Svadobné šaty na mieru. Áno či nie?

Svadobný a módny salón Hella existuje na svadobnom trhu už 26 rokov. Najskôr fungoval ako požičovňa svadobných šiat, no časy sa menia a svadobný trh taktiež. Dnes už šaty nepožičiavajú, no majiteľka salónu Katka sa zamerala na tvorbu vlastnej kolekcie svadobných šiat a splnila si tak životný sen. V čom vidí pozitíva svadobných šiat na mieru? Aké sú najčastejšie otázky klientiek svadobného salónu? Odpovede na tieto otázky a ešte mnoho ďalších svadobných postrehov očami majiteľky Katky Mravcovej nájdete v článku.
saty_na_mieru_titulka


Možno sa pýtate, prečo salón Hella už nepožičiava svadobné šaty, keď pre väčšinu slovenských svadobných salónov je požičiavanie svadobných šiat hlavným príjmom. Katka vysvetľuje: 

"Súvisí to s cenou prenájmu za novú kolekciu, ktorá je cca 400€. Záleží od toho, v ktorom meste žijete. Nehovoriac o tom, že požičané šaty majú niekoľko deficitov. Nedajú sa upraviť tak, aby ste sa v nich cítili pohodlne. Keď šaty požičiavate, nemôžete ich jednoducho skrátiť, preto jedinou možnosťou ostáva dať si vysoké opätky a trápiť sa v nich celý deň. Potom je tu ďalší extrém, keď je dáma vysoká, pretože väčšina neviest je nízkych. Ďalej tu máme dámy, ktoré majú väčšiu konfekčnú veľkosť ako 42 a výber sa zužuje." A toto je iba niekoľko príkladov z praxe. Katka prízvukuje, že treba brať do úvahy skutočnosť, že šaty z požičovne nebudú úplne nové, ak si za to nepriplatíte, čo je tiež pochopiteľné, pretože požičiavanie je primárnym zárobkom požičovní. 


Veľa povinností sa spája aj s údržbou šiat. Požičovňa musí šaty najskôr kúpiť, potom upraviť, a, samozrejme, vyčistiť, vyžehliť a pripraviť na ďalšie požičanie, čiže cena 400€ je podľa Vás celkom adekvátna... 

"Malou svetlou výhodou je, že šaty pri požičiavaní vidíte a viete sa rozhodnúť, či sú tie pravé alebo nie. No na druhej strane však neviete, ktorá v poradí budete a šaty jednoducho už nebudú vyzerať ako nové. Takmer všetky šaty sú svojím spôsobom pekné, ale sú si aj veľmi podobné. Ak vaše vysnívané šaty majú byť originálne či extravagantné, tie pravdepodobne v požičovniach nenájdete." 


Hovoríme o svadobných šatách na mieru - tak aká je ich cena a ako postupujete pri návrhu konkrétnych svadobných šiat? 

"Čo sa týka svadobných šiat na mieru, ich cena sa pohybuje okolo 500€. Záleží vraj od náročnosti modelu a kvality materiálu. Sú dámy, ktoré vedia, čo chcú. Donesú si obrázok a podľa toho začneme. Dôležité je, aby mala nevesta predstavu o tom, či chce šaty s veľkou sukňou alebo úzke. Počas skúšok vyberieme materiály, krajky alebo iné aplikácie." 
Katka hovorí, že je dobré ešte pred návštevou jej salónu ujasniť si základné priority, ktoré by ste nevesta na šatách rada mala. A dodáva, že po návšteve v svadobnom salóne a konzultácii s profesionálkou bude predstava vašich vysnívaných šiat už oveľa jasnejšia." 


saty_na_mieru


Aký je obvyklý postup pri šití svadobných šiat na mieru?

"Najprv má nevesta na sebe oblečené šaty zo základného materiálu - na nich najlepšie uvidí, aký materiál použijeme. Ponuka je bohatá a nevesta si vyberie materiál, ktorý sa jej páči najviac. Potom príde na rad výber ďalších náležitostí svadobných šiat: dĺžka korzetu či výstrihu, rozhodnete sa či chce rukávy alebo nie, či budú mať šaty širšiu alebo užšiu sukňu a ďalšie dôležité strihové prvky. Vždy je určujúce to, čo neveste pristane najviac," hovorí Katka a s úsmevom a poznamenáva, že vďaka svojej dlhoročnej praxi vie veľmi dobre poradiť, ktorý strih sa bude neveste hodiť najviac vzhľadom na typ jej postavy. Nevestám zároveň radí, aby sa nevzdávali predstavy svojich vysnívaných šiat, pretože aj keď im určitý typ šiat na prvý pohľad nemusí sedieť, je mnoho šikovných možností, ako navrhnúť podobné šaty, ktoré budú postave nevesty lichotiť. 

A majiteľka Katka opäť zdôrazňuje, že nevesty by si mali nechať odborne poradiť: "Profesionálny názor je v tomto smere nad zlato!"



Mnoho neviest trápi, ak namiesto požičania zvolia ušitie, čo budú robiť so šatami po svadbe... Predať ich alebo ich mať v skrini a "nechať zapadnúť prachom"?

Katka je v tomtom prípade nekompromisná: "Ak si šaty nevesta požičia a vráti, bude ju to stáť minimálne 400€ a po svadbe jej nič neostane. Ak si však dá svadobné šaty ušiť podľa vlastných predstáv, zaplatí 500€ a efekt je neporovnateľný - svadobné šaty jej ostanú a jednoducho ich bude mať doma v skrini... Tak, ako šaty našich babičiek, mamičiek... A potom ich môže darovať svojej dcére, možno si ich ešte raz oblečie," uzatvára majiteľka svadobného salónu Hella s úsmevom.





salon_hella_nove_logo
Svadobný salón Hella ponúka okrem šitia svadobných šiat na mieru aj ďalší sortiment pre nevestu - pravé perly značky Lei LU, závoje, ozdoby do vlasov, kabátiky, pelerínky, podväzky, pánske obleky a doplnky, spoločenské oblečenie pre chlapcov a dievčatá. Salón Hella nájdete v Žiline, na ulici Sad SNP 8. 
Tel.: 041/562 22 28, 0903 551 922
Email: info@salonhella.sk



Ilustračné foto:
Pixabay.com
PR Salón Hella | 2.2.2017, 16:00