimi bosými nohami. Rozľahlý park a tam, kdesi, svadobná tabuľa. Poz ...
Viete, že kaštieľ v Orlovom kedysi patril aj slávnemu husľovému virtuózovi Janovi Kubelíkovi, ktorý sa doň rád vracal ...
Svadobný blog
Spoločne robia svet krajším nielen vďaka svojej láske, ale aj tým, že sa venujú zlepšovaniu životného prostredia. Lenk ...
Nikoleta a Sylvain sú vedci, ktorí sa stretli v inštitúte pre atómový výskum pre Európsku komisiu. Sylvain tu pracoval ...
Svadba bola podľa ich vlastných slov tým správnym životným krokom a zároveň ju aj s odstupom času vnímajú ako jeden z ...
Nevestin blog
Každý človek má svoju osobnosť, ktorú každodenne ukazuje svetu a robí ho výnimočným. Predstavte si, že aj snubné prste ...
Deň, keď sa fotí editoriál, je vždy iný. Nevadí, že všetko naplánujete a vopred si preberiete všetky možné aj nemožné ...
Svadobný program je časť svadobného dňa, kedy sa chcú všetci dobre baviť a užívať si výnimočné momenty spolu s mladom ...
štvrtok, 5. decembra 2019
meniny má Oto

Prihlásenie

Meno
Heslo
 
Prihlás sa
Zabudol som heslo >>  
  • iconhttps://www.google.com/accounts/o8/id
  • iconhttps://graph.facebook.com/oauth
  • iconhttp://username.blogspot.com/
  • iconhttp://www.flickr.com/services/oauth

nevesta.sk - všetko, čo nevesta potrebuje, je teraz na webe ® je registrovaná ochranná známka • ISSN 1338-1245 • Copyright © 2008-2019 •
Prevádzkovateľ portálu: Marketing Web Management, s.r.o. Všetky práva vyhradené • Developed by ©WEBASE • Obsah portálu nevesta.sk je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie, a/alebo ďalšie sprístupnenie obsahu alebo jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchadzajúceho súhlasu zakázané • Všeobecné pravidlá portálu
Ako sa zúčastniť Foto dňa?Ako sa pridať na Handmade svadba?Ako sa pridať na Vizáž dňa?