Barbora & Petr: Krásna svadba v Beskydách

Barča a Petr sa poznali už dlhšiu dobu, no zlom v ich živote nastal vtedy, keď si Barča potrebovala od Petra požičať karaoke. Išli spolu na drink a od toho momentu už nemohli byť jeden bez druhého. Obom im to spolu od prvej chvíle fungovalo a funguje, preto sa rozhodli minulý rok vziať. Ako prebiehala severočeská svadba, ako ju prežívali Barča a Petr, čo všetko jej predchádzalo a aké pocity v nich doznievali po svadbe, to sa dozviete v článku. Nádhernú kulisu k rozprávaniu nevesty a ženícha tvoria fotky šikovnej slovenskej fotografky Michaely Eliáš. Príjemné čítanie!
barca_a_petr_titulka

Si moja druhá polovica, si moje všetko...

Väčšiny párov sa pýtame otázku, čo jeden na druhom obdivujú a vážia si. Barbora to zhrnula veľmi krásne: "Na Petrovi obdivujem jeho zmysel pre humor, pokoj a rozvahu v napätých situáciách a viem, že sa na neho môžem spoľahnúť. Vie mi zahrať na gitaru, ale aj uvariť výbornú večeru, dokáže ma objať, keď to najviac potrebujem... Čo viac si žena môže priať." Vstup do manželstva pre Barboru znamenal krok, ktorý stmelil ich vzťah bez toho, aby očakávali, že by sa mal nejakým spôsobom zmeniť. Išlo o taký pomyselný medzník medzi tým, čo bolo, a tým, na čo sa môžu s manželom ďalšie roky tešiť.

Petr hovorí:"Každý k sebe hľadá takého partnera alebo sa aspoň snaží nájsť niekoho, kto by ho dopĺňal a zároveň s ním ladil. Mne sa to podarilo, našiel som Barču. Manželstvo je podľa mňa spoločná cesta životom, na ktorej je potrebné, aby sa obaja rovnako aktívne zapojili do jej chodu."


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Dovolenka v Paríži s prsteňom vo vrecku

Podľa Petra všetko v súvislosti so zásnubami začalo celkom nenápadne tým, že si spolu s Barborou naplánovali decembrovú cestu do Paríža, aby sa naladili do vianočnej atmosféry. V Paríži už raz boli a mesto ich nesmierne uchvátilo. Keď už bola cesta naplánovaná, presne vtedy to Petrovi v jednom momente svitlo: "Všetko to do seba zapadalo. Prsteň som začal vyberať s dostatočným predstihom. Barčin vkus ohľadom šperkov poznám, takže s výberom som nemal problém. Veľkosť som si zmeral v jednom nestráženom okamihu a vyrazil som k svojmu obľúbenému obchodníkovi so šperkami." 

Samotné zásnuby prebehli v latinskej štvrti, kde si zaľúbenci zašli na večeru. Petr si na celý priebeh zásnub spomína veľmi detailne a v skratke nám ho objasnil: "Samotnú žiadosť o ruku som odľahčil tým, že som Barči ukázal obal prsteňa a povedal som, že mám pre ňu jeden darček. Potom som sa opýtal, či si ma chce vziať. Povedala áno. Nijak archaicky som pri tom nekľačal, čo mi bolo, samozrejme, neskôr vytknuté." 


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Svadba deň po zásnubách

Áno, pre nevestu sa začala svadba už na druhý deň ráno, pri raňajkách, v jednej z mnohých nádherných parížskych reštaurácií, kde sa s Petrom rozprávali, ako by asi mala ich letná svadba vyzerať: "Za oknom si žil Paríž svojím predvianočným ruchom, my sme pili kávu a zhodli sme sa na troch zásadných veciach - naša svadba sa musí konať v príjemnom prostredí, pri dobrom jedle a pití a so živou kapelou. Vždy je ľahšie niečo plánovať, keď je vaša predstava jasná, a tá naša v tej chvíli bola."


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Svadobný deň Barbory & Petra

Svadobný fotograf: VlnkaFoto
Kameraman: Albert Čuba

Dátum svadby: 20. 8. 2016
Miesto svadby, oslavy aj svadobného fotenia: Fojtství, Olřichovice u Třince
Svadobné šaty: Svatební salon Paris, Ostrava
Svadobný oblek ženícha: Koutný
Účes nevesty: Marie Filipská, Studio Ivana, Ostrava
Mejkap nevesty: Studio Ivana, Ostrava
Svadobné obrúčky: BISAKU
Kytica nevesty: Květinářství Diana, Ostrava
Svadobná torta: Sweetbar
Hudobný sprievod počas obradu: Kvartet
Hudobná skupina na svadbe: Banda del caffe
Kvetinová výzdoba: Květinářství Diana, Ostrava
(Pred)Svadobná cesta: Rakúske Alpy, Stubai


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Hektický rok 2016

Barbora dokončovala medicínu, takže je zrejmé, že na plánovanie svadby nebol veľmi veľký priestor. Našťastie si manželia stihli vopred zaistiť hlavné veci a dodávateľov - miesto svadby a svadobnej hostiny, kapelu, svadobného fotografa a catering. Potom už ani nebolo veľmi čo riešiť. "Výzdobu a podobné drobnosti sme naplánovali až tesne pred svadbou. Chceli sme, aby sa hostia cítili dobre a odniesli si zo svadby príjemné zážitky," vysvetľujú manželia.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


