Svadbou sa vzťah s rodičmi nekončí

Svadba je veľkou udalosťou v živote dvojice, ktorá sa rozhodla vstúpiť do stavu manželského. Takáto dôležitá udalosť však zasiahne aj najbližšiu rodinu a priateľov. Ich pomoc pri organizovaní svadby je niekedy nenahraditeľná.
nevesta_svadba_vztah_s_rodicmi_001

Rodičia sú tí, ktorí stoja pri vás od narodenia. Vašou svadbou môžu nadobudnúť pocit oficiálneho odlúčenia. Odovzdávajú vás do partnerových rúk, je to vrchol ich rodičovskej kariéry. Miesto po vás im môžu zaplniť vaše deti, ich vnúčatká.

Svadba je dojímavá, mamy často vypustia slzy šťastia a zároveň aj smútku. Myšlienkami sa im premietnu všetky chvíle, ktoré s vami prežili. Ako vás učili zaväzovať šnúrky, viedli vám ruku pri písaní prvých písmeniek, skúšali vás pred maturitou, držali palce na štátniciach... Svadobným dňom sa podobné spomienky končia. Tento deň vám však chcú pomôcť pripraviť aj oni. Ak sa vám zdajú názory a nápady rodičov zastarané, jemne im to naznačte. Pokúste sa im však aspoň niektoré predstavy splniť. Potešíte ich.

 

nevesta_svadba_vztah_s_rodicmi_002Niektorí rodičia si svoje presadzujú najmä vtedy, keď časť svadby (alebo celú) financujú. Myslia si, že tak majú väčšie právo zasahovať do všetkých drobností, ktoré sa prípravy svadby týkajú. Vtedy ani mladomanželia nevedia tak striktne oponovať.

Naša čitateľka Lucia má šťastie: „So snúbencom sme ešte študenti a svadbu nám budú hradiť rodičia nás oboch. Veľmi nám pomáhajú, povedia nám síce svoj názor, ale rešpektujú aj náš. Sú skvelí!“ Mnoho párov rodičovskú pomoc ocení. Najmä vtedy, keď stačí, ak im poviete o svojich predstavách a oni ich „len“ splnia. Nemáte všetko na svojich pleciach a kto vám poradí lepšie ako vaša mama?

 

Páry, ktoré nemajú záujem o pomoc zo strany rodiny, si zväčša zariadia všetko sami. No nájdu sa aj také, ktoré si na zložitú organizáciu svadby najmú profesionálov. Svadobné agentúry vás odbremenia od všetkých „vybavovačiek“ a vy máte všetko podľa svojich predstáv a bez stresov.

Recept na jednoduchý a hladký priebeh prípravy svadby neexistuje. Všetko záleží na vašej dohode s rodičmi a budúcimi svokrovcami. Nevzdávajte sa kvôli nim všetkých svojich snov. Je to predsa váš deň!

 

Pre všetkých je ťažkou životnou úlohou stať sa samostatným. Rodičov po svadbem samozrejme, nevylučujeme zo svojho života, no je dôležité vytvoriť si s nimi vzťah ako medzi dospelými ľuďmi. Aj tak však navždy zostaneme ich malými deťmi. :)

 

Foto: corrieblog.tv

Lenka  | 26.8.2010, 08:00