Najnovším trendom, ku ktorému rozhodne prispela aj kráľovská svadba, je výška. Svadobné torty sa šplhajú do neuveriteľných výšok a hoci možno nechcete riskovať, že vám metrové dielo padne na hlavu, skúste aspoň pridať o jednu alebo dve vrstvy viac a namiesto klasickej trojposchodovej torty predveďte päťposchodovú.
Ani slávni americkí cukrári neriskujú – Buddy Valastro z televíznej šou Cake Boss je známy tým, že do toriet často vkladá "falošné" poschodia. Po troch vrstvách sladkého koláča tak nasleduje jedno poschodie zo zlepených cereálií či z polystyrénu. Torta je však zvonka ozdobená tak, že svadobčania nič netušia a pri krájaní torty mladomanželia nožom prejdú len cez jednu vrstvu torty. Tá sa potom na podrobné krájanie odvezie do zákulisia a nikto netuší, že jedno nejedlé poschodie skončilo v smetnom koši.
Protipólom extravagantnej výšky a zdobenia je jednoduchosť a elegancia. Jednoduchý tvar, biela farba a takmer splývajúce biele zdobenie v podobe čipky alebo drobných kvetín sa začínajú objavovať na čoraz viacerých svadbách. Do tejto kategórie tiež patrí čiernobiele zdobenie alebo viacero menších toriet na vysokých stojanoch, takže zároveň slúžia ako ozdoba stolov. Cukrári si myslia, že je to kvôli vyššiemu veku sobášiacich sa, ktorí už predsa len netúžia po guličkách, ružičkách alebo mašličkách, ale majú na muške jednoduché torty viac ladiace s ich klasickejším životným štýlom.
Veľkým hitom sú tiež etnické torty. Podľa článku v americkom časopise Glamour sú na vzostupe manželstvá párov rozličných národností. A snúbenci sa často rozhodnú uctiť si svoj pôvod výberom zákuskov a toriet zo svojej národnej kuchyne. Prípadne si nechajú ozdobiť tortu svojimi národnými farbami, výjavmi alebo vzormi. Mimoriadne krásne sú torty v indickom a arabskom štýle, ktoré priam dýchajú exotikou vzdialených zemí a sú dokonale šťavnaté.
Napokon, na popularite strácajú prezdobené torty, priveľa farieb, veľké kvety a ťažké plnky.
Foto: internet