 Nevesta v rukách profesionálov

Barbora si veľmi užívala svadobné maľovanie a česanie: "Svadobný účes som mala premyslený. Našla som si zopár fotiek, s ktorými som šla k mojej kaderníčke. S ňou sme ešte prebrali jednotlivé varianty a jeden účes ešte pred svadbou vyskúšali. Make up som nemala ani premyslený, ani vyskúšaný, zverila som sa do rúk kozmetičky a myslím, že sa mi dôvera voči nej nakoniec vyplatila."


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Sedmoro svadobných šiat a jedny pravé

Nevesta si na výber svadobných šiat so sebou vzala dve poradkyne - maminku a mladšiu sestru. Šli do ostravského svadobného štúdia, kde si Barborka vyskúšala asi 7 šiat: "Mala som predstavu jednoduchých, pekných šiat, ktoré mi budú sedieť a budú sa hodiť aj do prostredia plánovanej svadby - "na věnkove". Nakoniec som si vybrala tie pravé. Verím, že keby som si ešte skúšala ďalšie, mohli by sa nájsť aj iné pekné šaty, ale v týchto som sa cítila dobre."


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Očarený ženích a mucha zamotaná vo svadobných šatách

Peknými okamihmi sa to na svadbe len tak hemžilo... Barbora však s úsmevom spomína na to, keď ju Petr prvýkrát uvidel a odstúpil, aby si ju prezrel: "Skôr som čakala, že ma objíme a namiesto toho cúvol." Úsmevný bol isto aj okamih, tesne predtým, ako šla Barbora k oltáru a pod sieťku na šatách jej vletela mucha. S otcom sa ju snažili vyloviť. "Nádherný bol aj celý obrad a popoludňajšia degustácia vína, ktorú nám urobil na záhrade kamarát vinár," so spokojnosťou spomína nevesta.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Prebaľovanie bábiky, deravá lyžica a iné zvyky

Na typickej českej svadbe sa pred vstupom do reštaurácie rozbíja tanier, čo je príznačné aj pre slovenské svadby. Polievku však novomanželia jedia deravou lyžicou z jedného taniera... Ktovie, či sa najedia :) Okrem toho nám Barbora prezradila aj ďalšie zvyky: "Hádže sa kytica a mamka vo chvíli, keď ma odovzdávala manželovi, mu dala za úlohu prebaliť bábiku, aby sa vedel postarať o dieťa a potom jej musel odpovedať na pár otázok, napr. či sa pamätá, kedy sme spolu začali chodiť. Obe úlohy manžel zvládol skvele." Ďalej nevesta tvrdí, že je mnoho miestnych zvykov, pričom oveľa viac je ich na južnej Morave, ako u nich, na severnej Morave. Nakoniec spokojne dodáva: "Som veľmi rada, že ma nikto na svadbe neuniesol. Mám pocit, že by som bola ukrátená o drahocenný čas na svadbe."


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


V hlavnej úlohe: svadobná fotografka Michaela Eliáš

Vybrať svadobného fotografa bol podľa nevesty ťažký oriešok: "Oslovila som nejakých svadobných fotografov z Ostravy a okolia, ale u každého bolo nejaké ALE. Chcela som prirodzené, nie príliš umelo upravované fotky. Fotky, ktoré budú fotené s citom a talentom. Moja mamka je umelkyňa a s Michaelou, ktorá nám nakoniec svadbu fotila, sa poznala pracovne z nejakého umeleckého projektu. Dala mi na ňu kontakt, čo ma dodnes veľmi teší. Spolupráca bola super, Míša bola milá, usmievavá fotografka, ktorá nám počas fotenia spravila super atmosféru a počas svadby sa pohybovala tak, že som ju celú dobu vlastne ani nevnímala."


Ďalej nevesta prízvukuje, že si s manželom veľmi užili portrétne fotenie a nikdy nezabudnú na Míšino: "Ještě dajte nejaké bozky."  Čo sa týka hotových svadobných fotografií, na tie sa manželia veľmi tešili a absolútne predčili ich očakávania. 


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Svadba Barbory a Petra očami fotografky Michaely Eliáš

