Generačné spolužitie. Problém alebo výhoda?

Otázku bývania riešia partneri väčšinou ešte pred svadbou. Existujú iba dve možnosti. Odísť po svadobnej veselici do nového bývania alebo zobúdzať sa každé ráno doma vo vlastnej posteli u rodičov svojich alebo nadobudnutých. Už nie ste sama, ale máte partnera, a to na celý život. Pokiaľ budú pod jednou strechou žiť dva manželské páry odlišného veku, nemusí sa takéto spolužitie zaobísť vždy bez problémov.
nevesta_byvanie_001

Manželstvo prechádza od začiatku rôznymi skúškami, jednou z nich môže byť aj spoločné bývanie s rodičmi alebo svokrovcami. Aj keď máte s nimi veľmi dobrý vzťah, v niektorých situáciách sa vaše názory môžu rôzniť. Vtedy sa nevyhnete prípadným hádkam a stresu. Dávajte si veľký pozor, aby nezhody s rodičmi neovplyvnili aj váš vzťah s manželom.

 

Najčastejším kameňom úrazu bývajú financie. Žiadne bývanie nie je zadarmo. Pokiaľ zostanú novomanželia u svojich rodičov, musia prispievať na náklady súvisiace s domácnosťou. Dôležité je rozumne sa dohodnúť a prerozdeliť si platbu za nájom, elektrinu, plyn, potraviny či iné položky. Niekedy sa stáva, že rodičovské požiadavky nekorešpondujú s vašimi predstavami o zdieľaní spoločnej domácnosti. V tomto prípade by ste nemali ustúpiť. Rodičia môžu svoje nároky neustále zvyšovať, až budú neúnosné a vy si nič neušetríte. Ak budú svokrovci nekompromisní, pripustite aj možnosť odchodu. S finančnými problémami prichádzajú ďalšie, vaše vzťahy budú narušené a spolužitie nemožné. Napriek všetkému zostávajú rodičia pánmi domu a vy musíte ich pravidlá rešpektovať. Svokra či svokor sa ťažko prevychovávajú. Predsa len, existujú medzi vami generačné rozdiely, preto v prípade sporov musíte situáciu niekedy riešiť aj radikálne, a to odsťahovaním.

 

nevesta_dieta_001Často dochádza k problémom aj pri výchove vlastných detí. Starí rodičia majú pocit, že vám môžu zasahovať do výchovy a meniť ju. Voči tomu sa však určite ohraďte, pretože babka s dedkom majú vnúčatá rozmaznávať, strážiť a ochraňovať. Všetky ostatné práva na vedenie a učenie dieťaťa patria výhradne vám a manželovi. Starí rodičia zväčša svoje výchovné princípy a rady myslia dobre, neuvedomujú si, že vám zasahujú do výchovy. Tento problém preto riešte ešte v rozpuku. Pekne a zrozumiteľne im vysvetlite, že si neželáte, aby vydávali vám a deťom rozkazy, starali sa do spôsobu výchovy. Povedzte im, že sú skvelými starými rodičmi, ktorí majú svoje vnúčatá milovať a tešiť sa z nich. Ostatné nech prenechajú na mamu a otca. Určite vaše námietky pochopia.

 

Problémy nastávajú aj vo vedení domácnosti. Paňou domu bola dlhé roky vaša mama alebo svokra, a keďže teraz aj vy chcete svojmu manželovi navariť, upratať, ožehliť, chtiac nechtiac jej zasahujete do poľa pôsobnosti. Pokiaľ máte obe neoblomné povahy, rozdeliť si úlohy v domácnosti bude veľmi ťažké. V tomto prípade by pomohlo, keby ste každá mali vlastnú kuchyňu, žehličku, práčku... Ťažko sa však realizujú takéto predstavy, preto kým nebývate s manželom vo vlastnom, snažte sa s rodičmi alebo svokrovcami dohodnúť. Ak budete rešpektovať vzájomné súkromie, určíte si čas, kedy budete riadiť domácnosť vy, môžete sa zaobísť bez zbytočných hádok a prieťahov.

 

Spolužitie s rodičmi nemusí byť vždy na zahodenie, má aj svoje výhody. Starí rodičia vám ochotne postrážia vaše ratolesti, keď sa im vy nemôžete venovať. Pomôžu vám v domácnosti, ak nestíhate. Stará mama ochotne poradí pri kŕmení, chorobách a starostlivosti o malého drobca. Predsa len už toho viac prežila, preto jej rady a skúsenosti berte na vedomie. Starý otec naopak rád pomôže pri domácich prácach, takisto poradí s opravami a údržbou domácnosti. V prípade, že nemáte dostatok financií na vlastné bývanie, nezostáva nič iné, iba žiť pod jednou strechou so svojimi alebo nadobudnutými rodičmi. Berte to pozitívne. Počas tohto obdobia si môžete spoločne s manželom ušetriť viac financií, aby ste čím skôr nadobudli vlastný byt alebo domček.

nevesta_dochodci

Aj keď váš vzťah s rodičmi alebo svokrovcami je akokoľvek ideálny, vždy sa môžu vyskytnúť problémy a nedorozumenia. Preto je jednoznačne najideálnejšie, keď mladí manželia bývajú spolu osamote.

 

Pokiaľ máte aj vy podobné zážitky s rodičmi alebo svokrovcami, podeľte sa s nami o ne. Radi sa vašim problémom a skúsenostiam budeme venovať aj v ďalších článkoch. Vaša nevesta.sk!

Zuzana  | 30.9.2010, 09:00