Dominika & David: Dokopy nás dalo letectvo

Pochádzajú z odlišných krajín, no ani diaľka, ktorá ich delila, nezabránila tomu, aby sa ich svety spojili v jeden spoločný. Predstavujeme vám nevestu Dominiku, ktorá je zo Slovenska, a ženícha Davida, ktorý je Švajčiar-Luxemburčan. Oboch zlákal svet letectva, no spoznali sa, keď boli nohami pevne na zemi. Už na prvom stretnutí si mali čo povedať, dokonca medzi nimi preskočila aj povestná iskra. A o štyri a pol roka neskôr sa stretli pred oltárom, kde si sľúbili večnú lásku. Toto je vysnívaná svadba Dominiky a Davida, ktorú sa manželom podarilo zorganizovať aj vďaka užitočným informáciám na našom webe. Tešíme sa a pekným článkom teraz potešíme a inšpirujeme aj vás.
titulka

Ako sa to celé začalo...

David pracuje v leteckej sfére, laicky povedané, kontroluje a povoľuje lety cez švajčiarske územie. Má veľa koníčkov a jedným z nich je hokej. Každoročne sa usporadúva amatérsky hokejový turnaj všetkých leteckých dispečerov v inej krajine Európy. Rok 2014 padol na Slovensko – konkrétne sa konal v Košiciach,“ začína svoje rozprávanie Dominika, ktorá sa na tomto podujatí zúčastnila ako študentka leteckej školy a bola vyslaná ako tlmočníčka a asistentka tímov tohto turnaja. A ako sa stretla s Davidom? „V prvý večer na uvítacej večeri prišiel za mnou David a dali sme sa do reči. Rozprávali sme sa o všetkom možnom – o našich snoch, cieľoch, cestovaní. Obaja sme zistili, že sme neboli na Kube, čo je dosť zvláštne, keďže David je zcestovaný po celom svete. Obaja sme zároveň chceli toto miesto raz navštíviť. Zjavne medzi nami prebehla iskra. Keď odchádzal, pri lúčení mi povedal: „Raz sa stretneme na Kube.",“ spomína na prvé momenty nevesta a dodáva, že síce sa nestretli na Kube, ale o pár rokov neskôr pred oltárom. 


Svadba: Dominika a David

Zásnuby pri splne mesiaca

...a na Maldivách – tak to je naozaj dokonalá romantika. Ako si na ne spomína nevesta? „Vôbec som to nečakala. Ešte týždeň predtým som si prezerala fotky na Instagrame a vravela som manželovi: „Bože, to je aké klišé zasnúbiť sa v Paríži alebo na Maldivách.“ A môj manžel iba ticho prikývol. Strašne veľa podpory som mu dala touto vetou (smiech). Zásnuby boli pri krásnom splne mesiaca, naozaj nádherné, romantické a magické.“


Svadba: Dominika a David

Svadobný deň Dominiky & Davida

Svadobný fotograf: Peter Súľovský – FOTOSUĽOVSKÝ s.r.o.
Kameraman: Marek Bernát – Videopreteba




Dátum svadby: 11. 8. 2018
Miesto svadobného fotenia: Zemplínska Šírava, Letisko Košice
Miesto svadobného obradu: Gréckokatolícka cirkev, farnosť Košice-Staré mesto
Miesto svadobnej oslavy: Hotel DAM, Košická Belá
Svadobné šaty: Inmaculada García
Svadobný oblek ženícha: Švajčiarsko
Účes nevesty: Martin Šedzmák
Mejkap nevesty: Versánse studio, Košice
Svadobné obrúčky: vyrábané na mieru, Nemecko
Kvetinová výzdoba a kytica nevesty: AMS Svadbičky, Alexandra Vargová
Svadobná torta: Makrónkovo
Hudobná skupina a DJ na svadbe: Kapela Jána Budiho, DJ Pinky Production
Svadobné tlačoviny: AMS Svadbičky (Alexandra); Štefan Bunganič
Svadobná cesta: Mexiko


