Veľký svadobný plánovač: 10 až 12 mesiacov do svadby

Práve ste sa zasnúbili a hodláte sa riadiť heslom „do roka a do dňa“? Tak tento článok je tu presne pre vás! Máte pred sebou jeden rok nato, aby ste zorganizovali váš veľký deň, a keď nechcete podľahnúť stresu a panike, treba si vypracovať precízny svadobný plán, v ktorom si zoradíte zoznam povinností v nadväznosti na mesiace, ktoré do svadby ostávajú. A nevesta.sk vám s tým rada pomôže! Tak teda začíname, milé nevesty...
titulka

Svadba si vyžaduje celý rad príprav a zodpovednú organizáciu všetkých záležitostí a osôb, ktoré budú zodpovedné za jej hladký a bezproblémový priebeh. Ak ste práve na pochybách, čím začať a čo nezanedbať, prinášame vám 10 najdôležitejších priorít, ktoré musíte vybaviť 10 až 12 mesiacov pred svadbou. Poďme pekne po poriadku, nech sa na nič nezabudne:


1. Oznámte zásnuby najbližším

Skutočnosť, že ste sa zasnúbili je, samozrejme, potrebné oznámiť celej rodine a priateľom. V súčasnosti je veľmi populárne podeliť sa o radostnú novinku so svojimi blízkymi prostredníctvom facebooku. Ide o rýchly a praktický spôsob, pretože masovo oslovíte všetkých známych a priateľov. Nezabudnite však, že ľuďom, ktorí sú vášmu srdcu najbližší, je vhodnejšie oznámiť zasnúbenie ako prvým, a to na osobnom stretnutí. Môžete sa tak s nimi podeliť o všetky detaily tejto krásnej chvíle a urobiť tak radosť sebe aj im. A potom, hurá chystať svadbu! :)

1

2. Cirkevný alebo civilný sobáš?

Je dôležité sa hneď na začiatku svadobných príprav rozhodnúť, akú formu sobáša zvolíte. Treba zvážiť najmä vierovyznanie vás dvoch, pretože tento deň je najmä o vás a vašom vnútornom rozhodnutí. Ide o vašu slobodnú voľbu vziať sa, preto nech je aj toto rozhodnutie výhradne vo vašej réžii. Nebojte sa názorov rodiny a blízkych, verte či nie, vždy platí - ak budete spokojní vy, budú spokojní aj všetci vaši najbližší. 

Ak sa rozhodnete pre cirkevný sobáš, je dôležité čo najskôr navštíviť kňaza a poradiť sa o všetkom, čo k cirkevnému sobášu budete potrebovať. Niekoľko mesiacov pred svadbou vás budú čakať predsvadobné náuky s kňazom, ktorý vás bude oddávať, a neskôr aj s mladými manželskými pármi, ktoré sa s vami podelia o mnoho svojich skúseností a rád. Viac o cirkevných a civilných sobášoch nájdete tu.


2


3. Malá alebo veľká svadba? 

S touto otázkou súvisí najmä svadobný "budget"  – čiže koľko peniažkov ste si na túto udalosť ušetrili a ste ochotní použiť. Prehodnoťte, ktorí svadobní dodávatelia budú pre vás prioritou a bez čoho si vašu svadbu neviete predstaviť. Podľa toho nastavte latku a zostavte si váš svadobný rozpočet. V neposlednom rade hľaďte na to, akú veľkú rodinu máte. Pri rozhodovaní, či chcete malú alebo veľkú svadbu prihliadajte aj na požiadavky rodičov. Nie je na škodu skontaktovať sa s vydatými kamarátkami a nechať si poradiť aj od nich. 



3


4. Vytvorte si predbežný zoznam hostí

Ak sa vám zdá, že je na to ešte priskoro, mýlite sa. Zoznam hostí je dôležitý už len z hľadiska stanovenia si rozpočtu a závisí od neho aj mnoho ďalších náležitostí, ako sú výber miesta svadobnej hostiny, jedla, nápojov atď. Konzultujte ho s rodičmi a dajte si na ňom naozaj záležať. Bolo by totiž obrovské faux pas niekoho opomenúťV prípade, že pozvete aj zahraničných hostí, nezabudnite im včas zabezpečiť ubytovanie. Vyberte pre nich jeden konkrétny hotel, blízko miesta konania sobáša a svadobnej hostiny, aby nebol problém s presúvaním. 

K téme by vás mohlo zaujímať:


4


5. Dátum a miesto svadby

Stanovenie dátumu súvisí aj s tým, aké ročné obdobie na svadbu preferujete. Každé jedno má svoje čaro a pozitíva, no na druhej strane aj negatíva. Keď zvážite všetky pre a proti, budete sa vedieť zhodnúť na dvoch až troch termínoch, ktoré následne prekonzultujete s kňazom alebo s oddávajúcim na miestnom úrade. Nakoniec sa dopracujete k finálnemu dátumu, ktorý môže súvisieť s nejakým dôležitým míľnikom vo vašom vzťahu (výročie, dátum zasnúbenia) alebo v súčasnosti veľmi populárnym magickým číslom dátumu (napr. 18. 8. 2018). Nech už sa rozhodnete akokoľvek, tento dátum ostane vo vašich srdciach navždy ako ten najšťastnejší. 

