Mojich 7 naj: Ivana & Peter Miller

Sú dvaja a tvoria spolu. Komplikuje im partnerstvo v práci život, zažívajú občas iskrenie, alebo práve naopak - spoločne trávené pracovné cesty si užívajú a vzájomne sa podporujú? Nielen o svadobnom fotografovaní sme sa porozprávali s Ivanou a Petrom z Bardejova, ktorí okrem svojich siedmich naj záberov pridali aj jeden naviac...
ivanapeter_miller_profilovka

 
mojich_7_naj_miller
prva

Z názvu je jasné, že ide o váš subjektívny výber momentov… podľa čoho ste fotografie vyberali?

"Vybrať 7 naj… Zadanie, ktoré v sebe ukrýva veľa tajomných otázok. Bude to tá technicky NAJdokonalejšia, NAJemotívnejšia alebo na pohľad NAJkrajšia fotografia? Dlho sme premýšľali a ‘viedli menšie boje‘ nie medzi sebou :-D  ale zvíťazil hlas srdca :-) Vybrali sme fotografie, ktoré majú pre nás hodnotu, fotografie so zaujímavým, nezabudnuteľným príbehom... Vyvolávajú v nás pocit radosti, úsmevu, lásky, šťastia. Nesú so sebou emóciu, ktorá nás hneď vráti do daného momentu a dokonca nám spôsobi odlesky v očiach, ktoré všetci poznáme ako slzy dojatia."


Ivana&Peter Miller Foto dňa 24.4.2017

"Jedna z tých starších fotografií,ktorá nám utkvela v pamäti akokeby to bolo len nedávno. Hostia sa pustili do polievky (jedlo, na ktoré sa vo svadobný deň tešia asi všetci), ale Zuzka a Lukáš sú tam len jeden pre druhého. Čo tam po tom, že polievka vychladne … nevnímajú okolie, netušia, že ich niekto fotí … sú tak šťastní a zamilovaní. Ich úprimná láska, ktorú neschovávali a ani sa za ňu nehanbili, v nás vyvoláva milé a nezabudnuteľné spomienky. Práve také nečakané a nefalšované chvíle máme na fotografovaní najradšej."

druha

Ako by ste charakterizovali váš vlastný umelecký štýl?

 "Možno by sme ho opísali ako kombináciu kreativity, farieb, svetla, pokory, prirodzenosti a veľkej dávky lásky …taký náš štýl, štýl The Millers :-D"


Ivana&Peter Miller Foto dňa 25.4.2017

"Pri pohľade na túto fotku sa nám vynoria spomienky na obrad, ktorý bol jednoduchý, ale pritom úplne dokonalý a emotívny. Ženích videl svoju nevestu prvýkrát až v kostole. Modlitba, ktorú sa modlila nevesta za ich manželstvo (my sme mali čo robiť, aby sme svoje slzy udržali, Ivka to zvládla s Markusovou oporou výborne), ich sľuby s obrúčkami… koniec koncov, táto fotka to všetko vystihuje. Láska, neopísateľná radosť a šťastie, úsmev, pohladenie … emócie, ktoré na obrade každý fotograf vyhľadáva. Táto fotografia možno nie je technicky ničim výnimočná, ale srdcom dokonalá určite áno."




tretia

Máte nejaký cieľ, ku ktorému vo svadobnej fotografii smerujete?

"Konkrétny cieľ nemáme, hlavne čo sa svadobnej fotografie týka. Máme sny, ktoré si pomaly plníme a ktoré naďalej snívame, ale neideme bezhlavo za niečím, čo by sa dalo nazvať cieľ... Chceme byť však lepší ako včera. Vo fotografii, nielen tej svadobnej, nás sprevadzajú slová Matky Terezy: Ak práca nie je pretkaná láskou, je zbytočná…"


Ivana&Peter Miller Foto dňa 26.4.2017
 
"
Portrétové fotenie v deň svadby je v poslednej dobe veľmi výnimočné. Veľa dôvodov prečo nie (stres, veľa povinností, málo času, obava, že sa šaty či oblek ušpinia a pod.) avšak Majka s Peťom na to všetko v ich svadobný deň nemysleli a užívali si nielen fotenie. Po vzájomnom oboznámení sa s nápadmi sme to naplánovali trošku bojovo. Staré budovy, dymovnice, láska a v tom momente veľký pomocník na správnom mieste - slnko… No a ešte naša maličkosť :-)  Pocity, ktoré táto fotografia v nás vyvoláva sa ťažko opisujú slovami, je to akokeby k nám hovorilo samotné nebo…"



stvrta

Ak by ste mali svadbu práve dnes, koho by ste si vybrali za svojho svadobného fotografa? (vzdialenosť ani financie nie sú problém :-)

