Valéria Procházková, ktorá oblieka svadobné mamy: Za chybu považujem chýbajúcu odvahu byť skutočnou dámou

Svadobný salón Valery sídli v krásnom slovenskom meste – Banskej Bystrici. Okrem svadobných šiat či pánskych oblekov tu nájdete nielen doplnky potrebné pre nevestu a ženícha, ale aj pre ďalšie dôležité osoby, bez ktorých by to jednoducho nešlo – naše svadobné mamy! Sú to kostýmy luxusnej španielskej značky Sonia Pena a Sonia Pena Couture, ktorá ponúka aj štýlové a kvalitné doplnky, ako sú napríklad klobúky či fascinátory. V rozhovore s majiteľkou salónu, Valériou Procházkovou sme preberali okrem iného aj najčastejšie chyby a omyly, ktorých sa naše svadobné mamy dopúšťajú a aj to, aké divy urobí kvalitný kostým so ženskou postavou... Toto je rozhovor, ktorý by ste mali dať svojej (svadobnej) mame určite prečítať!
titulka

Pani Procházková, predstavte nám značku Sonia Pena. Kto za ňou stojí? Kto modely navrhuje?

Značka Sonia Pena má pôvod v Španielsku a je jedna z najznámejších, čo sa týka spoločenského oblečenia pre dámy na akékoľvek príležitosti. Majiteľka firmy, pani Sonia Pena, je dáma, ktorá odmalička vyrastala vo svete látok, čipiek, strihov, všetkého, čo sa týkalo šiat a navrhovania. Značka vznikla v roku 2007 a úspešne sa etablovala za menej ako 10 rokov. Svoje kolekcie má vždy rozdelené do niekoľkých podkolekcií a to je napríklad kolekcia klasických kostýmov, kolekcia Couture, čo je vyššia a finančne náročnejšia kolekcia z luxusných materiálov, kolekcia Pasarela, to sú prehliadkové modely v štýle Boho a kolekcia Miss pre slečny a mladé dievčatá na rôzne spoločenské udalosti. Táto dáma sa riadi krédom „navrhujem len také oblečenie, ktoré by som aj sama nosila“. Jej šaty sú inšpirované filmovými osobnosťami 50. rokov a jej obľúbený film je Odviate vetrom.

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Spomeniete si ešte, v ktorom roku ste túto značku objavili prvýkrát?

Značku Sonia Pena som objavila na veľtrhu v Si SPOSAITALIA COLLEZIONI v Miláne asi pred 7 rokmi. Okamžite si ma získala svojou nápaditosťou, rafinovanými strihmi a tzv. schopnosťou kombinovať nekombinovateľné tak, aby celok pôsobil dokonale.

V čom tkvie podľa vás čaro týchto kostýmov? Čo sa páči na modeloch najviac vám?

Kostýmy sú nadčasové, ale napriek nadčasovosti dokáže pani Sonia Pena v Barcelone, na svadobnom veľtrhu v marci každý rok, prísť s niečím novým, trendovým, sviežim a vždy prekvapí. Jej šaty a kostýmy podčiarkujú krásu ženy, mladej aj v strednom či vyššom veku. Sú veľmi kvalitne vypracovanésedia vynikajúco aj na moletkách. Toto by som videla ako jeden z najväčších benefitov. Síce katalógové fotky sú vždy na mladých modelkách, s čím nie som úplne stotožnená, ale práve preto si ich vždy prefotím na reálnych, našich slovenských dámach plnších tvarov aj v zrelšom veku. Moje zákazníčky sa tak môžu presvedčiť o tom, čomu ja už dávno verím. Nadčasovosti, kvalite, výnimočnosti a perfektne sediacemu strihu.

Najnovšie kolekcie sú krásne, no mne robí radosť, že okrem zaujímavých nových prvkov ostáva klasika, ktorá sa nikdy „neopozerá”: šaty puzdrového strihu a sako s trojštvrťovými rukávmi, všetko z látky berúcej dych, ktorá pôsobí ako malé umelecké dielo...

Áno, vystihli ste to úplne presne. Roky už Sonia Pena navrhuje aj nádherné kolekcie nohavicových modelov, ktoré sú u nás ešte novinkou. Pre dámy, ktoré neobľubujú šaty a sukne, sú veľmi dobrým, a zároveň aj elegantným riešením. Snažím sa vyberať všetky farby, veľkosti a štýly. Taktiež rôzne typy strihov aj materiálov, aby si dámy mohli vyskúšať na sebe rôzne varianty a vybrať si to, čo im bude najlepšie sedieť a v čom sa budú najlepšie cítiť. A ďalšou možnosťou je objednanie kostýmu na mieru. V salóne mám napríklad veľkosť 42, farbu ružovú, ale na základe dlhoročnej spolupráce so Sonia Pena dokážem, ak je na sklade, objednať ten istý model, inú farbu, inú veľkosť priamo pre danú zákazníčku. Preto je ale nutné ku mne prísť na skúšku. Nedovolím si objednať kostým bez skúšania, bez poradenstva, bez toho, aby som danú dámu videla a aby ona sama posúdila, čo jej sedí, či sa v danom modeli cíti dobre a či ju vystihuje, či spĺňa jej predstavu. Nerobím internetový obchod práve z horeuvedených dôvodov. Dobre sediaci kostým nie je tričko, ktoré si môžem bez vyskúšania jedným klikom kúpiť.

