3D mihalnice na svadbe – áno či nie? Skúsenosti, recenzia.

Doslova na vlastné oči som si vyskúšala, aké to je mať krásny dramatický pohľad s použitím 3D mihalníc. Samotná aplikácia bola veľmi príjemná, no spolu s vizážistkou Dominikou Havran sme sa zhodli, že pre nevesty to tak celkom nebude. Dlhé a luxusné riasy síce môžu úplne zmeniť váš pohľad a pútať pozornosť okolia, no väčšina vizážistiek vám na svadbu poradí jednorazové trsy rias. Prečo? Odpovede na všetky otázky ohľadom 3D mihalníc nájdete v článku.
titulka


Čo sú to 3D mihalnice?

Ide o metódu, pri ktorej vizážistka lepením mihalníc vyrobených zo syntetického, jemného a ohybného materiálu, prípadne prírodného materiálu (norkové mihalnice), docieli vzhľad dokonale hustých a dlhých mihalníc. Pri správnej aplikácii mihalníc sa nestáva, že by sa pôvodné mihalnice zničili, avšak keď niekto nosí 3D mihalnice dlhší čas, jeho vlastné mihalnice sa oslabia, rovnako ako je to pri aplikácii gélových nechtov alebo umelých vlasov. Po istom čase sa však prirodzené riasy znova zregenerujú a obnovia.

Existuje niekoľko typov 3D mihalníc, pričom najprirodzenejšie vyzerajú klasické 3D mihalnice, ktoré sa lepia metódou „mihalnica na mihalnicu“. Sú veľmi ľahučké, jemné a pôsobia vkusne. Objemové 3D mihalnice majú ten rozdiel, že sa na jednu mihalnicu aplikuje viac umelých mihalníc, a preto je aj celkový efekt dramatickejší. Ak však túžite po extrémnom zhustení a predĺžení, existujú aj 4D, 5D a 6D objemové mihalnice, ktoré vytvoria efekt mimoriadne bohatých mihalníc.




Ako prebieha aplikácia 3D mihalníc?

Aplikácia 3D mihalníc je úplne bezbolestná a pre mňa bola aj veľmi príjemná. Trvala presne 1 hodinu aj 40 minút, počas ktorých som si dokonale oddýchla. Vizážistka Dominika mi dokonca potvrdila, že nie som jediná, ktorej sa počas tejto procedúry driemalo – vraj jej pri tom klientky zaspávajú bežne. Pre niektoré ženy však môže byť nepríjemné, že počas celej procedúry musia mať zatvorené oči. Zároveň sa ešte pred samotným lepením 3D mihalníc musia prelepiť spodné mihalnice, aby vizážistke nezavadzali pri práci. Na otázku, či má lepenie 3D mihalníc nejaký striktný postup a smer lepenia, Dominika poznamenala, že každá vizážistka môže mať svoj osvedčený spôsob a techniku lepenia, ktorá jej vyhovuje. 

Na moje mihalnice Dominika aplikovala klasické 3D mihalnice vo veľkosti 9 a 10 technikou mihalnica na mihalnicu. Na jedno oko použila v priemere 70 – 100 mihalníc, čo je bežný počet pri tomto type mihalníc. Čo sa týkalo hrúbky mihalníc, zvolila zlatú strednú cestu – ani hrubé, ani tenké. Výsledok bol preto veľmi prirodzený. Musím uznať, že samotné lepenie je naozaj veľmi precízna a „piplavá“ robota. Dominika uviedla, že je veľmi náročné lepiť najmä mihalnice vo vnútornom kútiku oka. Zároveň poznamenala, že práve tie spolu s umelými mihalnicami vo vonkajšom kútiku oka odpadávajú ako prvé. 





Starostlivosť o 3D mihalnice

Ak sa rozhodnete pre 3D mihalnice, mali by ste mať istotu, že nemáte žiadne alergie, citlivosť očí alebo jačmeň. V takom prípade vám vizážistka nemôže aplikovať umelé mihalnice. Ak by sa nejaká alergická reakcia prejavila po nalepení mihalníc, určite dajte vedieť vizážistke, ktorá vám ich odstráni špeciálnym rozpúšťadlom. Zvyčajne sa alergické reakcie vyskytujú okamžite po aplikácii mihalníc, keď ešte pôsobí lepidlo. NIKDY si 3D mihalnice netrhajte! Ak vám budú zavadzať alebo sa nebudete cítiť prirodzene, prípadne vám im ich už zostane iba pár, buď počkajte, kým vám prirodzene vypadajú, alebo vám ich vizážistka môže odstrániť vyššie spomínaním rozpúšťadlom. 


Z kozmetickej rutiny vylúčte olejové odličovacie prípravky, ktoré môžu spôsobiť, že vám mihalnice rýchlo odpadnú. Zvoľte radšej klasické micelárne vody alebo krémové odličovače. V súvislosti s kozmetickou rutinou, vizážistka radí vôbec si oči nemaľovať – určite žiadna špirála (!); očné tiene a očná linka vytvoria zbytočný nános, ktorý sa môže zachytiť v mihalniciach, a tak ich oslabiť. Dôsledkom toho môžu rýchlejšie opadávať. Zároveň sa po čase môžu mihalnice zachlpiť, takže ich treba sem-tam prečesať kefkou (napr. klasickou kefkou na obočie) a budú pekne stáť. Mne sa najčastejšie „rozstrapatili“ ráno, keď som vstala, takže stačilo párkrát prečesať (z vnútornej strany, nie z vonkajšej!) a boli "ako nové".






Čomu sa vyhnúť, keď máte 3D mihalnice?


