Veronika Kostková: Svadobné šaty mi skrížili cestu

Svadobné šaty tvorí už niekoľko rokov, no až posledné obdobie sa na ne skutočne sústreďuje a začiatkom ostatných svadobných sezón predstavila ucelené svadobné kolekcie. A jej svadobné šaty svietili aj na obálke ročenky Nevesta 2018, spomínate si?
veronika_kostkova_titulka

Slovenská módna návrhárka, Veronika Kostková, absolvovala návrhárstvo na Vysokej škole výtvarných umení, má teda najlepšie predpoklady na to, aby nevestám dokázala zhmotniť ich sny o krásnych a originálnych svadobných šatách. 


No nielen nevesta, ale aj návrhárka má svoj sen, ktorý sa snaží splniť si - a tým je vlastný svadobný ateliér... Zdá sa, že pre Veroniku sa práve stal skutočnosťou a tak sme sa jej pri tej príležitosti opýtali nielen na jej ateliér, ale aj na jej plány. 

vk-24-of-33

Veronika, ako sa máš? Čím momentálne žiješ?

Mám sa výborne. Trochu hekticky, keďže za posledný rok sa u mňa udialo mnoho zmien a nových začiatkov. A trochu unavene, keďže sa blíži záver svadobnej sezóny 2019, ale zároveň veľmi nadšene, lebo treba chystať sezónu 2020. Snažím sa každé ráno vstávať s nastavením, že to bude môj najlepší deň a aj keď to v praxi nie je vždy možné, snažím sa z toho nezrútiť.

Už pár týždňov sa tešíš z nového salónu... Čo by si si pomyslela, ak by Ti niekto ukázal tieto fotky pred desiatimi rokmi?

Ak by som pred 10-timi rokmi stála pred budovou, na ktorej by bolo moje meno, cítila by som sa rovnako hrdo ako sa cítim dnes. Keby som vtedy pristúpila bližšie a našla pod mojím menom aj “wedding atelier” asi by som tomu neverila, že práve toto bude ten smer, ktorým pôjdem. Ale ako to už v živote býva, zažívame rôzne situácie, ktoré formujú našu osobnosť a ovplyvňujú našu cestu. Mne tak skrížili cestu svadobné šaty. A aj keď to ešte nie je 10 rokov a prvýkrát som ich brala len ako povinnú jazdu, postupne sa ku mne vracali, až kým u mňa už ostali a tak dnes každé ráno otváram dvere ateliéru, kde na okne visí moje meno.

vk-26-of-33

Z nových priestorov Tvojho ateliéru sála pokoj, čistota a minimalizmus. Pomáhal Ti niekto pri jeho zariaďovaní? 

Snažila som sa ho zariadiť podľa seba, ale myslela som aj na to, aby sa tam nevesty cítili príjemne. V prvom rade som vedela, že priestor sám o sebe je výnimočný a že ho nábytkom nechcem prebiť. Zároveň som chcela farebne neutrálne tóny, ktoré sú najľahšie variovateľné, keďže drobnými zmenami v podobe doplnkov či textílií viem meniť charakter priestoru podľa kolekcie alebo nálady. Zariadením som chcela interiér priblížiť k mojej tvorbe a preto sa u mňa prelínajú rôzne štýly. Boho prvky ako starý ratanový paravan vyrobený na Filipínach, zlaté zrkadlá z Maroka, skvele kontrastujú s industriálne pôsobiacou kovovou policou, či s kreslom inšpirovaným mexickým sedením Acapulco. V podobnom štýle mám zariadený aj svoj byt, podobný je aj môj šatník a takisto aj moja tvorba. 

Kde Tvoj ateliér sídli?

V nádhernom historickom meštianskom dome z roku 1888, priamo pod hradným bralom v Trenčíne. Keď som prvýkrát vošla dnu, vedela som, že som “doma”. Dom má skvelých majiteľov, navyše s neuveriteľným vkusom, ktorí s citom zrekonštruovali budovu a vytvorili v nej tak nádherné priestory. Musím s hrdosťou povedať, že všetky reakcie, ktoré mám na môj ateliér, sú len pozitívne. 


Ako jedna z mála návrhárok sa špecializuješ na svadobné šaty a svadobné kolekcie. Čo pripravuješ na rok 2020?

Tento rok chystám ďalšiu kolekciu pod hlavičkou Veronika Kostkova wedding atelier, inšpirovanú španielským tancom flamenco, ktorý je pre mňa metaforou lásky a vášne. V modeloch sa tak objavia volány, bodky, ale aj obľúbené strapce, či výšivky. Táto línia zároveň prináša modely  v konfekčnej veľkosti, v cenovom rozpätí príbuznom cenám požičovného v salónoch. Stále však ostávam verná aj exkluzívnej línii Veronika Kostkova unique brides, ktorá zahŕňa jedinečné a originálne modely šité na mieru podľa požiadaviek nevesty. Výber materiálov, skúšanie v priestoroch ateléru či u neviest doma, poradenstvo celkového stylingu spojené s výberom topánok, či doplnkov, to všetko zahŕňa línia “unique brides”.

vk-5-of-33

Ako by si charakterizovala svoj umelecký štýl?

Tak ako aj v interiéri, aj pri tvorbe šiat mám rada eklekticizmus. Rada prepájam zdanlivo neprepojiteľné - či už ide o vzory, materiály alebo štýly. Kto povedal, že prúžky a kvety sa spolu nehodia, že boho nemôže byť zároveň minimalistické alebo, že nevesta musí byť len v bielom? 

vk-10-of-33

Máš za tie roky už slovenské nevesty iste “prečítané” :) Aké sú v Tvojich očiach?

Slovenské nevesty sú väčšinou veľmi vkusné, ale podľa mňa ešte stále zbytočne opatrné. U nás je stále takým “dobrým” zvykom, že sa čaká, čo sa uchytí v svetových trendoch, potom sa čaká, kým sa to v našich končinách veľakrát “premelie” a až potom to použijeme u seba. Často sa nevesty podvolia požiadavkám mám, budúcich svokier, príbuzných a chcú, aby boli spokojní všetci ostatní. Ale milé nevesty, svadba je o Vás, keď chcete mať obrad na lúke a pod šatami mať nízke sandále a na nich koženú bundu, neriešte, čo na to povie sesternica z tretieho kolena, lebo je to len a len Váš deň! Spravte si ho podľa seba.

Veronika Kostková

Stretla si sa s nejakou kuriozitou alebo zvláštnou požiadavkou?

Ako sa hovorí, čo vyžarujeme, to si aj priťahujeme. Preto sa mi darí priťahovať si klientky zmýšľajúce podobne ako ja. S kuriozitami ani zvláštnymi požiadavkami príliš neovplývajú. Moje nevesty sú ženy, ktoré v svoj veľký deň nechcú byť v ťažkých šatách zo salónu. Sú odvážne. Majú svoj názor. Chcú sa cítiť ľahko, byť zároveň krásne a nezabudnuteľné. 


Ďakujeme za rozhovor a Veronike v novom ateliéri želáme krásne a inšpiratívne časy! 


Foto: Ivana Poruban Santová
Eva Grznáriková | 2.10.2019, 10:00