Jesť zdravo: Ako na to?

Obezita je ochorenie, ktoré sa v našej ultra-uponáhľanej spoločnosti vyskytuje čoraz častejšie. Stránky magazínov a módnych časopisov nám ponúkajú množstvo bodových, týždenných diét, ktoré sľubujú ideálne miery a úbytok tuku až niekoľko kilogramov za týždeň.
co_zahrada_da

Stále od začiatku „Chudnite zdravo, rýchlo a jednoducho!“

Ale predsa sa nájdu vždy takí, ktorí naletia ďalšej prelomovej kúre z radu zaručených sezónnych diét. Keby to bolo také jednoduché zostali by sme všetci naveky krásni a štíhli (aspoň tí, ktorí by chceli a mali seriózny záujem).
Oblepili by sme sa náplasťami na chudnutie a hlavný zdroj živín pre organizmus by celkom určite predstavovali zabíjačkové pochúťky a sladkosti, neutralizované proteínovými nápojmi na spaľovanie nadbytočného telesného tuku. Rovnako geniálne produkty ako celá táto predstava vôbec.

Slovenská endokrinologička a obezitologička MUDr. Dagmar Prokešová sa v nedávnom rozhovore pre jeden časopis vyjadrila, že počet obéznych presiahol počet hladujúcich na tejto planéte.

 

Investujte do kvalitných potravín

Obchodné potravinárske reťazce disponujú kvalitnými plnohodnotnými potravinami v dostatočnom množstve, no nie náhodou dáva konzument prednosť menej výživnej strave, ktorá mu chutí a tým aj vyhovuje, pričom si vyberá zo širokej palety potravinárskych výrobkov. Podpora zdravého životného štýlu neznamená sledovať výživové tabuľky hodnôt a porovnávať ich s hodnotami uvedenými na etiketách výrobkov, ale aj uvedomiť si, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto aby sme žili.

 

krasna_po_kupeli

Doprajte si, po čom túžite, ale všetko s mierou

Nehladovať, dopriať si to, na čo máme aktuálne chuť (organizmus hlási, čo mu chýba, čo potrebuje doplniť, aby bol schopný ďalej nerušene a spokojne fungovať) a spokojnosť je obojstranná. Z rôznych dôvodov, veľmi často líniovo-maniérových potláčame svoje chute na potraviny, ktoré nám skutočne chýbajú. Niekedy stačí kocka nugátového bonbónu, inokedy keď sa snažíme tejto rozkoši odolať, uprednostníme niečo iné, ale nakoniec sa k vytúženej tabuľke čokolády vrátime. A je tu pocit zlyhania. Čo by sa stalo, keby sme siahli po absentovanom glykogéne ihneď?

To však neznamená, že sa treba hneď prejedať a konzumovať nadmerné množstvo sladkostí aj keď práve tých sa nám môže žiadať neustále. Tento deficit cukru môžeme zažehnať počas dňa čokoládovou tyčinkou, ale opäť všetko s mierou.

 

Pyramída výživových hodnôt

Ďalšou nepostrádateľnou zložkou zdravej (a keď kráčame tou správnou cestou aj každodennej) výživy sú celozrnné výrobky, obilniny, tmavý chlieb, potraviny bohaté na vápnik, mlieko, jogurty, syry a  samotný okraj výživovej pyramídy hodnôt zastávajú mäso a údeniny. Pyramída výživových hodnôt predstavuje akúsi racionalizovanú rovnicu vo vzťahu k potravinám, ktoré sú pre ľudský organizmus dôležité a ktoré by sme mali vo svojom jedálničku priorizovať, sú nepostrádateľné.

Samozrejme, netreba zabúdať ani na šťavnaté sezónne ovocie a zeleninu. Aj keď nie všetci sme práve fanúšikmi zeleniny, teba túto prípadnú nechuť akosi preklenúť a oklamať. Experimentujte, pripravte si miešané zeleninové šaláty s chutným dresingom, pórom, olivami či syrom, využite bezváječné alebo ryžové cestoviny, do ktorých možno pridať kúsky chudého kuracieho mäsa, tuniaka. Celkovú silu tejto gurmánskej špecialite dodá cesnakový dresing a koreniny.

 

Racionálne, vyvážené stravovanie znamená vniesť do vášho stolovania riadny nádych pestrosti, nejesť jednotvárnu stravu (jojo efekt), nebáť sa jedla, zatiahnuť priateľa na večeru do čínskej reštaurácie a hlavne skončiť s diétami a odopieraním, ktoré sú pliagou zdravého životného štýlu, s ktorými ak raz začnete, nikdy neskončíte.

Alexandra | 11.5.2010, 12:00