Svadba: Dominika a David

Dve svadby – a jedna krajšia ako druhá

Svadbu vnímajú ako najkrajšiu vec v ich živote – či už jednu, alebo druhú. Áno, Dominika a David mali dve svadby – prvá sa konala vo Švajčiarsku, išlo o civilný obrad a recepcia bola v reštaurácii pri letisku, takže všetkým zúčastneným lietadlá vzlietali priamo nad hlavou. Druhá sa konala na Slovensku a bola tiež dokonale prepojená s letectvom.

Na plánovanie svadby si manželia spomínajú takto: „Bolo náročné spojiť rôzne kúty sveta dokopy. Obaja máme radi Francúzsko – presnejšie Provensálsko. To bola základná vec, od ktorej sme sa odvíjali. Ja som vedela, že chcem interiérovú svadbu a na nej kooopec kvetov. Hotel DAM v Košickej Belej disponoval nádherným stanom a aj lokalitou v lese. Žiadni ľudia, len príroda, zeleň a ticho.“ A tak manželia našli ideálne miesto na ich záhradnú svadbu a zarezervovali si termín.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadobné pozvánky na mieru

Ďalším krokom po stanovení termínu a dohodnutí miesta svadobnej hostiny bola realizácia svadobných pozvánok. Tie si dali manželia vytvoriť grafickému dizajnérovi, ktorý bol zároveň Dominikiným ujom. Aj na nich figurovali prvky letectva a milovaného Provensálska. „Najprv sme poslali prvú pozvánku „Save the Date“ – samozrejme, dvojjazyčne. To bolo prvé oznámenie o svadbe, na ktorom bolo uvedený len deň svadby, aby si ľudia mohli vziať voľno a booknuť letenky. O pár mesiacov neskôr bola poslaná hlavná pozvánka so všetkými detailmi. A ako poslednú sme posielali ďakovnú kartu po svadbe, v ktorej sme všetkým hosťom poďakovali za dary, za to, že prišli, a že tento deň mohli s nami prežiť a spraviť z neho najlepší moment v našom živote,“ vyznáva svoje pocity šťastná nevesta Dominika.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadobné šaty od dizajnérky Inmaculady Garcíe

Podľa Dominikiných slov bol výber šiat ťažký ako asi pre každú nevestu. Mala jasnú predstavu o šatách i doplnkoch – chcela dlhý katedrálny závoj, kvetinovú korunu a dizajnérske šaty. „Najprv som vyskúšala šaty z dielne Galia Lahav – boli nádherné, no skôr na svadbu v zámku alebo v kaštieli. A potom som našla tie moje vysnívané od španielskej dizajnérky Inmaculady Garcíe. Jemné, ľahké šaty, ktoré sa perfektne hodili na záhradnú svadbu. Pri výbere šiat boli moje družičky a druhá skúška šiat, tá rozhodujúca, bola s mamkou a bratom. Vybavené – prešli veľkým kritikom – mamou,“ so smiechom poznamenáva nevesta.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Emotívne prvé stretnutie pred obradom

Dominika a David sa pred svadbou vôbec nevideli – ženích nevedel, aké bude mať nevesta šaty, nevesta nevedela, aký bude mať ženích oblek. „Krajčírka, ktorá mu šila dokonalý oblek, videla šaty a podľa nich prispôsobila farbu obleku a vycibrila štýl. Prvýkrát sme sa videli v hoteli. V dlhej chodbe pri okne stál chrbtom a pozeral von z okna. Ja som k nemu prišla, a keď sme sa na seba pozreli, rozplakala som sa. Bolo to krásne a emotívne zároveň,“ pripomína si krásnu chvíľu nevesta.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Hostia si dosýta užili Košice

