Princ Harry & Meghan: Všetko, čo by ste mali vedieť o kráľovskej svadbe!

Od dlhoočakávanej kráľovskej svadby medzi princom Harrym a herečkou Meghan Markleovou nás delí len pár dní, no celý svet čaká, kto Meghan navrhne svadobné šaty, ako bude prebiehať ceremoniál, aká bude výzdoba, svadobná torta, kočiar – jednoducho všetko. My sme preto zozbierali všetky dôležité informácie, aby ste boli na 19. máj 2018 pripravení. Nech máte potešenie z čítania!
titulka

1. Kráľovské zásnuby

Všetci sme so zatajeným dychom čakali, kedy sa princ Harry konečne „vyjadrí“. S Meghan tvorili pár už od roku 2016, no a nakoniec nás Harry začiatkom novembra potešil. Stalo sa to počas pokojnej nedeľnej noci v Nottingham Cottage, kde bola celá rodina, pripravovalo sa chutné pečené kuracie mäso, keď tu zrazu princ Harry požiadal Meghan o ruku. Vraj to bolo veľmi romantické a na verejnosť sa táto správa dostala až o niekoľko týždňov. 

Zásnubný prsteň bol vyrobený spoločnosťou Cleave and Compane. Skladá sa z troch kameňov, pričom stredový je diamant z Botswany, kde bol pár pred zásnubami na dovolenke, a obklopený je dvoma bočnými kameňmi z kolekcie šperkov princeznej Diany. Harry zvolil moderné žlté zlato a do prsteňa zapracoval diamanty jeho matky vraj preto, aby sa uistil, že bude na ich bláznivej spoločnej ceste s nimi. Čo sa týka snubných prsteňov, odborníci na šperky sa zhodujú, že kráľovský pár sa rozhodne pre jednoduché zlaté obrúčky, ktoré sú už od čias Harryho starých rodičov kráľovskou svadobnou tradíciou. :)

Viac o zásnubách princa Harryho a Meghan Markleovej sme písali tu:

Britský princ Harry a herečka Meghan Markleová sa zasnúbili!
Princ Harry & Meghan: oficiálne zásnubné foto


zasnubnyprsten

2. Miesto konania svadby

Kráľovská svadba sa bude konať v Kaplnke sv. Juraja na zámku Windsor, ktorá bola domovom niekoľkých kráľovských slávností, vrátane svadby princa Charlesa a vojvodkyne Camilly v roku 2005 či krstu princa Harryho v roku 1984. V porovnaní s Westminsterským opátstvom, kde si svoj manželský sľub vymenili princ William a vojvodkyňa Kate Middletonová v roku 2011 pred viac ako 1000 hosťami, Kaplnka sv. Juraja má kapacitu asi 800 ľudí, čo evokuje intímnejšiu svadobnú atmosféru. 

Predpokladá sa, že Harry a Meghan budú mať približne 600 hostí na obrade v kostole. Je zrejmé, že aj kráľovské svadby majú svoje malé drámy, keďže princ Harry sa so snúbenicou chceli vziať úplne inde, vo Frogmore House – vonku, v krásnej zelenej záhrade. To sa však nestretlo s pochopením kráľovskej rodiny.


kaplnka sv. juraja
Fotografia zo svadby princa Charlesa a vojvodkyne Camilly (Kaplnka sv. Juraja, rok 2005)


3. Zaujímavosti o svadobnom dni M & H

Oficiálny dátum svadby pripadá na 19. máj 2018. Rozhodnutie mať svadbu skôr ako „do roka a do dňa“ a čo najbližšie k domovu chcel najmä princ Harry, aby sa na nej mohol zúčastniť aj jeho starý otec, 96-ročný vojvoda z Edinburghu, ktorému nedávno operovali bedrový kĺb. V deň ich svadby vraj padnú dve hviezdy, takže, ako sa ľudovo hovorí, aj hviezdy budú priať láske kráľovského páru. Zároveň sa vo svadobný deň koná aj finále FA Cupu, čo je milovaný britský futbalový zápas, ktorý má jednu z najvyšších návštevností na svete. Okrem toho je zvykom, že kráľovské svadby sa zvyčajne konajú v pracovných dňoch, sobotná svadba princa Harryho a Meghan Markleovej teda búra tradície, no zároveň poskytuje verejnosti väčšiu príležitosť ju sledovať, vyjsť do ulíc a zapojiť sa do sprievodu oslavujúcich. 

