Parížsky týždeň módy 2018: Vysoká móda v jarnom šate

Prinášame vám tie najhorúcejšie svadobné trendy z parížskeho týždňa couture módy, ktoré boli vrcholom prehliadok. Indiou inšpirovaný Zuhair Murad, romantický Elie Saab alebo Dior z jeho bielymi modelmi a lá pánsky smoking. Predstavte si, že sedíte v prvom rade a na móle sa pred vami zjavujú dokonalé skvosty svetového haute couture...
titulkapariz

Keď sa povie „haute couture", všetkým priaznivcom módy sa v mysli vynorí dokonalé krajčírske umenie v najvyššej kvalite. V skutočnosti tento termín označuje oblečenie šité na mieru a vyrobené v Paríži, ktoré potom napodobňujú dizajnéri vo všetkých metropolách svetovej módy. Dôvod, prečo sa týždeň couture módy koná v Paríži, je teda pochopiteľné... A svoj talent tu prezentujú špičkové mená svetovej módy: Chanel, Dior, Givenchy, Elie Saab a mnohí ďalší.




Pamätáte sa na minuloročný parížsky týždeň couture módy? Ak nie, článok nájdete tu:

Haute Couture Fashion Week 2017: Paríž privítal jarnú módu!
Newyorský týždeň svadobnej módy predstavil trendy roka 2018!




1. Zuhair Murad: Móda spätá s indiánskou kultúrou

Libanonský dizajnér sa inšpiroval indiánskymi symbolmi a vizuálnymi tvarmi ich abecedy, čo sa odrazilo v zbierke s bohatými geometrickými motívmi. „Mám úctu voči pôvodným kultúram. Bez nich by sme tu neboli. Nechali nám neobmedzené dedičstvo umenia a krásy,“ povedal Zuhair Murad pred prehliadkou svojej kolekcie v Paríži. Návrhár vyjadril svoju náklonnosť voči starším kultúram domorodých Američanov veľkorysou výzdobou šiat, symbolmi, geometrickými piktogramami a ultraženskými strihmi v palete bielej, červenej, zlatej a čiernej


zuhairmurad2

zuhair

zuhair2

zuhairmurad

2. Elie Saab: Art déco móda

Rozprávkový aspekt haute couture predstavil vo svojej zbierke Elie Saab, ktorý sa v móde vrátil do Paríža 20. rokov 20. storočia. Jeho modely boli inšpirované afroamerickými speváčkami Josephine Bakerovou a Kiki de Montparnassovou. Definujú obdobie tzv. umeleckého raja, keď Hemingway vydal svoju autobiografiu „Paris est une Fete“, ktorá je akýmsi memoárom doby. Doby, do ktorej patrili divoké večierky, litre šampanského a dokonalá móda. Elie sa to snaží zachytiť vo svojej zbierke šiat hlavne vo farbách šampanského, striebristej modrej, čiernej a ružovej. Na ozdobu používa perie, vintage výšivky, ktoré evokujú dizajn art déco. Hra s dekadentnými detailmi v žiarivom striebornom a zlatom šate – to je Elie Saab roka 2018.


eliesaab





eliesaab

3. Giambattista Valli: Šaty pre cukrovinkovú princeznú...

Tí, ktorí dávajú prednosť extravagancii a šatám pre princezné, určite nebudú sklamaní zbierkou šiat od talianskeho dizajnéra Giambattistu Valliho. Jeho meno sa stalo synonymom pre nadýchané rozprávkové šaty, ktoré nielen vzhľadom, ale aj farbou pripomínajú lákavé cukrovinky. Navrhol sériu šiat, ktoré sú maximalistické, zložené z viacerých vrstiev vzdušného hodvábneho šifónu a tylu s výšivkami kvetov.


giambattistavalli

giambattistavalli

4. Chanel: Prírodná elegancia víta jar 2018

Kulisu prehliadky značky Coco Chanel tvorili klasické francúzske záhrady s fontánou, piesočnatými chodníkmi a pergolami porastenými popínavými ružami. Modelky boli odeté do tvídových kostýmov s bohatými zdobením, typických pre značku Chanel, a ich siluety zvýrazňovali dokonalé strihy šiat zo šifónu. Široké i úzke, dlhé večerné róby i krátke minišaty. Karl Lagerfeld vytvoril dokonalú šou s opulentnými šatami, ktoré boli odrazom sviežej prírodnej elegancie.


chanel1

chanel3

chanel

5. Dior: Óda na surrealizmus

„Haute couture je sen o móde,“ poznamenala dizajnérka módneho domu Dior Maria Grazia Chiuriová. Jej kolekcia bola ódou na surrealizmus a moderné umenie, ktoré predviedla ako zjednotený koncept na móle v Paríži. Tvrdí, že experimentovala s technikami, materiálmi a formou šiat. To sa odrazilo na rozmanitosti modelov, ktoré sú potlačené čiernymi africkými motívmi, veľkými bodkami, niektoré sú synonymom čistej elegancie, ktorú ozvláštňujú iba iluzívne doplnky na tvári. To, čo dizajnérka zvýraznila extravagantnými detailmi na šatách, zjemnila v celkovej vizáži – v jednoduchom účese a líčení modeliek.


dior

dior1

dior2

6. Ralph & Russo: Pre princezné...

Estetika dua Ralph & Russo, ktorí vlastnia jediný britský haute couture módny dom, sa odzrkadľuje v šatách, ktoré očaria každého „princa“. Na parížskom móle predviedli modely s dlhými vlečkami, ozdobené kryštálmi Swarovski, výšivkami a hodvábnymi lístkami. Stelesňujú sen o tých najdokonalejších svadobných materiáloch dýchajúcich luxusom – chantilly čipke, čiernom zamate, saténe, hodvábe a šumivej organze. Rukávy sú najčastejšie utkané z jemne spriadaného hodvábu, niektoré vrstvy šiat zase dopĺňajú pštrosie perá a metre čistého tylu.


ralphandrusso2

ralphandrusso

ralphandrusso1

Ďalšie nápadité modely parížskeho týždňa couture módy 2018:

julienfurnie
Julien Furnie

viktorarolf
Viktor & Rolf

givenchy
Givenchy

Stéphane Rolland
Stéphane Rolland

Foto:
standard.co.uk
vogue.com
wwd.com
Katarína Mikulcová | 2.2.2018, 14:30