Nemenej dôležité je okrem dátumu svadby vybrať aj miesto svadobnej hostiny, ktoré vyhovuje vašim predstavám. Ak ste si vytvorili zoznam hostí a máte konkrétnu predstavu o veľkosti svadby, rezervujte si termín svadby na mieste, v ktorom ste sa rozhodli váš veľký deň osláviť. Môže to byť priestranné chateau či kaštieľ, záhradný stan, miestny kultúrny dom alebo príjemná reštaurácia, ktorú máte radi. Dôležité je, aby ste sa cítili dobre. Zaujímavé a príťažlivé miesta na oslavu vašej svadby nájdete aj v našom katalógu firiem - Hotely, kaštiele, reštaurácie.


5

6. Neodmietajte pomoc! Svadobné agentúry sú tu pre vás...

Pomôžu a poradia vám so všetkým, čo sa týka svadby. Svadobní agenti disponujú dôležitými kontaktmi, poznajú skvelých svadobných profesionálov a ak sa zveríte do ich rúk, užijete si plánovanie svadby bez zbytočných stresov. Poviete im svoje predstavy a nápady, určíte rozpočet a oni sa o všetko postarajú. Na Slovensku máme niekoľko svadobných agentúr a tie najlepšie nájdete tu.


6

7. Typ a téma svadby

Či už sa rozhodnete pre svadobnú agentúru, alebo si prípravu svadby zorganizujete vo vlastnej réžii, určite nezanedbajte hneď v úvode svadobných príprav konkrétne predstavy týkajúce sa štýlu a typu svadby. Záhradná svadba, svadba na hrade, v kaštieli, na pláži, vo vinici... Možností je nespočetné množstvo, no vyberte si takú, ktorá vás ako pár charakterizuje a je vám blízka. S tým súvisí aj téma svadby. Dnes je veľmi moderné ladiť svadbu v retro štýle. Nádhernou témou, ktorá je ako stvorená na letné obdobie je svadba v štýle provence alebo rustikálna svadba s prírodným nádychom. Zimnú svadbu zase prežiari téma Vianoc so všetkým, čo k tomu patrí. Inšpirujte sa našimi článkami tu.




7

8. Svedkovia, družbovia, družičky...

Títo ľudia budú vašou pravou rukou pri organizovaní svadby, tak prečo si ich nevybrať hneď na začiatku? Svedkovia bývajú zvyčajne súrodenci nevesty a ženícha, prípadne blízki priatelia, rovnako ako aj družbovia a družičky. Zorganizujte s nimi stretnutie a nebojte sa poveriť ich zodpovednými úlohami, určite prídu s dobrými nápadmi a tipmi. Neveste môžu družičky pomôcť s prípravou handmade svadobných vecičiek, ako sú svadobné oznámenia, pierka pre hostí, menovky a mnoho ďalšieho. A, samozrejme, bez družičiek si nevieme predstaviť skúšanie svadobných šiat! Ženích spolu s družbami a svedkom môžu spolu vybrať obleky a zladiť ostatné doplnky – moderné je mať napríklad rovnaké ponožky, motýlikov či rovnakú vizáž (briadka, vlasy). A nakoniec... Viete si predstaviť rozlúčku so slobodou bez tých, ktorí sú vášmu srdcu blízki a po celý rok vám so všetkým, čo súviselo so svadbou, pomáhali? My určite nie!


8

9. Fotograf a kameraman

Svadobný deň je iba jeden, prežijete ho iba raz a budú sa s ním spájať výnimočné momenty – od skorého rána až do neskorého večera. Preto, ak neviete, ktorý so svadobných dodávateľov musí byť v úvode svadobných príprav absolútnou prioritou, my vám to prezradíme – je to svadobný fotograf. Človek, ktorý zhmotní všetky emócie do živej spomienky, ktorá vám ostane navždy. Svadobný deň ostane vo vašej pamäti navždy, ale niektoré situácie, momenty a drobné chvíľky sa vytratia. A presne tie ožijú pri pohľade na fotografiu. Preto neváhajte a hneď, ako budete mať dátum svadby, kontaktujte svadobného fotografa. Pri jeho výbere sa riaďte vlastným cítením – sledujte tvorbu profesionálov, ich štýl a spôsob zachytenia momentu. Ak chcete zoznam tých najlepších, určite nazrite do nášho katalógu firiem, kde sa to len tak hemží kvalitnými fotografmi s mnohými skúsenosťami. Určite si prezrite aj zoznam kameramanov, ktorých svadobné videá sú kvalitným výstupom a krásnou pamiatkou na celý život. Postup, ako správne vybrať svadobného fotografa, nájdete tu


9

10. DJ alebo živá hudba?

Hudba je ďalšou dôležitou súčasťou svadby, bez ktorej sa zábava na svadobnej hostine nezaobíde, preto si treba hneď po nájdení a rezervovaní fotografa nájsť aj svadobného DJ-a alebo kapelu. Ak sa rozhodnete pre DJ-a, na stretnutí s ním prekonzultujte štýl hudby, ktorú na svadbe chcete mať, prípadne mu dajte konkrétny zoznam piesní alebo žáner, ktorý chcete, aby bol dominantnou svadobnej zábavy. Živú kapelu si vyberajte na základe sympatií, ktoré voči danému hudobnému štýlu prechovávate. Avšak, aj s hudobníkmi treba prebrať hudobný program, predstavu jednotlivých tanečných kôl, prestávky či konkrétne svadobné hry, ktorých súčasťou bude hudobný sprievod. Nech je všetko, ako má byť! 



10

A to najdôležitejšie máte vybavené!


Foto:
Pixabay, Pinterest
Katarína Mikulcová  | 28.8.2017, 15:00