Hostia na svadbu prichádzali už od stredy – hlavne tí zahraniční. Najprv boli ubytovaní v centre mesta v Košiciach, lebo si chceli pozrieť mesto a vychutnať si rodinné chvíle, keďže polovica ženíchovej rodiny žije v Luxembursku a druhá polovica vo Švajčiarsku. „Jeden deň sme im prichystali spoločné raňajky, pričom sme rezervovali celú reštauráciu, na druhý deň sme si dali spoločnú večeru. Každý hosť pri príchode do hotela dostal obálku, v ktorej bola levanduľa a sprievodca svadobným dňom. V ňom boli vysvetlené všetky zvyky – rozbíjanie taniera, prenášanie nevesty cez prah, redový tanec, kradnutie topánok a taktiež harmonogram spoločných raňajok a večerí, transport do gréckokatolíckeho chrámu, na hostinu atď.,“ vysvetľujú manželia.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David


Provensálsko v každom detaile

Nevesta Dominika si veľmi pochvaľuje spoluprácu s dekoratérkou Saškou, ktorú považuje za najšikovnejšiu a najinovatívnejšiu osobu s tým najlepším citom pre detaily a dokonalosť. Išlo o majiteľku agentúry AMS Svadbičky, s ktorou si nevesta hneď na prvom stretnutí porozumela a obe boli nadšené z prvých predstáv a nápadov, ktoré sa im v myšlienkach vynárali. „Chceli sme dať dokopy dve veci – glamour „provence“ štýl a letectvo. A vyšlo to nádherne. Naozaj krajšie, ako som si to predstavovala. So stanom sa nádherne pracuje, pretože je biely, veľký a priestranný. Chiavari stoličky, krásne osvetlenie (hviezdny strop), zelená záhrada a vôňa zelene a lesa. Naša výzdoba bola dokonalá,“ teší sa nevesta, ktorá oceňuje kreativitu a profesionálnosť Sašky, s ktorou ostali dobrými kamarátkami. 

Stredobodom celej výzdoby bola provensálska levanduľa. Na každom stole boli obrovské kytice vo vázach, zlatý príbor a na každom detaile naše logo. Manželia síce nemali knihu hostí, no namiesto nej mali svietiaci glóbus, na ktorý sa ľudia podpísali a teraz manželom zdobí obývačku. Zo stropu viseli lietadielka zo starých máp. Nechýbali ani papučky na prezutie boľavých nôh. 


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Letí, letí, všetko letí...

„Naši známi z aeroklubu nám prišli spraviť letecké nálety a takouto formou nám popriať všetko dobré do nového spoločného života. Svadba sa ťahala až do rána, presnejšie skončila po 8.00 ráno. Od 9.30 sme mali pripravené raňajky pre hostí v záhrade a v stane, ktoré sa tiahli až do obeda. Tam sme strávili posledné chvíle s hosťami, poďakovali im a rozlúčili sa. Personál hotela bol super, všetko stihli popratať, a to mali dokopy len hodinu času,“ pochvaľuje si nevesta.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba je aj o rodine a blízkych

Prioritou na svadbe boli ľudia – rodina a najbližší novomanželov, bez ktorých by svadobný deň nebol dokonalý. Navyše si manželia pochvaľujú aj skvelé a kvalitné jedlo a nádhernú výzdobu. „Ja som veľká detailistka a každá jedna chyba ma vie vytočiť do vývrtky. Spolupráca so mnou teda asi nebola prechádzka ružovou záhradou. Avšak moja Saška zvládla všetko na jednotku!“ uvádza Dominika, ktorá tiež spomína posvadobné fotenie na košickom runwayi či na Zemplínskej Šírave na lodi. Manželia totiž chceli svadobné fotenie až po svadbe, keď boli viac zrelaxovaní a vedeli si ho perfektne užiť. Zároveň túžili aj po fotení cez deň a v noci, čo sa im podarilo.

