Články > Svadba > nevesta.sk predstavuje... > Na slovíčko so šéfkuchárom Pavlom Sapíkom
|

Na slovíčko so šéfkuchárom Pavlom Sapíkom

Vďaka jeho kulinárskej alchýmii sme zažili degustačný večer, o akom sa nám doteraz mohlo len snívať. A zďaleka nie sme jediní... Z tej módnej brandže hostil napríklad Vivienne Westwood či Jean Paul Gaultiera. Majstrovstvo šéfkuchára nespočíva len v tom, že vie famózne variť, ale aj jedlo hosťom prezentovať. Pavel Sapík nám popritom, ako kládol na stôl delikatesy, s radosťou rozprával zážitky a postrehy zo sveta gastronómie.
jedlo_praha_studna_titulka_web

Reštaurácia Terasa U Zlaté studně, ktorej história siaha až do roku 1900, je srdcom hotela U Zlaté studně, kde sa hostia stretávajú pri delikátnej fine cuisine šéfkuchára Pavla Sapíka. Preslávená je rovnako gastronómiou, skvelým servisom, ako aj neprekonateľným výhľadom. 

Na čo ste najviac vo vašej reštaurácii hrdý? 

Som hrdý na to, že sa nám podarilo dosiahnuť vyváženie vo všetkých smeroch. Nemám rád, keď sa niekde špičkovo varí, ale je tam zlá obsluha. Alebo keď je výborná obsluha, ale na tanieri dostanete jedno veľké sklamanie. Alebo je reštaurácia krásne dizajnová a všetko ostatné s tým vôbec neladí. Fakt som pyšný na to, že naša reaštaurácia je nádherne vyvážená. Výborne sa tu najete, servis je perfektný a prostredie nádherné. Adekvátne poháre, perfektné príbory... To je to najviac, čo sme mohli dosiahnuť, a preto si myslím, že máme aj taký úspech. Ľudia sem chodia na istotu a nie sú sklamaní. Nie je to tak, že raz je to excelentné a potom nasleduje sklamanie. Mám pocit, že v ostatných reštauráciách to chýba, stále ako keby prevládal boj - kuchár a čašník - to by mali ľudia vypustiť z hlavy. My sme jeden tím a máme jeden cieľ, to si musia všetci uvedomovať. 

V čom je vaše menu výnimočné?

Snúbili sme ho s moravskými vínami, ktoré keď citlivo vyberiete, výsledok môže byť fantastický. Začíname síce so champaigne a končíme koňakom, ale to patrí k trendu. Vďaka tomu sme sa stali veľmi atraktívni ako pre domácich hostí, tak aj pre cudzincov. Menu sa mení štyrikrát ročne a podľa neho dolaďujem aj degustačné menu. 


jedlo_praha_studna_3_web

Napríklad Tartar z mliečneho teľacieho s kozím syrom, hľuzovkovým kaviárom a Foie Gras espumou - znie úžasne, ale zároveň tak zložito... Ako  vôbec vznikne nápad na takéto jedlo?

Všetko sa to odvíja od toho, čo som zažil a uvaril, a to sa potom snažím skombinovať a pretvoriť na vlastný obraz a obraz hostí, ktorí sem chodia a sú zvyknutí na nejaký štýl. Osem rokov som pracoval v národnom tíme, cestoval po celom svete a zbieral inšpirácie a nové nápady. Bola to úžasná príprava do TOP gastronómie, do fine diningu. Tu už nestačí len dobre uvariť, ale musíte to vedieť aj dobre odprezentovať ľuďom. 

Stále cestujete? 

Áno, stále veľa cestujem. Hlavne s vinármi do Francúzska, a keď je možnosť do Talianska a Španielska. Momentálne je vo svete najžiadanejšia talianska kuchyňa. Keď som bol v Hong-Kongu, skoro všetky reštaurácie, ktoré boli francúzske, prerábali na talianske. Francúzska kuchyňa je veľmi náročná na zhotovenie aj servis a taká viac odmeraná, keďže predstavuje starú školu. Talianska kuchyňa je zas uvoľnená, jednoduchá a veľmi priateľská. Nechcem to hádzať do jedného vreca, ale pri francúzskej kuchyni vládne istý predsudok.

jedlo_praha_studna_4_web

A aká je tá vaša kuchyňa?

