Svadobné prípravy krok za krokom...

Váš vyvolený sa konečne rozhýbal a prekvapil krásnym žiarivým prsteňom? Gratulujeme! Keď vytriezviete z radostného ošiaľu a bláznivého obvolávania rodiny i známych, zasnívajte sa! Predstava dokonalého svadobného dňa vám určite uľahčí ďalšie plánovanie. Pri výbere všetkých potrebných vecí budete mať jasno, ušetríte čas aj nervy, a ktovie, možno si váš výnimočný a bezchybný sen zopakujete po druhýkrát, ale tento raz naživo!
planovanie-svadby

Ak chcete, aby váš svadobný deň dopadol podľa vašich predstáv, určite nesmiete odložiť prípravy na poslednú chvíľu. Ak napríklad niekoľko mesiacov vopred nestihnete objednať sálu či svadobnú tortu, hrozí, že všetky prístupné a vhodné miestnosti budú rezervované a výborní cukrári obsadení. Čítajte preto ďalej! Dozviete sa, na čo nesmiete počas svadobných prípravách zabudnúť!

 

Najdôležitejším bodom, od ktorého sa bude všetko odvíjať, je určenie termínu sobáša. Ak už poznáte dátum, hor sa do spisovania svadobného zoznamu. Do prvej kolónky si určite poznačte slovíčko rozpočet. Presné určenie tohto čísla odhalí vaše možnosti. Samozrejme, môže byť aj vaším finančným limitom, väčšina svadobných párov ho však prekročí. Nie je na tom nič zlé, veď sa vydávate iba raz! Alebo po prvýkrát?

 

Minimálne šesť mesiacov pred svadbou si s vašou polovičkou vyberte vhodné miesto, kde sa bude konať svadobná hostina. Dbajte nielen na cenu, ale myslite aj na kapacitné možnosti. Preto je veľmi nápomocné, ak si vopred spíšete približný zoznam hostí. Približne pol roka vopred si zaistite aj termín v kostole. Sobôt v roku nie je až tak veľa, preto sa môže stať, že v rovnaký deň bude kňaz okrem vás oddávať aj iný pár. Ak už nemôžete od radosti vydržať, vyberte sa na obhliadku svadobných salónov. Ak natrafíte na tie pravé, ako vystrihnuté z vášho sna, neváhajte a rezervujte si ich. Pri výbere medzi toľkými krásnymi šatami isto oceníte radu dobrej priateľky alebo rodinnej známej. Zvolíte si ideálnu róbu pre seba a možno i pre družičky.

 

calendarUrčite nezabúdajte i na budúceho ženícha. Aby sa v obchodných domoch úplne nestratil, môžete mu robiť spoločnosť a pomôcť vybrať ten najvhodnejší oblek. Jeho oblečenie vidieť smiete, vaše „biele“ tajomstvo si však nechajte pre seba. Tradície nepustia. Približne štyri až päť mesiacov pred dňom D si zabezpečte svadobný odvoz, vyberte svedkov a spresnite zoznam hostí. Možno sa vám bude zdať, že dni tak pomaly ubiehajú, ale ani sa nenazdáte a do svadby vám zostanú iba tri mesiace. V tomto období na vás čaká najviac vybavovačiek.

 

Radšej si nechajte vo svojom diári niekoľko dní voľných. Mali by ste si vybrať svadobnú kyticu a objednať kvetinovú dekoráciu, zaistiť si fotografa, kameramana, hudobníkov a objednať svadobné obrúčky i svadobné oznámenia. Nezabudnite ani na seba! Predsa chcete v najkrajší deň života vyzerať neodolateľne. Zatelefonujte svojej kaderníčke aj kozmetičke v dostatočnom predstihu. Musíte sa dohodnúť na skúške účesu, líčenia a rezervovať si ich vo svadobný deň iba pre seba. Nechajte sa rozmaznávať!

 

Šesť týždňov pred svadbou by ste sa mali už úspešne blížiť ku koncu vášho svadobného zoznamu. Ak tam máte napísané: OBJEDNAŤ SVADOBNÚ TORTU A ZÁKUSKY, práve prišiel najvyšší čas. Možno by bolo vhodné vopred si zistiť, kto z rodiny aké dezerty obľubuje, uľahčí vám to výber. V tomto období začnite rozposielať svadobné oznámenia a pozvánky.

 

Posledný mesiac pred sobášom si ešte raz prejdite svadobný zoznam a dôkladne popremýšľajte či ste na niečo nezabudli. V požičovni svadobných šiat zvyknú neveste poskytnúť celú garderóbu. Ak by predsa len niečo chýbalo, navštívte obchody a nakúpte chýbajúce maličkosti. Pár týždňov pred vstupom do manželstva si nezabudnite užiť poslednú rozlúčku so slobodou. Určite však za ňou nesmúťte deň pred svadbou. Málo spánku, promile alkoholu v krvi alebo zmeškanie termínu u kaderníčky vám môže najkrajší deň v živote pokaziť. 

 

Šaty vyskúšané, účes neskutočný, líčenie fascinujúce, kostol vybavený, sála zabezpečená. Ak váš drahý nezabudne ísť po svadobnú kyticu, vyberie si tú správnu nevestu pri odobierke a nastokne počas manželskej prísahy prsteň na správny prst, už vám nič nestojí v ceste, aby ste spolu s vašou láskou a najbližšími zdieľali najkrajšie chvíle v živote.

 

Milé budúce nevesty, v ďalšom článku vám poradíme, či je lepšie organizovať svadbu na vlastnú päsť, alebo sa oplatí osloviť svadobnú agentúru. Pozorne sledujte náš i váš obľúbený portál nevesta.sk!

 

Foto: 123rf


Publikované 13. 1. 2011

Zuzana  | 16.10.2013, 09:00