Ako správne vybrať svadobné obrúčky?

Svadobné obrúčky symbolizujú spojenie dvoch sŕdc už niekoľko storočí. Pred vstupom do manželstva vás čaká ešte mnoho plánovania a, samozrejme, výber obrúčok. Máme pre vás pár odporúčaní, ktoré vám výber prsteňov uľahčia.
titulna_final

Myslite na to pred kúpou

Obrúčky kupujeme na dlhé desaťročia, preto je dobré myslieť na kvalitu. Rovnako dôležitá ako dizajn je voľba materiálu, z ktorého sú prstene vyrobené. Pre niektoré páry môže byť rozhodujúca i cena alebo doba dodania obrúčok. V každom prípade myslite na objednávku svadobných obrúčok v dostatočnom predstihu aspoň 8 týždňov. Zabránite nepríjemnostiam, ktoré môžu nastať pri neočakávane dlhšej lehote dodania.
Sofia obrúčky
Ujasnením si rozpočtu viete ľahšie vyfiltrovať tie prstene, ktoré sú pre vás vhodné, spomedzi tisícok dostupných na trhu. Odporúča sa vyberať si z desiatok a nie stoviek obrúčok. Ak sa budete rozhodovať medzi obrúčkami, ktoré spĺňajú vaše požiadavky, výber bude jednoduchší.

U predajcu obrúčok viete zistiť výslednú cenu za pár prsteňov a takisto čas dodania. U niektorých obchodníkov bude možno potrebné zaplatiť celú sumu vopred, väčšinou však stačí uhradiť len časť ako zálohu. 

Dôležitý výber veľkosti

Najjednoduchším a najistejším spôsobom, ako zistiť veľkosť prsteňa, je osobná návšteva predajne. Vyškolený personál vám premeria prsty a poradí nielen pri výbere vhodnej veľkosti, ale i šírky prsteňa. Ak chcete zistiť veľkosť prsteňov v pohodlí domova, poslúžia vám na to pomôcky, ktoré si stiahnete tu.


Aký materiál zvoliť?

Kov, pre ktorý sa rozhodnete, so sebou nesie aj svoje špecifické vlastnosti, nároky na údržbu, a tiež možnosti kombinovania s ďalšími šperkami. Dôležitejšia je však otázka trvácnosti.

Najobľúbenejším materiálom, ktorý sa na výrobu obrúčok používa, je zlato. Menej častými drahými kovmi sú paládium a platina. Obrúčky sa však vyrábajú aj zo striebra a chirurgickej ocele.

Ak sa rozhodnete kráčať cestou overenej tradície, odporúčame zvoliť 14 alebo 18 karátové žlté zlato, ktoré sa hodí na každodenné nosenie. Jeho údržba je nesmierne jednoduchá. Pôvodný vzhľad sa mu aj po rokoch dá navrátiť opätovným leštením alebo brúsením. Čoraz častejšie vidieť kombináciu bieleho a žltého zlata, ale objavujú sa aj obrúčky z ružového zlata. Máte z čoho vyberať. Farba bieleho zlata je menej stála ako pri žltom zlate. Ani tu sa nemusíte obávať. Po čase si obrúčky dáte opäť povrchovo upraviť platinovým kovom – ródiom, ktoré je zodpovedné za farbu a lesk bieleho zlata.

Sofia obrúčky
Striebro je menej vhodným materiálom vzhľadom na to, že je to mäkký kov. Výhodou strieborných obrúčok je najmä ich nízka cena. Ak je váš rozpočet nižší, prípadne obrúčky neplánujete nosiť a potrebujete ich využiť len symbolicky, v deň sobáša, striebro je pre vás ideálnou voľbou. 
Sofia obrúčky
Prstene z chirurgickej ocele značky Altar sú skvelou náhradou tradičných zlatých obrúčok, pričom tiež šetria váš rozpočet. Navyše sú trvácne vďaka svojej vysokej tvrdosti a odolnosti. Práve chirurgická oceľ sa teší narastajúcej obľube, je moderná a čoraz viac mladomanželov sa rozhoduje pre obrúčky vyrobené z tohto materiálu.
Sofia obrúčky

Mal by ladiť alebo nie?

Ženy často túžia po tom, aby ich zásnubný prsteň a obrúčka vytvárali dokonalý súlad. Kombinovať s obrúčkou sa však dajú len rovné prstene. Ak je zásnubný prsteň v tvare vlnky, alebo jeho kameň nevystupuje nad úroveň obrúčky, nie je vhodný na kombinovanie. 

Dizajny dámskej aj pánskej obrúčky sú zväčša rovnaké. Výrobcovia myslia aj na ženy, ktoré obľubujú ligot kameňov. Dámska obrúčka tak môže byť ozdobená kamienkami, prípadne výraznejším gravírovaním.


Návrat minimalizmu

Pri kúpe prsteňov si vyberáte povrchovú úpravu, ktorá sa vám najviac páči. K najčastejším patrí hladké lesklé spracovanie. Zaujímavé sú aj pieskované alebo brúsené povrchy, ktoré sú matné. 
Sofia obrúčky
V posledných rokoch budúci manželia hľadajú stále častejšie čisté a hladké línie minimalistických prsteňov. Siahnite aj vy po obrúčkach, aké nosili aj naši starí rodičia. Úzke a hladké prevedenie prsteňov je praktickým riešením. Ocenia ho hlavne muži, ktorí preferujú nenápadné šperky, alebo doposiaľ žiadne šperky nenosili. Najobľúbenejším a azda aj najpohodlnejším tvarom takejto minimalistickej obrúčky je tvar písmena D. 
Dobrá správa pre ženy je, že aj do minimalistických dizajnov vsádzajú klenotníci diamanty a iné drahé kamene.

Detaily, na ktorých záleží

Máme pre vás ešte špeciálne odporúčanie. Personalizujte vaše svadobné prstene. Symboly prenikli aj do dizajnu obrúčok. Môžete vidieť rôzne motívy vyjadrujúce lásku, štvorlístok pre šťastie alebo symbol nekonečna. 
6
Populárnym sa stalo gravírovanie, ktoré dotvára symboliku svadobných prsteňov. Manželia si zvyknú na vnútornú stranu prsteňov nechať vygravírovať dátum ich sobáša alebo meno svojej milovanej polovičky. Stále to nie je pre vás dosť originálne? Čo tak vygravírovať do obrúčky odtlačok prsta vašej lásky? Nič jedinečnejšie už ani byť nemôže.

Ponuku svadobných obrúčok nájdete v e-shope Sofia.sk.



Foto: 
Sofia
PR Sofia | 11.3.2020, 10:00