Mimochodom, koľko máte v Banskej Bystrici v salóne kostýmov?

 V mojej predajni mám vždy minimálne 130 modelov kostýmov a krátkych šiat pre svadobné mamy.

Aké veľkosti sú pre slovenské svadobné mamy obvyklé a dostupné?

V salóne mám k dispozícii kostýmy a šaty vo veľkostiach od 36 do 52, najviac žiadané sú veľkosti 42/44. Ale ako som spomínala skôr, nie je problém, ak má dodávateľ vyrobené aj iné veľkosti, ich doobjednať. Je však nutné prísť včas, nie týždeň pred termínom udalosti, na ktorú dáma kostým či šaty potrebuje.

Vieme, že nevesty vyberajú šaty s veľkou starostlivosťou. Ako sú na tom dámy v úlohe svadobnej mamy? Nechávajú si na seba dosť času? Koľko vlastne trvá, ak by si chceli objednať model, ktorý treba objednať?

Opäť ste mi správnou otázkou „nahrali”. Musím naše svadobné mamy veľmi pochváliť. Za posledné roky urobili veľký krok vpred a pochopili, že aj ony sú dôležitou súčasťou svadobného obradu a že nielen pre ich deti, ale aj pre ne samotné je svadba jedinečná udalosť a je potrebné venovať jej príprave dostatok času. Stále hovorím mojim klientkam, aby sa nepodceňovali. Je to aj váš veľký deň, tak si ho užite s plnou „slávou”, dôstojne, tak, aby ste sa s radosťou a hrdosťou pozerali potom na svadobné fotografie. 

Ideálne je, ak sa dáma dostaví ku mne aspoň 10 týždňov pred svadobným alebo iným dôležitým termínom, napr. životné jubileum a pod. Takto mám dostatok času na prípadné objednanie, úpravu, ak by bola potrebná, a doladenie doplnkov (klobúka, fascinátora, kabátika alebo štóly). Platí pravidlo: čím skôr, tým lepšie. Všetky kolekcie máme vždy dostupné už na začiatku kalendárneho roka a potom sa už len vypredávajú. Čiže ak dáma už v januári vie, že termín svadby je v septembri, môže sa k nám objednať na skúšku. Nie je to skoro! Ja vždy už na jar vyberám tovar na nasledujúci rok. V januári je už obvykle u mňa k dispozícii pre zákazníkov. Počas roka už kolekcie dopĺňame minimálne.

Ako by podľa vás mala byť oblečená štýlová svadobná mama?

Štýlová svadobná mama by mala byť oblečená hlavne elegantne, vkusne, tak, aby sa cítila vo svojej koži. Nech oblečenie vystihuje jej osobnosť. Svadobná mama by, samozrejme, nemala zatieniť nevestu svojim oblečením, ale ani by nemala zanikať v dave a potlačiť svoju osobnosť.

A keď tak pozorujete reálne slovenské svadby, kde robia najčastejšie chybu dámy po 50-ke v úlohách svadobných mám?

Najčastejšia chyba svadobných mám – odhadnúť vhodné oblečenie k danej udalosti. Kostým a blúzka sa už dávno nenosia, taktiež dlhé plesové šaty s príliš odhaleným dekoltom a holými nohami. Za chybu tiež považujem chýbajúcu odvahu byť skutočnou dámou, nechať si na sebe záležať a investovať do svojho vzhľadu. Kostým či šaty je potrebné strihovo aj materiálovo prispôsobiť svojej postave, svojmu farebnému typu a celkovo svojej osobnosti. Som športovejší typ alebo uprednostňujem eleganciu? Ako bude oblečený môj partner? Zladíme sa spoločne? Na akú udalosť sa obliekam? Svadba mojich detí? Moje okrúhle narodeniny? Ako bude ladená celá udalosť? Svadba na zámku, honosná alebo záhradná party pod holým nebom? Toto všetko a mnohé iné je potrebné zvážiť pri výbere šiat. A hlavne – „netlačiť “ sa do veľkosti, ktorú som mala v 30-ke, ale priznať si, že mám svoj vek a možno o jednu, dve konfekčné veľkosti viac, nebáť sa toho. Ak nemám dokonalé paže, zakryť ich kabátikom, štólou. Jednoducho, vedieť svoj vek nosiť dôstojne. Najpodstatnejšia vec je pocit. Pocit danej dámy samej zo seba. Pocit v tom konkrétnom modeli šiat, ktorý danú zákazníčku buď vystihuje, dopĺňa, ladí a súznie s ním, alebo nie. Môžeme jej desiati hovoriť, ako jej šaty pristanú, ak sa ona sama nebude cítiť dobre, vo svojej koži, sama sebou. Môže mi „sedieť” 10 modelov šiat, ale iba jedny budú tie pravé. A môj pocit samej zo seba mi povie, ktoré to sú. A toto mojim klientkam stále zdôrazňujem. Nenechajte si radiť od kamarátok, sesterníc, a nakoniec ani odo mňa nie. Ja vyberiem dva, tri modely, ale váš pocit zo seba samej je to, čo má rozhodnúť o správnosti výberu. Vy sa musíte v deň „D” cítiť ako kráľovná a byť sama sebou.