Organizácia svadby bola naozaj časovo náročná, no neveste veľmi pomohla jej blízka osoba. „Veľkou oporou mi v tom čase bola mama, tá naozaj lietala, ako som pískala. Bola perfektná a bez jej pomoci by to bolo naozaj ťažké. Samozrejme, aj moja najbližšia rodina mi veľmi pomáhala a podporovala ma vo všetkých mojich výstreloch,“ s vďakou píše nevesta.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadobný folklór po východniarsky

Pre Dominiku bolo zachovanie svadobných zvykov veľmi dôležité, pretože sú to tradície, ktoré majú svoje čaro a miesto na svadbe. Čepčenie nevesty je pre ňu emotívna časť svadby, ktorú zvyčajne preplače, a tak to bolo aj na jej vlastnej svadbe. „Celý čas som mala slzy v očiach. Keďže som sa celý život venovala folklóru, bola to jedna z priorít na svadbe. S folklórnym súborom som si dokonca zatancovala jeden tanec. David ma prekvapil, keď začal tancovať fľaškový tanec – nikdy som mu to neukázala a ani si to nikdy nevyskúšal, rodený Slovák,“ smeje sa nevesta, ktorá si zatancovala aj redový tanec, počas ktorého jej ukradli čižmu – jednu brat a druhú ujo. Ujo vraj dostal výslužku v podobe fľaše vodky a brat dostal víkendový výlet do Mníchova na zápas Bayern Mníhov. „Bol to darček od Davida ako poďakovanie za to, ako nám pomáhal s celou svadbou. Do posledného dňa sme tŕpli, či sa nám lístky podarí dostať alebo nie. Podarilo sa, ba dokonca sa nám podarilo aj rozplakať brata.“


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Video a fotografie na jednotku

Na otázku o pocitoch pri zhliadnutí videa a fotografií sa nevesta zmohla len na slová úžasu: „Och fotky, och video. V prvom rade chcem vyzdvihnúť profesionalitu a perfektný prístup týchto chalanov. Keďže sa poznajú, vedeli sa perfektne zladiť. Počas celej svadby boli pre mňa neviditeľní a robili naozaj momentky. Všetko muselo byť perfektne zladené s čašníkmi, manažérom svadby, pretože náš čas bol fixný kvôli lietadlám,“ spomína Dominika, ktorá uvádza, že lietadlá boli naplánované presne na minútu a v tom čase museli byť všetci hostia vonku, aby prekvapenie vyšlo. Kameraman Marek a fotograf Peter sú teda podľa jej slov tí najlepší, akých si mohla vybrať. „Zo všetkých fotiek sršia emócie, radosť a spontánnosť. Na videu sú zachytené nádherné momenty zo svadby, tie emócie, ktoré sme počas celej svadby prežívali a neskrývali ich. Tú radosť, keď som videla celú svoju rodinu pokope, úsmev, keď som videla moje družičky oblečené v družičkovských šatách, a šťastie, keď som videla celú Davidovu rodinu a kamarátov, ktorí merali obrovskú cestu len kvôli nám,“ s úsmevom poznamenáva spokojná nevesta, ktorá vraj vždy pri prezeraní fotiek a videa plače.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Náš spoločný život plný lásky

„Život po svadbe je taký istý, aký bol aj pred svadbou, len s jednou výnimkou – že Davida konečne môžem predstaviť a oslovovať „môj manžel“. A, áno, ešte jedna zmena – predstavovanie sa v inom mene a podpisovanie sa v inom mene (smiech), ale už si pomaly zvykám... Našu spoločnú budúcnosť vidím tak isto krásne ako prítomnosť a minulosť. Život plný lásky, porozumenia, vzájomnej dôvery a užívania si spoločných chvíľ,“ uzatvára rozprávanie nevesta Dominika.


Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David

Svadba: Dominika a David


Dominika a David, buďte spolu šťastní a užívajte si spolu každý nový deň!


Katarína Mikulcová | 24.4.2019, 10:30