Pivonka na svadbe – symbol šťastného manželstva

Pivónia je bezpochyby jeden z najobľúbenejších svadobných kvetov. Je veľkolepá, svieža a bohatá. V kvetinovej ríši ju považujeme aj za krásneho chameleóna, pretože existuje v nespočetných odrodách, veľkostiach a farbách. Ide teda o veľmi univerzálny kvet, z ktorého sa môžu tešiť najmä jarné a letné nevesty. Inšpirujte sa našou galériou a nájdite pivonke miesto na vašej vysnívanej svadbe!
titulka

Pivónia – elegantná krásavica z ríše kvetov

Ako sme už spomenuli, pivonky kvitnú skoro na jar a svoj vegetačný vrchol dosahujú začiatkom leta. Ak teda plánujete svadbu koncom mája či v polovici júna, pivónia je ideálnou voľbou do kvetinových aranžmánov. Jej vzhľad je romantický a vznešený, keďže sa pýši hustými zvlnenými kvetmi, a preto sa dokonale hodí do modernejších a minimalistických svadobných výzdob. Kvitne v rôznych farbách – v ružovej, bielej, červenej, žltej, ba dokonca niektoré odrody kvitnú aj v kombinácii týchto farieb. Pivónie sú síce o čosi drahšie kvietky, no ak máte obmedzený rozpočet, stačí v aranžmánoch použiť iba niekoľko kusov - ich dominantný vzhľad nezatieni žiadny iný kvet. Príjemne vyzerajú v kombinácii s iskerníkom, záhradnými ružami a rôznymi drobnými kvietkami. Krásne sa v nich vyníma aj zeleň – listy eukalyptu či citrónovníka. Rezané pivónie majú zvyčajne životnosť do jedného týždňa až desiatich dní. 

Pivónia – je symbolom čestnosti, prosperity, bohatstva, krásy vo všetkých formách, šťastia, šťastného manželstva, romantickej lásky medzi dvoma ľuďmi, súcitu, ale aj hanblivosti.

Táto krásna kvetina je oficiálnym emblémom Číny, v ktorej zohráva dôležitú úlohu v mnohých náboženských tradíciách a sviatkoch. Čínske pomenovanie pivonky dokonca v preklade znamená „najkrajšia“. Jedným z najobľúbenejších miest v Číne, v ktorom sa pivónie pestujú, je Luojang, tzv. „mesto pivoniek“. Nachádza sa tu národná záhrada pivoniek, v ktorej kvitne viac ako 100 rôznych odrôd tohto kvetu, na počesť ktorých sa každoročnej koná aj festival. 

Nádherné kytice s pivóniami zvolili aj naše slovenské nevestičky:


Svadba: Andrea a Ivan, Foto: Pavol Delej
Nevesta Andrejka s družičkami, Foto: Pavol Delej, Celý článok TU


Svadba: Andrea a Ivan, Foto: Pavol Delej
Posvadobné fotenie nevesty Andrejky a ženícha Ivana, Foto: Katka Žitňanská, Celý článok TU


Svadba: Viktória a Martin, Foto: Miqo Cash
Svadobný obrad Viktórie a Martina, Foto: Miqo Cash, Celá svadba TU


Svadba: Dominika a Matej, Foto: Katka Pavlíčková
Nevesta Dominika s krásnou kyticou s pivóniami, Foto: Katka Pavlíčková, Celá svadba TU


Niekoľko inšpirácií zo svadieb zo sveta:

p1

p2


Ďalej by vás mohlo zaujímať:

Hortenzia na svadbe – symbol trvalej lásky
Ruža: kráľovná svadobných kvetov
Gypsomilka - nevestin závoj
Čo o vás napovie svadobná kytica?


p3

p4

p5

p6

p7

p8

p9

3

10

1

11

12

13

14

15

16

17

18

19

2

20

4

5

6

9

8

Foto:
marthastewartweddings.com
brides.com
pinterest.com
Katarína Mikulcová | 20.11.2018, 13:00