Pre chuť sektu je rozhodujúca jeho dozáž, čiže obsah zvyškového cukru.
Tento sa upravuje tzv. dozážnym likérom, ktorému pripadá úloha upraviť sekt tým ktorým predstavám o chuti.
Toto sa deje prostredníctvom individuálne vymeraných dielov vo víne rozpusteného kryštálového cukru. Nakoniec závisí od tej ktorej konkrétnej značky, aká dozáž sa ku ktorému sektu pridá.
Predpisy EÚ o šumivých vínach rozlišujú šesť stupňov dozáže:
extra brut - do 6 g cukru / liter
brut - do 15 g cukru / liter
extra dry - extra suché - 12 - 20 g cukru / liter
suché (dry, sec) - 17 - 35 g cukru / liter
polosuché / polosladké (demi-sec / demi-doux)
33 - 50 g cukru / liter
sladké (doux) - nad 50 g cukru / liter
No a ktorú chuť obľubujete vy? Povedzte nám o tom!
A nezabudnite - s Hubertom práve teraz súťažíme o skvelé ceny! Máte chuť s nami súťažiť? Pozývame vás, pridajte sa!
Na zdravie!
Zdroj a foto: hubertsekt.sk