Princ Harry a Meghan Markleová budú prechádzať ulicami mesta Windsor na koči ťahanom koňmi. Kensingtonský palác 2. mája prezradil, že pár si vybral otvorený kráľovský koč Ascot Landau (viď. obrázok dolu), ktorý použijú v prípade priaznivého počasia. 


kociar

koc s konom

4. Jedlá a cukrovinky na kráľovskej svadobnej hostine

Harry a Meghan si vybrali cukrárku Claire Ptakovú z Kalifornie, majiteľku Violet Bakery, aby im pripravila svadobné cukrovinky. Kráľovský pár vraj poprosil Claire, aby im upiekla citrónovú svadobnú tortu s lahodným krémom, ktorá bude obsahovať všetky arómy jari a bude ozdobená čerstvými kvetmi. Pár sa spolieha na organické prísady, keďže Meghan sa riadi zdravým životným štýlom. Kráľovské koláče sú totiž najčastejšie vyrobené z ovocia namočeného v alkohole. Typická je vraj banánová torta, a keďže toto ovocie je Harryho obľúbené, možno sa objaví v nejakom zo ženíchových koláčov alebo tort. 

Svadobný pár neprezradil menu svadobnej večere, ale povráva sa, že Meghan chce do menu začleniť aj americké pochúťky. Zabudnite však na „fish and chips“ – Meghan vraj chce potešiť svojich hostí najlepšími americkými dobrotami – grilovaným syrom, hot-dogmi a hamburgermi (samozrejme, všetko v najlepšej kvalite, určené pre gurmánov). 


torta


chapel down


5. Svadobné víno


Čo by to bolo za svadbu bez dobrého aperitívu či vína? Kráľovské svadby dodržiavajú pri výbere alkoholu istú prestíž a eleganciu, avšak, prekvapivo, za prijateľné ceny. Harry a Meghan si údajne vybrali vináreň Chapel Down, aby im poskytla víno. Rovnako William a Kate si na svadbu vybrali tohto predajcu, takže víno musia mať naozaj dobré, keď si ho kráľovská rodina vybrala už po druhýkrát. Ceny fľašiek Chapel Down sa líšia, no obľúbený kráľovský biely Bacchus kúpite iba za 16,89 $! 


Odroda Bacchus sa pestuje aj na Slovensku a jej pomenovanie je odvodené od starorímskeho boha vína Bacchusa (starogrécky Dionýza). Na jeho počesť sa v Ríme konali bakchanálie, oslavy úrody, majestátu, sprevádzané neviazanou zábavou. Víno z odrody Bacchus je elegantné, jemné, s jasnozelenou farbou, vonia po lúčnych kvetoch a zrením mu pribúdajú sladkasté tóny lipového medu. Je ako stvorené na kráľovskú svadbu!




6. Predsvadobné prípravy nevesty

Zdravý životný štýl je už dlho neoddeliteľnou súčasťou rutiny Meghan Markleovej. Venuje sa joge a pilatesu, má rada ovocie a zeleninu a najmä džúsy z nich, aby si udržala energiu po celý deň. Pokiaľ ide o krásu, Meghan rozmaznáva svoju pleť dôkladnými tvárovými masážami

V súvislosti so životným štýlom a vierovyznaním nevesty, Meghan vyrastala ako kresťanka, takže sa musela pokrstiť a vstúpiť do anglikánskej cirkvi. Predpokladá sa, že ceremónia krstu sa už tajne konala v Kaplnke sv. Juraja, kde bol pokrstený aj princ George. 


meghan

7. Rozlúčka so slobodou na kráľovský spôsob

Každá nevesta, kráľovská nevynímajúc, si zaslúži poslednú „párty“ ako slobodná slečna. Avšak u Meghan, ktorá má vyšší sociálny status, nemožno predpokladať, že rozlúčku so slobodou sprevádzali striptéri a okázalé párty. Budúca nevesta vraj svoju „bachelorette“ (ako rozlúčku so slobodou nazývajú Američania) alebo „hen party“ (veľmi smiešne pomenovanie pre rozlúčku so slobodou v Británii) oslávila 4. marca v tajnom 5-hviezdičkovom letovisku. Neformálne. Zrejme s celým „tímom nevesty“, bez mamy a budúcej švagrinej Kate Middletonovej, ktorá bola vtedy v 7. mesiaci tehotenstva.