Tvoria ju rôzne prvky. Časť je česká, pretože najmä zahraniční hostia ju chcú ochutnať, a keďže sme v Čechách, chcem prezentovať aj české veci. Čo sa týka kvality a výroby omáčok, tu prenášam prvky francúzskej kuchyne a pri príprave rýb sa orientujem na odľahčenú taliansku kuchyňu. Pri studených predjedlách nechýbajú ázijské prvky. 

Pôsobíte tak vyrovnane, že všetko ide ako po masle a bez problémov... 

Prečo navonok pôsobiť nevyrovnane, keď tá reštaurácia naozaj funguje. Je za tým veľmi veľa úsilia, veď som tu už jedenásty rok. Ak by som tu pracoval len pol roka, asi by som vyzeral inak, človek by bol s nervami v háji. Za ten čas som si však vybudoval zázemie a hlavne, dôverujem svojim ľuďom. Občas ich musím cepovať a sem-tam musia dostať aj poza uši. Ako tomu hovoríme, treba ich držať v prevádzkovej teplote. Ale na druhej strane im musíte dôverovať v tom, čo robia. Keby im človek nedôveroval, tak im bude chýbať sebavedomie a reštaurácia by bola závislá len na jednej osobe, čo je veľmi zlé. Ja tu nemôžem byť neustále. Som šťastný, keď mi ľudia povedia, že jedlo bolo super a ja som tu pritom nebol a mal som voľno. Vtedy viem, že to funguje. 

jedlo_praha_studna_2_web

Stále na vás vplýva to historické prostredie, ktorým ste v práci obklopený?

Po tých rokoch to už človek až tak nevníma, ale keď si ráno sadnem na terasu a pozriem sa na ten výhľad, tak si myslím, že to sa nedá opozerať a stále znovu a znovu ho rád uvidím. Je to nádhera. A páči sa mi, že my sme už súčasť tej histórie. Je to fajn, keď ľuďom môžete rozprávať príbehy a máte o čom rozprávať. Varil som pre módnych návrhárov - Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultiera, filmové hviezdy Claudia Cardinale a mnoho štátnikov. Sme pod drobnohľadom policajnej hygieny a pyrotechnikov, pri každom významnom hosťovi je všetko skrz-naskrz prehľadné. Je tu naozaj vysoká úroveň čistoty a kladieme veľký dôraz na kvalitnú čerstvú surovinu. Máme krátky lístok, preto sa nám jedlá veľmi točia. Ľudia, ktorí k nám chodia pravidelne, nechajú si od nás čokoľvek odporučiť. Nepremýšľajú, či si majú dať to alebo ono. Hostia sa vracajú a to je ich najväčšie poďakovanie. Keď vám sem príde hosť z Kanady a povie vám, že tu bol jeho sused a hovoril, že sem musí ísť, to je tiež super.  

Váš otec je známy český kuchár, dokáže vás aj on inšpirovať, alebo je to skôr opačne?

Ale áno, občas sa ho spýtam na nejaký recept. On je klasik - taký guru českej gastronómie. Navzájom si radíme, ale bolo by zlé, keby som ho už trošku nepreskočil a nebol lepší ako on. To je ten vývoj. Ja som už ôsma generácia kuchárov v našej rodine. Stále sa to nejakým spôsobom vyvíja. V niektorých situáciách, keď som začínal, som to mal ľahšie. Vedel som, kde zohnať suroviny, poznal som to prostredie. Ale potom, keď som začal fungovať sám za seba, bolo ťažšie vystúpiť z toho otcovho tieňa. Musel som mať ostré lakte, aby som sa dokázal prezentovať a nebol som len synom otca. 

jedlo_praha_studna_kolaz_web

Pochváli vás otec niekedy?