 "Keďže nad fotografom na našu svadbu sme dlho premýšľali a váhali, nakoniec sme dospeli k tomu, že sa nafotíme sami… Bola to chyba, ktorá nás mrzí a asi vždy bude. Nebol čas fotiť všetko, čo by sme chceli a hlavne, kedy by sme chceli a popri tom tam byť jeden pre druhého. A nafotiť si vlastný obrad :-D nemožné. Na Slovensku máme mnoho veľmi dobrých fotografov, ale keďže peniaze nehrajú rolu, bol by to Jerry Ghionis alebo Benjamin Patch, koho by sme pri sebe v náš deň chceli mať. Najlepšie by bolo, ak by boli obaja naraz :-)"


Ivana&Peter Miller Foto dňa 27.4.2017

"Ach Dubaj … naša obľúbená fotografia. Nie je na nej nič technicky dobre… ale je jedinečná. Dubaj má veľa zvláštností a pravidiel, ktoré musia všetci rešpektovať. Jedno z mnohých je aj pravidlo, že ‘’ich’’ ženy sa nesmú fotiť. No tieto náhodne okoloidúce dámy sa nám prihovorili a ponúkli sa, či nepotrebujeme s niečím pomôcť (akurát sme sa „naťahovali“ so závojom, ktorý bol všade, len nie tam, kde sme chceli) Opatrnosť a rešpekt bola na prvom mieste, tak sme ich najprv slušne odmietli. Avšak nedalo nám to, tak sme sa ich opýtali a poprosili, či by predsa len nechceli na jednej fotke byť :-D Slovo dalo slovo a ochotne (teda po odsúhlasení jedného muža, ktorý ich sprevádzal) „pózovali“. Určite ma každá jedna z nich dodnes fotku nevesty v bielom závoji vo svojom telefóne :-)"


piata
Napíšte 7 vašich osobných vlastností, ktoré Vám pri práci svadobnej fotografky pomáhajú…


"Sme dvaja, tak snáď 7 nájdeme  :-) Myslíme, že môžeme napísať, že sme dochvíľni (aj keď občas sa to obráti proti nám a čakáme dlhšie, ako by sme chceli), priateľskí, trpezliví, dôveryhodní, empatickí, pracovití, odvážni ale aj láskaví."  



Ivana&Peter Miller Foto dňa 28.4.2017
 
Naša srdcovka. Fotografia, ktorá má pre nás nevyčísliteľnú hodnotu a ktorú máme veľmi radi. Od začiatku sme vedeli, že patrí do výberu našich naj. Každý pohľad na ňu v nás vyvolá spomienky na našu svadbu a usmievame sa  ako keď sme sa prvý krát stretli :-) Lucky, jeden z našich havkáčov, ktorému sme (a stále to trvá) natoľko dôverovali, že sme mu zverili naše obrúčky kvôli fotke. Bol to impulz, nebol čas premýšlať čo ak… Zatvoríme oči a presne vidíme ako táto fotka vznikla." 






siesta

… a aspoň dve, ktoré Vám ju komplikujú :-)

"A tie ktoré nám prácu komplikujú… asi to nie je najvhodnejšie slovo, že komplikujú, ale určite trochu „sťažuje“ prácu naša empatia, keď sa veľmi vcítime do daného momentu, situácie. Napríklad taká odobierka alebo obrad, kde sa nám veľakrát stalo, že sme nemohli fotiť, lebo cez slzy nie je dobre vidieť :-)  Je tu ešte aj naša skromnosť. Občas si to neuvedomíme, a aj keď sme tak trochu protiklady, tak obaja sme nenároční a jednoduchí ľudia. No a pomaly zisťujeme, že sme niekedy príliš skromní, čo je viac na škodu ako na osoh." 