8. Svadobné šaty 

O šatách pre Meghan mnohí špekulujú už veľmi dlho. Nás svadobné šaty zaujímajú asi najviac, no zdá sa, že práve o nich máme najmenej informácií. Vieme, že podobne ako vojvodkyňa Kate, aj Meghan bude mať vo svadobný deň dva outfity. Pokiaľ však ide o návrhárov svadobných šiat, stále tápeme v tme... Spomínali sa mená ako Alexander McQueen, Inbal Dror, Rouland Mouret či duo Ralph & Russo. Z istotou však vieme povedať, že šaty nenavrhne Vera Wang. Niekoľko svadobných dizajnérov predložilo svoje návrhy šiat, ako by asi mohla vyzerať budúca nevesta, o čom sme písali aj v článku TU.

 Je teda zrejmé, že svadobné šaty zostanú pod rúškom tajomstva až do 19. mája, kedy ich „v premiére“ uvidí celý svet. No a malá pikoška na záver – Harry a Meghan vraj netradične vynechajú prvý novomanželský bozk v Kensingtonskom paláci s najväčšou pravdepodobnosťou preto, lebo miesto ich svadobného obradu sa nachádza asi hodinu cesty od paláca.


saty


9. Pravidlá kráľovského protokolu

Niektorým pravidlám sa Meghan a Harry vyhli, existujú však nemenné pravidlá z kráľovského protokolu, ktoré obísť nemôžu. Jedným z nich je, že Meghan nemôže oficiálne nosiť diadém v deň svadby (aj keby sa jej hodil :), môže si ho dať až po svadbe. Má však niekoľko kráľovských možností, z ktorých si môže vybrať, vrátane tiary Spencer, ktorú nosila vo svoj svadobný deň princezná Diana, alebo si môže dať jednu z tiár kráľovnej Alžbety. Nevesta by si tiež mohla navrhnúť vlastné vlasové doplnky. Pri prípravách na kráľovský štatút Meghan vymazala aj svoje účty na sociálnych sieťach, čo tiež vyžadoval protokol. Harry, Meghan a všetci svadobní hostia taktiež musia dodržiavať ešte jednu kráľovskú tradíciu na recepcii – prestať jesť, keď kráľovná Alžbeta doje svoje jedlo. :) Takže svadobní hostia si musia doslova „švihnúť“, aby sa zasýtili – aj zahorúca. 


tiara

10. Kráľovské tituly

Meghan sa po svadbe, bohužiaľ, nestane princeznou Meghan, no vo svadobný deň získajú spolu s Harrym od samotnej kráľovnej oficiálne tituly – jeden na použitie v Anglicku a samostatný pre Škótsko. Je veľmi pravdepodobné, že sa dvojica vo Veľkej Británii stane vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu. Ich škótske tituly si však budú vyžadovať oveľa viac kreativity zo strany kráľovnej, keďže musí brať do úvahy ostatných členov kráľovskej rodiny. Jednou z možností je gróf a grófka z Rossa, avšak posledný člen kráľovskej rodiny, ktorý prijal tento titul, bol popravený v roku 1649. Kráľovná sa teda možno vyhne tomuto titulu kvôli nešťastným konotáciám, ktoré vyvoláva.


11. Hudobná zložka svadby

Svadobný ceremoniál sa nezaobíde bez talentovaných umelcov. Jeho súčasťou bude 19-ročná violončelistka, kresťanská kapela z juhovýchodného Anglicka a kráľovský zbor. Veľký deň Harryho a Meghan oživí aj spevácky zbor Kaplnky sv. Juraja. Na svadobnej hostine sa vraj možno ukáže Ed Sheeran, ktorého vystúpenie bude bezpochyby „Perfect“ a vraj sa na svadbe oficiálne zjednotí bývalá dievčenská skupina Spice Girls. Nechajme sa však prekvapiť, či sa tieto dohady stanú skutočnosťou. :)





12. Kto je pozvaný na svadbu?

Svadobné pozvánky sa šťastným hosťom rozposielali 22. marca v mene Harryho otca, princa Charlesa z Walesu. V pozvánkach bol uvedený svadobný dress code – pre mužov žaket alebo klasický oblek; pre ženy elegantné šaty s klobúkom. Svadobní hostia museli byť predbežne schválení kráľovnou, ako aj vládou. Ministerstvo zahraničných vecí odporučilo páru, aby nepozvali na svadbu žiadnych zahraničných vodcov, to znamená, že neprídu ani Harryho blízki priatelia Barack a Michelle Obamovci, ani súčasný americký prezident Donald Trump či britská premiérka Theresa Mayová. 

