10 dôvodov, prečo si nechať svadobné šaty ušiť na mieru

Ušiť či požičať? To je otázka... Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody, no ak predsa len váhate, prezradíme vám 10 presvedčivých benefitov, ktoré sa s šitím šiat na mieru spájajú a robia túto alternatívu lákavou. Oslovili sme aj reálnu nevestu, ktorá má so šitím svadobných šiat osobnú skúsenosť, a prezradila, že by sa ani dnes nerozhodla inak.
titulka
Skutočne talentovaných krajčírov a krajčírky nájdete aj v slovenských svadobných salónoch a krajčírskych dielňach, kde pre vás radi vytvoria svadobné šaty, ktoré zvýraznia vašu postavu, charakter a budú len a len vaše. Stále máte pocit, že táto alternatíva nie je pre vás? Náš zoznam vás presvedčí o opaku:

1. Svadobné šaty iba pre vás - celkom jedinečné!

Túto výhodu vnímala aj nevesta Martinka, ktorá sa rozhodla pre svadobné šaty na mieru: „Pozitíva v ušitých šatách vidím najmä v tom, že nevesta ich má oblečené prvý raz, nikto pred ňou ich ešte nemal, sú nové a iba jej. Ja som sa pri rozhodovaní, či ísť do kúpy vlastných šiat alebo požičiavať, zamerala na to, ako budú vyzerať po niekoľkých požičaniach.“ Samozrejme, nie je pravidlom, že požičané svadobné šaty musia mať zákonite nejaké chybičky, ale každá nevesta si chce byť istá, že vo svadobný deň bude mať na sebe šaty podľa svojich predstáv, vo farbe a strihu, ktorý jej „sadne", a šaty budú dokonalé. 

2. Návrh svadobných šiat bez obmedzení

Hlavnou výhodou svadobných šiat na mieru je absencia akýchkoľvek obmedzení na ceste k aplikovaniu všetkých vašich nápadov. Takže pri výbere krajčíra máte fantastickú šancu navrhnúť si vlastné svadobné šaty, popremýšľať o ich vzhľade do najmenších detailov, vďaka čomu budete mať na sebe model, ktorý úplne splní vašu predstavu a zároveň môže stelesniť aj vaše detské sny. Prípadne sa môžete inšpirovať známymi nevestami a navrhnúť si model podobný tomu celebritnému... V tomto vidí výhody aj oslovená nevesta: „Môžete si navrhnúť vlastný model šiat alebo „odpozerať“ inšpirácie niekde na internete, prípadne prísť s obrázkom šiat. Pri požičiavaní šiat nemáte až tak veľa možností – ak sú raz šaty s rukávmi, pri požičiavaní vám ich neodstrihnú, keby ste chceli presne tie, ale bez rukávov.“ 




3. Krajčírska dielňa =  továreň na sny

Individuálny prístup a úzka spolupráca s krajčírkou časom prinesú svoje ovocie. Krajčírka sa na vás pozerá úplne inými očami, vníma každú vašu prednosť, všíma si detaily, ktoré možno vy samy na sebe nevnímate. Jej úlohou je zhmotniť vaše sny do podoby svadobných šiat, ktoré vyzdvihnú vašu osobnosť a budú špeciálne od prvého stehu až po posledný. V krajčírskej dielni bude totiž na vašich šatách pracovať kolektív šikovných rúk, ktorý má za sebou roky praxe a zástupy spokojných neviest. 


4. Nevesta v procese tvorby

Môže ísť o veľmi vzrušujúcu skúsenosť, pretože nevesta uvidí proces tvorby svadobných šiat od samotného návrhu, cez niekoľko skúšok rozpracovaného modelu, až po dokončenie. Byť súčasťou procesu, keď vzniká niečo krásne, býva nezabudnuteľné. 




5. Každý detail je vyšperkovaný

Nezabudnite, že budete mať na sebe umelecké dielo, a s tým sa môže pochváliť iba máloktorá nevesta. Umelecká hodnota vašich svadobných šiat bude tkvieť v ich originalite a jedinečných detailoch, ktoré vytvoria skutoční umelci v krajčírskej dielni. Ich zmysel pre detail a precíznosť sú iba jednými z mnohých remeselných zručností. Každá nevesta si predsa zaslúži byť na chvíľu princeznou vo svoj rozprávkový deň. Takže nebuďte plaché, a ak túžite po niečom konkrétnom, čo by vašim šatám dodalo výnimočnosť, doprajte si to. Dlhá vlečka, vintage pierka či čipka, koráliky alebo perly, strapce či kryštály – to všetko môžete mať vďaka šikovným rukám dizajnéra presne tak, ako si to predstavujete.

