Ste si istí svojím „áno“?

Zásnuby a neskôr svadba bývajú veľkým krokom vo vzťahu dvoch ľudí, ktorí sa ľúbia. „Dôvodom“ tohto dôležitého rozhodnutia by mala byť láska. Život bez milovanej osoby si už neviete predstaviť a cítite, že ste spojení nielen telesne, ale aj duševne.
snubenci

Niekedy však nastanú vo vzťahu situácie, keď si jeden alebo obaja nie sú úplne istí svojím rozhodnutím, ale oddialiť sobáš či zrušiť zasnúbenie pre nich neprichádza do úvahy. Porozmýšľať však aj nad takouto možnosťou by určite mali ľudia, ktorí očakávajú od partnera, že ich urobí šťastnými, keď sú vo svojom jadre nešťastnými. Prioritou človeka rozhodnutého pre sobáš by mal byť jeho partner, nie priatelia, rodina, práca alebo záľuby.

 

Ak by ste cítili, že vás do manželstva niekto tlačí alebo naopak, chcete pred niečím (napríklad zlou životnou situáciou) ujsť, tiež by ste mali svoje rozhodnutie prehodnotiť.

 

nevesta_svadba_na_jachteDôvodom pre sobáš by nemali byť ani peniaze či finančná istota, bohužiaľ v dnešnej dobe to nie je nič nezvyčajné. Dnes je častým dôvodom pre manželstvo aj tehotenstvo. Dieťa by však malo prísť medzi milujúcich rodičov. Ak si vo vzťahu nerozumiete a namiesto krásnych zážitkov, rozumnej komunikácie a lásky vás zrazu spája „len“ dieťa, rozhodnutie vziať sa by ste mali predsa len radšej odsunúť.

 

Ak si myslíte, že je pre čo bojovať a váš vzťah má zmysel, vyhľadajte psychológa. Ak si chcete svadbou dokázať, že ste milovaný a myslíte si, že toto je vaša jediná šanca k manželstvu, brať by ste sa nemali. Určite by ste neboli šťastní. Nemôžete sa spoľahnúť, že svadbou sa vyriešia vaše problémy. Ak nejaké vo vzťahu máte, manželstvom ich nevyriešite. Na vzťahu musíte pracovať neustále, ak sa necítite pripravený na manželstvo, nerobte to. Akékoľvek pochybnosti, nepripravenosť na manželstvo alebo kompenzácia predchádzajúcich vzťahov vám šťastný vstup do manželstva nezabezpečia.

 

Uvedomte si, že zasnúbením a svadbou sa chystáte urobiť jeden z najdôležitejších krokov vo vašom živote. Rozhodnutie prežiť celý svoj život s jedným človekom by malo padnúť vtedy, keď si bez neho neviete predstaviť život, ľúbite ho z celého srdca a myslíte si o ňom, že je ten najúžasnejší človek pod slnkom. Ak máte rovnaké názory na život a problémy, ktoré vás raz určite čakajú, budete prekonávať spoločne, manželstvo je pre vás tým správnym krokom!

Lenka  | 2.11.2010, 11:00