Pravá ruka nevesty: družička

Tradícia družičiek pochádza ešte z dôb kráľovien a kráľov. Vtedy dvorné dámy obskakovali nevestu a pomáhali jej s obliekaním, česaním a inými prípravami na jej najkrajší deň v živote. Dnes družičkám pribudlo úloh viac.
druzicky

Nevesta si v prvej fáze príprav na svadbu vyberá aj osoby, ktoré jej budú s organizovaním pomáhať. Funkcia hlavnej družičky je veľmi zodpovedná, preto by si nevesta mala na túto úlohu vybrať osobu nielen blízku, ale aj spoľahlivú. Či to bude kamarátka z detstva, spolužiačka, sestra, sesternica, mama, krstná alebo iná neveste blízka osoba, je už len a len na nej. Obvykle je však hlavná družička slobodné dievča.

 

Hneď na začiatku by mala družička neveste pomôcť s vypisovaním a odosielaním svadobných pozvánok, triedením a zapisovaním svadobných darov, ktoré už mladomanželia dostali. Organizácia rozlúčky so slobodou, ale aj iných predsvadobných osláv, tiež môže ležať na jej pleciach.

Ak je potrebné ubytovanie hostí, ktorí pricestujú z väčšej diaľky, zabezpečuje aj to. Pomoc s výberom svadobných šiat, kytice, torty a iných drobností ani nemusíme spomínať.

 

Počas celého svadobného dňa má družička na starosti všetky drobné potreby nevesty. Pomoc s účesom, s obliekaním, závojom, poslednými úpravami vizáže... Okrem toho sa stará, aby všetko prebehlo hladko, víta a usádza hostí, spolu s prvým družbom im pripína svadobné pierka, kontroluje výzdobu...

Cez obrad drží nevestinu kyticu. Jej partner na tento večer, prvý družba, má zase na starosti obrúčky. nevesta_druzicka_001Družička by mala mať na starosti aj košíčky s ryžou a lupeňmi kvetov, ktoré budú spolu s ostatnými hádzať na novomanželov pri odchode z kostola alebo obradnej siene.

Na svadobnej hostine sa družička stará o zábavu hostí, prípadný program ako aj začepčenie nevesty. Taktiež môže predniesť slávnostný prípitok.

 

Úlohy družičky sa nemusia nevyhnutne končiť rozkrojením svadobnej torty. Ak mladomanželia odchádzajú hneď po hostine na svadobnú cestu, práve družička môže byť tou osobou, ktorá zabezpečí vyplatenie niektorých faktúr, odnesie šaty do čistiarne a následne, ak sú požičané, ich vráti.

 

Sprevádzanie nevesty družičkou má skrytý význam z minulosti. Duchovia, ktorí by chceli neveste ublížiť, si ju takto zmýlia s družičkou. Preto by mali mať všetky družičky podobné šaty ako nevesta a, samozrejme, v ruke kytičku. Správna družička by však mala vedieť, že vo svadobný deň má vyniknúť najmä nevesta, preto by šaty družičiek nemali byť veľmi vyzývavé. Vhodné je napríklad zakryť si dekolt a ramená štólou či šálom. Jednoducho, nemala by sa snažiť nevestu niečím zatieniť.

 

Ak aj bude na svadbe družičiek viac, hlavná by mala byť len jedna. Spolu však pripravia pre nevestu nezabudnuteľný deň.

 


Foto:

SITA

Lenka  | 25.8.2011, 11:00