6. Dobré rady nad zlato

Aby sme nezabudli pripomenúť, najdôležitejšie je nájsť kvalifikovaného dizajnéra, ktorý bude nielenže schopný realizovať váš nápad kvalitatívne, ale vám aj poskytne užitočné rady a nasmeruje vašu kreativitu tým správnym smerom. A ako vyzerá taký ideálny model komunikácie medzi nevestou a dizajnérom? „Je založený na dôslednom konzultovaní možností a prianí medzi oboma stranami hneď od začiatku. Myslím, že každá dobrá krajčírka/návrhárka šiat sa snaží zhmotniť sen svojej zákazníčky. Dôležitá je teda komunikácia medzi oboma stranami a priebežné skúšky šiat,“ prezrádza svoju ideálnu predstavu nevesta Martina. Je teda zrejmé, že nemožno brať do úvahy iba jednostranný názor nevesty, ale nechať si aj poradiť od skúsenejších, pretože majú skúsenosti a profesionálnym okom dokážu odhadnúť, aký strih bude na vašej postave "fungovať".




7. Dostupná cena

Predstavy neviest, že svadobné šaty na mieru musia byť zákonite drahšie, sú naozaj neopodstatnené. Aj keď cena svadobných šiat závisí hlavne od množstva, druhov a kvality použitých látok, v súčasnosti je už mnoho svadobných či krajčírskych salónov, ktoré vám šaty ušijú za cenu, ktorá sa dá porovnať s požičovným značkových modelov. No buďte obozretné - ak sa cena svadobných šiat na mieru pohybuje podozrivo nízko, zákonite salón niekde šetrí, a to najčastejšie na použitom materiáli. Preto by motiváciou na vlastné svadobné šaty nemala byť rozhodne snaha ušetriť - pri akýchkoľvek kvalitných svadobných šatách, vlastných či požičaných, by ste mali počítať s cenou od 500 Eur. 

Viac o výhodách svadobných šiat na mieru sa dozviete tu:
Svadobné šaty na mieru. Áno či nie?


8. Výhodný predaj alebo dokonalé dedičstvo

Vaše svadobné šaty budú nádhernou spomienkou a pamiatkou na váš svadobný deň a môžete ich ďalej odovzdať svojim deťom alebo blízkym. Veď každý z nás miluje trochu nostalgie... Predstava, že vaša dcéra sa v nich raz bude hrať na princeznú, je čarovná, nemyslíte? :) Rovnako sa môžete rozhodnúť svadobné šaty predať, vďaka čomu sa vám vaša investícia môže aspoň sčasti vrátiť. A ešte je tu jedna možnosť – upraviť svadobné šaty tak, aby ste ich mohli nosiť pri zvláštnych príležitostiach, prípadne zužitkovať aspoň nejakú časť svadobných šiat. Ak sa však rozhodnete zachovať ich pre budúce generácie, uistite sa, že ich skladujete správnym spôsobom a sú uložené na správnom a bezpečnom mieste


5


9. Voľba pre nízke i vysoké

Patríte medzi tie nevesty, ktorý sa hovorí „petite"? Ste maličké a bojíte sa, že vy si len tak ľahko svadobné šaty nenájdete? Alebo máte opačný problém a ste príliš vysoká? Nezúfajte, ale naopak, snažte sa z toho, že vaša postava je svojím spôsobom výnimočná, vyťažiť čo najviac. Pre vás sú šaty na mieru ideálnou voľbou, v krajčírskej dielni budete v tých správnych rukách. Profesionálne oko dizajnérky totiž dokáže zhodnotiť, ktorým smerom sa budete pri navrhovaní svadobných šiat uberať, čo si môžete dovoliť a čo nie. Spolu vytvoríte šaty, ktoré budú vašej postave skladať komplimenty počas celého svadobného dňa. Lebo aj z domnelých nedostatkov sa dá vyčariť absolútna dokonalosť...


10. Svadobné doplnky

Áno, aj o ne sa vám v krajčírskej dielni môžu postarať. Svadobné šaty sú veľká vec a, samozrejme, existuje veľa miest, kde si k nim môžete kúpiť doplnky, ako sú svadobný závoj, rukavičky alebo bolerko. Ak sa však rozhodnete pre svadobné šaty na mieru, je zmysluplné popremýšľať aj nad možnosťou, že vám dizajnér spolu s nimi vytvorí aj perfektný závoj a iné doplnky, ktoré si želáte. A budú sa zhodovať s látkou šiat, ich zdobením či štýlom. Niektorí návrhári dokonca korálky, kamienky alebo čipku aplikovanú na šatách, použijú aj na vytvorenie dokonale súzniacich šperkov. 

6

A ešte jedno malé pozitívum - svadobní návrhári milujú odvážne nevesty, takže ak túžite po ružových, smaragdových, modrých, červených alebo dokonca čiernych svadobných šatách, pre nich to bude skvelá výzva, ktorej sa s nadšením chytia!


Foto:
Lihi Hod/Kolekcia 2017
Katarína Mikulcová | 8.12.2017, 13:30