Sonia Pena Couture / Salón Valery

Predpokladám, že takýto kostým nebude lacná záležitosť. Opýtam sa úplne priamo a jednoducho – stojí investícia do takéhoto kostýmu „za to”? Mnohé maminy majú trochu falošnú predstavu, že na nich kostým „už aj tak neukáže”, keďže už nemajú takú dokonalú postavu, a najviac aj tak záleží na neveste... Vy máte tieto staršie dámy pred očami. Vyzerajú v nich dobre aj menej proporčné postavy?

Samozrejme, že vyzerajú dobre. Obliecť, ako vy hovoríte, staršie dámy, moletky, to považujem za svoje najväčšie poslanie a radosť, keď dokážem práve takéto klientky uspokojiť. Dnes je trend nechávať si šiť šaty na mieru, ale, bohužiaľ, práve v prípade moletiek to býva často rozčarovanie a tieto dámy potom prídu ku mne, vyskúšať si „konfekciu” a zistia, že sedí a je vypracovaná oveľa lepšie ako šitý model. Veľmi málo dám vie, aký model si má dať ušiť, aký strih a akú látku použiť. Obliekať moletky a dámy vo veku je umenie. To je tá ozajstná výzva. Na veľkosti 38 vo veku 20 rokov sedí skoro všetko dobre. Ale o tom moja práca nie je. Samozrejme, že investícia do kvalitných šiat alebo kostýmu nie je najlacnejšia záležitosť, ale životné jubileum či svadbu nemajú moje deti desaťkrát za život, takže si myslím, že sa oplatí do takejto udalosti investovať a venovať jej náležitú pozornosť. Je to vlastne celé o tom, koľko pozornosti a financií som ochotná venovať sama sebe. Ak nemá dáma dostatok financií na kúpu takéhoto kostýmu, mám aj lacnejšie verzie kostýmov, prípadne výpredaje za skvelé ceny, za ktoré sa vám naozaj neoplatí si dať šaty šiť. Vždy sa snažím vybrať vyhovujúce šaty k spokojnosti zákazníčok aj podľa ich cenovej hranice.
Pre dámy, ktoré nechcú do kostýmu investovať, mám od apríla 2020 v ponuke aj kostýmy na požičanie. Kvalitný a luxusný kostým alebo šaty je tak možné si zapožičať v cenovej relácii od 119 do 149 Eur.

Aká je následná starostlivosť o takýto luxusný kostým? Odporúča sa prať ho v práčke alebo skôr zveriť do čistiarne?

Určite patrí následná starostlivosť o takýto kúsok v šatníku do rúk odborníkom. Všetky moje modely sú opatrené náležitými etiketami na údržbu, takže dámy nemusia mať obavy, čo s nimi po nosení robiť ďalej a ako ich čistiť. A v prípade potreby som vždy k dispozícii a rada poradím.

Predstavme si teda krásne oblečenú svadobnú mamu v kostýme Sonia Pena, možno aj s fascinátorom či klobúčikom. Čo si má obliecť jej partner, aby pôsobil primerane a aby spolu perfektne ladili? Predpokladám, že „viazanka rovnakej farby” to nebude. :)

Svadobní otcovia, partneri svadobných mám si už na svadobnom oblečení potrpia viac ako kedysi. Už nie je nutné ladiť kravatu či motýlika s farbou partnerkiných šiat. Keďže pre svadobné mamy je farebná škála šiat široká, odporúčam dobre sediaci smokingový strih obleku z kvalitnej látky. Prípadne posledné roky obľúbené modré či sivé obleky vo všetkých odtieňoch.


Ďakujeme za rozhovor!

Sonia Pena Couture / Salón ValerySonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón ValerySonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery


Sonia Pena Couture / Salón Valery


Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Sonia Pena Couture / Salón Valery

Foto:

Salón Valery/ kolekcia Sonia Pena Couture

Eva Grznáriková | 17.4.2020, 10:00