2640 šťastných občanov sa bude môcť pozerať na nevestu a ženícha celkom zblízka – pôjde o 1140 členov hradu Windsor a členov kráľovskej domácnosti, 100 študentov z rôznych britských škôl, 200 ľudí z charitatívnych organizácií a 1200 členov zo širokej verejnosti vo všetkých vekových skupinách. Pár tiež plánuje začleniť 250 členov britských ozbrojených síl. Pre istotu... Okrem toho, princ Harry pozval aj svojich príbuzných zo strany rodiny svojej matky - súrodencov princeznej Diany, ich manželov a deti. 




13. Svadobné dary (pre) novomanželov

Namiesto toho, aby pár požiadal hostí o nový mixér či porcelán, Harry a Meghan sa rozhodli požiadať o dobročinné dary. Snúbenci si vybrali sedem rôznych organizácií, ktoré sú ich srdcu blízke, a založili stránku „Kráľovské svadobné charitatívne dary“, a tak obdarovali tých, ktorí to potrebujú viac. Išlo o charitatívne organizácie pre deti z HIV v Anglicku a Írsku; organizáciu pre bezdomovcov; nadáciu Myna Mahila, ktorá podporuje ženy v chudobných štvrtiach Bombaja tým, že im poskytuje pracovné a hygienické výrobky. Tiež pomôžu charite, ktorá podporuje deti zomrelých členov britských ozbrojených síl; Street Games, organizáciu, ktorá využíva šport na to, aby umožnila deťom začleniť sa do pozitívnych komunít; Surferi, organizáciu, ktorá ochraňuje moria, oceány a pláže a nakoniec charitu, ktorá učí mestskú mládež o dôležitosti divokej prírody a vedy

Kráľovná Alžbeta však urobí ešte jedno milé gesto a daruje novomanželom jej vidiecky domček – York Cottage, ktorý sa nachádza v anglickom Norfolku. Štedrá babička. :)


kralovnaalzbeta


14. Kvety na svadbe

Meghan a Harry si vybrali kvetinovú dizajnérku Phillipu Craddockovú, aby pripravila kvetinové aranžmány v ich veľký deň. V Kaplnke sv. Juraja bude výzdoba vytvorená z miestnych kvetov, z ktorých väčšina bude pochádzať zo záhrad a parku v Crown Estate a parku vo Windsore. Craddocková plánuje použiť májové kvety, ktoré obsahujú niekoľko obľúbených kvetov budúcej nevesty – pivónie a ruže


kvety
Phillipa Craddocková

15. Kto platí svadbu?

Väčšinu nákladov kráľovskej svadby pokryje kráľovská rodina – zaplatí za základné aspekty svadby, ako napríklad cirkevné služby, hudbu, kvety, dekorácie, recepciu, rovnako ako na svadbe princa Williama a vojvodkyne Kate. S odhadovanou cenou 45 520 303 dolárov (áno, číslo ste prečítali správne) to bude mimoriadne nákladná svadba. Meghan si bude musieť s najväčšou pravdepodobnosťou na vlastné náklady kúpiť svoje svadobné šaty. Britskí daňoví poplatníci budú tiež prispievať do rozpočtu na svadbu, aby zaplatili za zvýšenú bezpečnosť v priestoroch okolo svadobného obradu. 

Na druhej strane sa očakáva, že samotná svadba prinesie aj nejaký zisk. Podľa britskej agentúry Reuters budú výnosy predstavovať okolo 500 miliónov libier, z ktorých väčšina bude pochádzať zo zvýšeného počtu turistov, svadobných párty a suvenírov. 



A teraz nám neostáva nič iné, iba čakať na blížiacu sa kráľovskú svadbu... O všetkom vás budeme podrobne informovať!


Zdroj:
brides.com
Foto:
SITA/AP
brides.com
chapeldown.com
Katarína Mikulcová | 10.5.2018, 09:00