"Barča je dcéra mojej dobrej kamarátky a bývalej kolegyne Šárky z Ostravy. Veľmi ma potešilo, keď sa rozhodli zveriť fotografovanie svojho svadobného dňa práve mne, hoci to pre nich znamenalo zvýšené náklady na moju dopravu + ubytovanie v Českej republike. Musím však povedať, že dlhá cesta sa oplatila a pre mňa bola ich svadba jednozačne top svadba sezóny! Vytvorili mi zároveň skvelé podmienky pre prácu - ubytovanie som mala zabezpečené v areáli, kde sa konala svadba, takže som bola od rána priamo v centre diania :) Ďalším plusom bolo, že všetko sa odohrávalo na jednom mieste - od príprav, líčenia a obliekania, cez obrad až po svadobnú hostinu. Žiadne stresy s premiestňovaním a obavy z toho, že sa čosi nestihne podľa plánu. Lokalita, ktorú si Barča a Petr vybrali pre svoju svadbu, bola skrátka čarovná. Fojtství Oldřichovice disponuje okrem štýlového ubytovania vo vidieckom duchu i veľkou stodolou vkusne prerobenou na svadobnú sálu. V areáli sa nachádza i jazierko a množstvo krásnych zákutí, ktoré sme využili pri portrétnom fotení. To sme rozdelili na dve etapy - doobeda pred obradom sme spravili pár portrétov po tom, ako ženích prvýkrát videl svoju nevestu. Večer počas zlatej hodinky sme si odskočili z hostiny ešte na druhé krátke fotenie," s úsmevom a spokojnosťou svoje dojmy opisuje fotografka. Atmosféra celého svadobného dňa bola podľa jej slov veľmi pokojná, voľná, priateľská, každý sa dobre bavil a užíval si to. Pre Michaelu bola táto svadba a jej organizácia prototypom toho, ako by mala vyzerať ideálna svadba, preto dúfa, že ju to ako fotografku "zaveje" ku bratom Čechom častejšie.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Vidiecka svadba na český spôsob

Ako už podotkla fotografka Michaela, svadba a svadobná hostina sa odohrávala na vidieku. Barča a Petr chceli svadbu hneď v lete po zásnubách, no miesto, ktoré mali pôvodne vo výhľade, bolo beznádejne obsadené na ďalšie dva roky. A tak hľadali iné priestory pre plánovaných 100 hostí na internete: "Upútala nás stavba v obci Oldřichovice v Beskydách pod úpätím hory Javorový. Nádherné prostredie, pokoj a dostatočne veľké priestory. Mali sme šťastie, že nám zostal jeden voľný letný sobotný termín, ktorý si budeme pamätať do konca života. Svadba vonku sa nám zdala ako dobrá voľba. Museli sme zaistiť autobus, ktorý odvezie našich hostí na miesto, dúfajúc, že nám vyjde počasie," ozrejmujú manželia, ktorí mali šťastie a počasie im vyšlo na jednotku.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Výbuch smiechu na obrade

Už samotný svadobný prejav, ktorý bol v réžii oddávajúceho a manželia do neho nechceli zasahovať, bol veľmi vtipný. Ženích spomína: "Oddávajúci bol úradník z mesta Třince a na obrad použil štandardnú reč, ktorú čítava už niekoľko rokov. Keď doplním, že s Barčou spolu už niekoľko rokov žijeme, ja som mal v čase svadby 40 rokov a v jeho svadobnej reči zazneli slová o tom, že sme mladí, naivní a opilí láskou, a že si musíme uvedomiť, že to tak nebude stále, tak toto spôsobilo u našich hostí prvý výbuch smiechu." 


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Troška stresu a veľa radosti

"Svadbu sme si veľmi užili a ja som hlavne nechcela nič riešiť, bola som zmierená s tým, že ak sa niečo pokazí, tak sa to bude musieť zvládnuť na mieste. Samozrejme, človek je aj nervózny a u mňa sa to prejavilo tak, že som mala stiahnutý žalúdok a veľa som toho nedokázala zjesť, čo som nakoniec ľutovala, lebo tam bolo veľa dobrého jedla," priznáva nevesta.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Svadobné priority, na ktoré netreba zabudnúť...

Podľa nevesty Barbory je na veľkej svadbe dôležitých niekoľko vecí - príjemné prostredie, dobré jedlo a pitie, kapela a fotograf. "Ak máte tieto veci zaistené, máte vyhraté. Ak sa vaši hostia dobre občerstvia v príjemnom prostredí, bude k tomu hrať príjemná hudba a z vás bude vyžarovať spokojnosť a šťastie, nikto nebude riešiť, či máte výzdobu bielu, modrú alebo červenú. Všetci budú na vašu svadbu radi spomínať," veľmi múdro poznamenáva Barbora.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Hezká česká veselka

Jasnou voľbou manželov bola živá kapela aj vzhľadom na to, že Petr v jednej kapele hrá. A práve on zahral Barči jednu pesničku na začiatku svadobnej zábavy: "Potom ešte chvíľu hrali kamaráti z manželovej kapely, kým im objednaní muzikanti museli vziať nástroje z rúk, inak by sa ich asi nevzdali. Atmosféra bola super aj vďaka tomu, že všetci hostia boli na svadbe už od obeda. Keď začala o siedmej večer hrať kapela, všetci mali dobrú náladu a parket sa zaplnil počas prvej pesničky a vyprázdnil sa až po tej poslednej," spokojne uzatvárajú svoje rozprávanie manželia Barbora a Petr.


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto


Autorku svadobných fotografií nájdete v katalógu firiem:

VlnkaFoto


Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Svadba: Barča a Petr, Foto: VlnkaFoto

Barbora a Petr, nech vašu spoločnú cestu životom vždy sprevádza láska, šťastie a vzájomné porozumenie!

Katarína Mikulcová | 31.8.2017, 10:00