Určite áno. Boli obdobia, keď sme bojovali, ale to je asi v každej rodine. Ale dnes spolu chodíme robiť rôzne akcie, a je to veľmi fajn. On robí tú svoju časť, ktorú ja možno až tak neobľubujem, a naopak. Vzájomne sa dopĺňame, je to pre dobro veci. 

Kto varil u vás doma?

Mama. Otec veľa cestoval, tak jej nezostávalo nič iné. Ale naučila sa to a varí výborne. A ja to mám doma takisto, ja som kuchár, ale doma varím minimálne. Moja žena ani nie je z odboru a varí úplne úžasne a dokonca aj výborne pečie, pretože ju to baví. Človeka to musí baviť, to sa nedá, aby to bral len ako povinnosť.

Bol otec rád, že pokračujete v rodinnej tradícii?    

Mne ani len nenapadlo, že by som robil niečo iné. Moja prababička slúžila vo Valdštejne a pradedo v Lobkowiczovom paláci. Celá naša rodina sú kuchári, mäsiari, cukrári.

Prečítajte si aj reportáž o hoteli U Zlaté studně v Časopise Nevesta 1/2014:


Foto: Chriss by nevesta.sk
Titulka - Modelka: Eva Che Tian Wen
Vizáž: Dana Bárová
Svadobné šaty: Svadobný salón Adina
Priestory: Reštaurácia hotela U Zlaté studně 
Kristína  | 26.6.2014, 10:00
Svadobné šaty
Svadobný a módny salón Hella existuje na svadobnom trhu už 26 rokov. Najskôr fungoval ako požičovňa svadobných šiat, n ...
Na Bratislavských módnych dňoch opäť nechýbala svadobná kolekcia z dielne AtelierDeCouture módnej návrhárky Jaroslavy ...
Desí vás predstava počmáraných svadobných šiat? Americká herečka a režisérka Angelina Jolie ukázala, že aj čmáranice m ...
Svadobné prípravy
Keď vstúpite do elegantne vyzdobenej sály, je to ako srdečné privítanie... Krásne prestreté stoly a luxusne potiahnuté ...
Často je svadba v živote nevesty tou najdôležitejšou udalosťou. Profesionáli v oblasti organizácie eventov v tom majú ...
Plánujete sa budúci rok vydávať, a viete, že vás čaká mnoho "vybavovačiek"? Svadobná výstava je fajn možnosť, ako si u ...
Móda a krása
Okrem mnohých starostí a stresu vás pred svadbou čakajú aj príjemné stránky tohto obdobia - návšteva kaderníčky, masáž ...
Mať hladké nohy či podpazušie je dnes už pre ženy samozrejmosťou, ale čo ostatné, viditeľnejšie časti tela? Sú fúziky ...
Nemusíte ísť do hlavného mesta, aby ste našli miesto, kde sa o vaše vlasy prvotriedne postarajú. Presne také miesto sm ...
Láska a vzťahy
Láska je tým najkrajším darom, ktorý môžeme dať jeden druhému. O láske existuje nespočetné množstvo krásnych citátov a ...
Bruna Ferrera môžeme bezpochyby nazvať majstrom krátkych príbehov, ktoré potešia dušu. O láske, vzťahoch a potrebe vzá ...
Občas stačí tak málo. Zastaviť sa. Otvoriť myseľ a srdce. Uvedomiť si, že na svete neexistuje nič krajšie a nič úprimn ...
Šperky a klenoty
Vybrali ste si svadobného fotografa, svadobné šaty, účes, ale čo vaše svadobné šperky? Prezradíme vám zopár cenných od ...
Snubné prstene alebo obrúčky, ako ich radi nazývame, sú symbolom, ktorý vám bude pripomínať vašu lásku až do smrti. Ne ...
Svadba je jeden z najkrajších momentov v živote. Pripomínajte si ju prsteňom, do ktorého sa pri každom pohľade zaľúbit ...
Tradície
Svadobné ľudové kroje zo Šatnice Matice slovenskej zaujali vo Vrútkach nielen budúce nevesty a ženíchov, ale aj širokú ...