Ivana&Peter Miller Foto dňa 29.4.2017

"O Baške a Matúšovi sa verejne vie (ak ste nečítali o nich blog, tak po týchto riadkoch to určite urobíte :-) ), že sú stvorení jeden pre druhého. Nielen počas fotenia bolo naozaj cítiť, že sa úprimne ľúbia, ale im stačilo, aby sa na seba pozreli a love story bola na svete.  Nebolo treba veľa slov, stačilo len, aby boli blízko seba, aby nám do toho zahrali farebné tóny zapadajúceho slnka a výsledkom je romantika ako z filmu. Pri spomienkach na ich svadbu alebo fotenie sa nám vynára kopec emócií a úsmevov. Veľmi radi fotíme svadby (páry), ktoré hovoria aj bez zbytočných slov. Keď láska nepotrebuje „navigovať,“ kam sa pozerať, kedy sa na seba usmievať a pod. Nehanbite sa ukázať svetu, čo pre seba znamenáte, zamilovaný pohľad alebo letmá pusa na čelo len tak povedia viac ako ustrojená a dokonalá póza."





siedma

Záverečnú otázku trochu oproti ostatným pozmením, keďže ste dvojica v súkromí aj v práci, a preto nás zaujíma ako sa vám pracuje: rodeľujete si pred fotením úlohy alebo sa celkom prirodzene pri fotení dopĺňate bez väčších zaváhaní?

"Sú situácie, kedy si povieme ’ja idem fotiť a ty si chvíľku oddýchni’ :-) Ale prevažne to všetko ide úplne samo a prirodzene. Tým, že sme partneri v práci aj v živote, mnohokrát stačí jeden pohľad a obaja vieme, na čo ten druhý myslí. Vzájomná podpora, komunikácia, úsmev, objatie či tajná pusa (sme v práci, tak by sme nemali, ale občas sa ‚zabudneme :-) ) a všetko ide tak ako má. Fotografovanie je pre nás viac, než len práca, sme vďační Bohu, že práve fotografovaním a hlavne spolu môžeme „písať príbehy“, ktoré sa už nikdy nezopakujú."

Ivana&Peter Miller Foto dňa 30.4.2017

"Zima, dážď a svadobné fotenie. Kombinácia, ktorej sa väčšina neviest a ženíchov obáva. Ale to vôbec nie je dôvod na obavy či smútok.  Práve naopak. Aj keď sa možno trochu ušpiníte alebo zmoknete (ale veď účes sa dá opraviť a oblečenie vyprať), spomienky a fotografie, ktoré vám zostanú, stoja naozaj za to. Aj pre to sme túto fotografiu vybrali. Fotenie bolo plné srandy a kvapiek, ale keď sme za tmy končili, tak sa nás Ivka a Markus opýtali, že či to už :-) Nevadilo im, že sú premrznutí čí mokrí, užívali si to.Vo chvíli, keď sme mysleli, že už balíme, tak Markus zahrieval Ivku a vznikol ďalší nápad. Zima spôsobila „vydýchajúcu paru“, kvapky dodali tomu celému atmosféru a kreativita to všetko spojila dokopy. K tejto fotografii nám úplne sedí citát od B. Marleyho: „Some people feel the rain. Others just get wet."


osem

"Nie, nepomýlili sme sa :-)...


Ivana&Peter Miller Foto dňa 1.5.2017
 
„...Vieme, že má byť tých fotografií 7 a každá jedna, ktorá je vo výbere, si to zaslúži… ale nevedeli sme, ktorú „nahradiť“ za túto ôsmu, ktorá by v našom výbere mala mať čestné miesto. Nie je k nej treba veľa slov, jediný pohľad a viete, že dojatie počas svadobného obradu sa nedá zastaviť. Adelka bolá úžasná, emócie, ktoré ju v tej chvíli ovládli, sa preniesli aj na nás. Pamätáme si na ten moment, keď sa slzy kotúľali (ak sa poriadne pozriete, tak ich určite nájdete). Adel a Jany sa na seba pekne pozreli, usmiali. Oporu a lásku v ich pohľadoch by ste videli, aj keby ste stáli pred kostolom :-)" 




 

foto_tyzdna_vybera_david

Foto týždňa z tvorby Ivany & Petra Miller vyberá a hodnotí slovenský fotograf Peter David:


Ivana&Peter Miller Foto týždňa 30.4.2017

"Táto fotografia ma oslovila hlavne kvôli atmosfére – je jednoduchá a zároveň tajomná. Modrá farba dodáva tejto fotke peknú atmosféru. Niekedy netreba veľa na to, aby fotograf vystihol situáciu a spravil zaujímavý záber. Ivana & Peter Miller vytvorili krásnu fotografiu a snáď sa po fotení zohriali všetci dobrým čajíkom. "




GRATULUJEME!



Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.



Na titulke: Ivana & Peter Miller
eva | 30.4.2017, 10:00