V deň aplikácie:


Aspoň 8 hodín po nalepení mihalníc si neumývať tvár ani vlasy, pretože stekajúca voda by mohla narušiť ešte stále schnúce lepidlo. Rovnako vynechať plávanie, fitko alebo iné namáhavé tréningy, pri ktorých by ste sa veľmi spotili a pot by narušil schnutie lepidla. To, čo určite môžete, je tešiť sa z krásneho prenikavého pohľadu, ktorý si určite všimnú všetci okoloidúci. :)

Po celú dobu nosenia 3D mihalníc sa vyhnite:


- olejovým odličovadlám
- špirále na mihalnice (a ak sa dá, aj ostatným líčidlám očí :))
- chytaniu a šúchaniu očí/mihalníc (oslabujú sa tým)
- spaniu na boku alebo na bruchu, čím si mihalnice môžete oslabiť, a preto vám rýchlo vypadajú
- nikdy si 3D mihalnice netrhajte!
- nikdy si 3D mihalnice nestrihajte! 





Čo zvoliť vo svadobný deň – 3D mihalnice alebo trsy?

Svadobný deň je výnimočný, preto by mal byť rovnako oslňujúci a dokonalý aj svadobný mejkap. 3D mihalnice lákajú mnohé nevesty, ktoré chcú vo svoj deň vyzerať krásne a dodať celému vzhľadu výraznosť, aby aj na fotografiách nepôsobili ako sivé myšky. Pravda je však taká, že pri 3D mihalniciach, ktoré majú svoju hustotu a dĺžku, sa veľmi ťažko líčia oči nevesty. Vizážistky preto uprednostňujú jednorazové trsy, ktoré nalepia neveste podľa jej predstáv – buď po celej dĺžke horných mihalníc, alebo iba po stranách, takže efekt bude takmer rovnaký. Postup je taký, že najprv vizážistka nalíči neveste oči očnými tieňmi a potom aplikuje lepidlom jednotlivé trsy, ktoré si po svadbe nevesta veľmi jednoducho odstráni pomocou odličovača. Ak sa nevesta predsa len rozhodnete pre 3D mihalnice, ich aplikáciu musí absolvovať aspoň 3 dni pred svadbou, aby sa mohli eliminovať prípadné alergické reakcie. Pri líčení to však svadobná vizážistka nebude mať ľahké, takže výsledný efekt nemusí byť úplne podľa vašich predstáv. 

Moja skúsenosť: Pri líčení to naozaj nebolo jednoduché. Spočiatku som si užívala samotné 3D mihalnice bez líčenia očí a tie sa veľmi slušne držali a opadávali iba vo veľmi malom množstve (spím na bruchu a toho som sa nemienila vzdať ani za cenu krásy :)). Po niekoľkých dňoch som však neodolala a chcela som vidieť, ako budú 3D mihalnice vyzerať s krásnymi líčením s použitím očnej linky. To bola drina! Jednak sa mi veľmi ťažko tieňovalo oko, lebo mihalnice mi pri každom pohybe štetcom prekážali, takže stále som o ne zavadila (preto ich aj veľa odpadlo). Na druhej strane urobiť si linku s 3D mihalnicami – to si vyžadovalo priam nadľudskú trpezlivosť, pretože hustota rias mi prekážala pri tom, aby som linku dokázala nakresliť rovnako dokonale, ako si ju robím bežne.






Zhrnutie mojich skúseností a dojmov z 3D mihalníc

Umelé mihalnice sa prirodzene prispôsobili tvaru mojich mihalníc, takže vyzerali veľmi pekne a takmer vôbec som si neuvedomovala, že ich mám (až na to, že som pri pohľade nahor videla krásnu hustú „hrivu“). Vydržali mi krásnych 5 týždňov a dnes mám znova svoje prirodzené husté riasy. Nezaznamenala som žiadne oslabenie či nadmerné vypadávanie rias, práve naopak, zdá sa mi, že moje riasy sú ešte hustejšie ako kedysi (čo však môže byť spôsobené aj vitamínmi). Vizážistka Dominika poznamenala, že vypadávanie vlastných rias spolu s umelými je úplne prirodzené, netreba sa ľakať, pretože išlo o mihalnice, ktoré by tak či onak vypadli, lebo boli vo fáze obnovy (ktorá prebieha každých 6 – 7 týždňov). O mihalničky som sa v rámci svojich možností a pohodlia zodpovedne starala. Jediné, čoho som sa nemienila vzdať, bol spánok na bruchu, takže ráno si zvyklo zopár mihalníc lebediť na vankúši. Dominika mi aplikovala tzv. mink mihalnice – ide o napodobeninu prírodných norkových mihalníc, ktoré sú drahšie a podľa Dominiky nedržia tak pekne tvar rias, rýchlo opadávajú a oveľa ťažšie sa aplikujú, lebo sú ľahučké a tenké. Moju skúsenosť teda hodnotím veľmi kladne, a ak by som sa pre 3D mihalnice rozhodla aj v budúcnosti, dôvodom by iste nebol môj svadobný deň alebo iná výnimočná udalosť, ktorá si vyžaduje aj výraznejšie líčenie očí, ale skôr praktické hľadisko – že nemusím ráno stráviť pred zrkadlom toľko času líčením očí a stačí mi len zvýraznenie obočia, mejkap a lícenka. Krásne ušetrených 10 minút, ktoré môžete venovať napríklad posedeniu pri lahodnej šálke kávy. 



Vaša Katka




Za spoluprácu na článku a poskytnutie fotografií ďakujem Dominike Havranovej:

Dominika Havran – svadobná vizáž a kozmetický salón
Katarína Mikulcová  | 25.6.2019, 11:00