Naše svadobné tradície, ako rozbíjanie taniera alebo unášanie nevesty, pre nás nie sú ničím nezvyklým. Pozrite sa, aké ...
Pomaly sa blížime do finále. Máme pre vás pripravenú poslednú časť na tému zvyky šarišskej svadby. Pozývame vás na red ...
Svadobné prípravy
Niekoľko spôsobov, ako vyraziť partnerke dych... Ak chcete, aby si vašu otázku "Vezmeš si ma?" pamätala naozaj celý ži ...
Už dávno neplatí, že úprava obočia je výlučne ženskou záležitosťou. Naopak, muži by mali rovnako dbať o svoje obočie, ...
Možno sa zdá, že v prípade pánskeho obleku niet čo pokaziť (a teda niet o čom písať), no opak je pravdou. Aby vám nech ...
O svadbe štýlovo
Módny svet prišiel v týchto dňoch o jednu z najväčších legiend Karla Lagerfelda. Aj svadobný módny trh sa otriasol v z ...
Prinášame vám ďalšiu časť vianočných nápadov. Nemusíte byť odkázaní iba na vianočné ozdoby a sviatočné dekorácie, ktor ...
V tomto období sa určite všetci zamýšľame nad vianočnou výzdobou, nákupom darčekov a, samozrejme, aj nad tým, ako bude ...
Prečítajte si ...
Na prelome starého a nového roku pre vás na svet uvádzame ďalšie vydanie, a to hneď s niekoľkými krásnymi editoriálmi ...
Deň, keď sa fotí editoriál, je vždy iný. Nevadí, že všetko naplánujete a vopred si preberiete všetky možné aj nemožné ...
Viete, že kaštieľ v Orlovom kedysi patril aj slávnemu husľovému virtuózovi Janovi Kubelíkovi, ktorý sa doň rád vracal ...
Odporúčame
Vybrali ste si svadobného fotografa, svadobné šaty, účes, ale čo vaše svadobné šperky? Prezradíme vám zopár cenných od ...
Snubné prstene alebo obrúčky, ako ich radi nazývame, sú symbolom, ktorý vám bude pripomínať vašu lásku až do smrti. Ne ...
Svadba je jeden z najkrajších momentov v živote. Pripomínajte si ju prsteňom, do ktorého sa pri každom pohľade zaľúbit ...
... ďaľej odporúčame
Možno ste si všimli, že značka Panak's, ktorá je už dlho synonymom pre obrúčky, skrásnela. A máte pravdu! V Novom roku ...
Svadobné šaty tvorí už niekoľko rokov, no až posledné obdobie sa na ne skutočne sústreďuje a začiatkom ostatných svado ...
Každý deň sa nám ponúka mnoho príležitostí, pri ktorých aj maličkosť môže predstavovať veľký dobrý skutok. Spoločnosť ...

Vyhľadávanie

štvrtok, 25. apríla 2024
meniny má Marek

Prihlásenie

Meno
Heslo
 
Prihlás sa
Zabudol som heslo >>  
  • iconhttps://www.google.com/accounts/o8/id
  • iconhttps://graph.facebook.com/oauth
  • iconhttp://username.blogspot.com/
  • iconhttp://www.flickr.com/services/oauth

nevesta.sk - všetko, čo nevesta potrebuje, je teraz na webe ® je registrovaná ochranná známka • ISSN 1338-1245 • Copyright © 2008-2021 •
Prevádzkovateľ portálu: Marketing Web Management, s.r.o. Všetky práva vyhradené • Developed by ©WEBASE • Obsah portálu nevesta.sk je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie, a/alebo ďalšie sprístupnenie obsahu alebo jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchadzajúceho súhlasu zakázané • Všeobecné pravidlá portálu
Ako sa zúčastniť Foto dňa?Ako sa pridať na Handmade svadba?Ako sa pridať na Vizáž dňa?