Švédska kráľovná a princezné sprístupnili verejnosti svadobné šaty

V kráľovskom paláci v Štokholme bola 18. októbra 2016 pre verejnosť otvorená výstava s názvom "Kráľovské svadobné šaty". Prebieha pri príležitosti 40. výročia svadby kráľa Karola XVI. Gustáva a kráľovnej Silvie a bude otvorená až do 12. marca 2017. Vystavených je pätoro švédskych kráľovských svadobných šiat - šaty kráľovnej Silvie, korunnej princeznej Viktórie, princeznej Madeleine, princeznej Sofie a princeznej Lilian. A za každými sa skrýva príbeh veľkej lásky...
svedsko_carl_philip

Kráľovná Silvia sa o výstave vyjadrila takto: "Ide o "výstavu lásky". Tieto modely sú súčasťou švédskej kráľovskej histórie. Pre mňa však symbolizujú dôležité míľniky v našej rodine. Z toho dôvodu je pre mňa naozaj výnimočné slávnostne otvoriť výstavu spolu s mojou dcérou Viktóriou a nevestou Sofiou."

Jeho veličenstvo kráľ Karol XVI. Gustáv dodal: "Mal som veľké šťastie, že mám tri deti, ktoré boli natoľko múdre, že počúvali hlas svojho srdca. Rovnako ako ja." Pre tých, ktorí nevedia, vtedajší švédsky princ Karol XVI. Gustáv sa zamiloval do hlavnej hostesky na olympijských hrách v roku 1972. Áno, bola to dnes už kráľovná Silvia. V tejto rodine sa však miešanie modrej krvi s tou obyčajnou stalo tradíciou...



stokholm_1


Aké sú osobitosti švédskych kráľovských svadobných šiat?

Spája sa v nich jednoduchosť a elegancia, absentuje okázalosť, akú by ste u neviest s modrou krvou očakávali. Perleťový hodváb, podšívky z paličkovej čipky a romantické ručné výšivky sú skutočným skvostom svadobných rób. Fanúšikovia švédskej kráľovskej rodiny majú teda výnimočnú možnosť zhliadnuť svadobné šaty a žasnúť nad najjemnejšími detailmi celkom zblízka.



Ďalej by vás mohlo zaujímať:

Kate predviedla úchvatnú róbu
Čo o vás napovie svadobná kytica?
Svadobné šaty Jordi Dalmau: Pocta svetovým maliarom
Marchesa 2017: Kolekcia inšpirovaná rozprávkovou záhradou



Svadobné šaty kráľovnej Silvie

Silvia Sommerlath, pôvodom Nemka, sa vydala za kráľa Karola XVI. Gustáva 19. júna 1976 v katedrále v Štokholme. Išlo o prvú svadbu vládnúceho monarchu vo Švédsku od roku 1797. Svadobné šaty navrhol Christian Dior a Silviinu hlavu zdobila švédska "Cameo" tiara. Mali jednoduchý padavý strih a ramená zdobili jemné vrúbky. Síce sú už štyridsať rokov staré, stále vyzerajú bezchybne priam puristicky. 

Kráľovná Silvia si vo svojom úvodnom príhovore pri otvorení výstavy zaspomínala na svadobný deň: "Bola to krásna a srdečná svadba. Hoci bol daždivý zimný deň, hriala nás vzájomná láska, o ktorú sme tak dlho bojovali. Boli sme nekonečne vďační, že môžeme byť konečne spolu."


Svadobné šaty princeznej Lilian

Princ Bertil, strýko švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva z otcovej strany, si vzal 7. decembra 1976 Lilian Daviesovú. Bolo to iba 6 mesiacov po svadbe kráľa a kráľovnej. Bertilov otec bol v záležitostiach lásky neoblomný a žil v presvedčení, že panovníci by sa mali oženiť iba so ženami s modrou krvou. A tak Bertil a Lilian museli čakať dlhé roky, kým sa dočkali spečatenia svojej lásky. Svadobné šaty princeznej Lilien boli poznačené "chic" sedemdesiatymi rokmi. Boli ušité z bledomodrého taftu a zdobil ich elegantný perlový náhrdelník.




Svadobné šaty korunnej princeznej Viktórie

Viktória si vzala svojho bývalého osobného trénera Daniela Westlinga 19. júna 2010, presne 34 rokov po tom, ako sa vzali jej rodičia. Rovnako ako oni sa brali v katedrále v Štokholme. Viktória mala na sebe tú istú tiaru a krajkový závoj ako jej matka a saténové svadobné šaty jej navrhol švédsky dizajnér Pär Engsheden. Boli slonovinovej farby a na chrbte boli ozdobené siedmimi gombíkmi a výstrihom v tvare písmena V. Skvelú bodku za celou vizážou robila krásna visiaca kytica z bielych kvetov.



Svadobné šaty princeznej Madeleine

Manželom princeznej Madeleine sa stal 8. júna 2013 americko-britský podnikateľ Christopher O'Neill. Svadobné šaty jej navrhol taliansky návrhár Valentino spolu s modernou "Fringe" tiarou. Ohromujúce svadobné šaty zdobia takmer 4 metre kvalitných látok - zložité čipkové detaily, hodvábna organza a chantilská čipka v slonovinovej farbe.



Svadobné šaty princeznej Sofie

Princ Karol Filip si vzal svoju dlhoročnú priateľku Sofiu Hellqvistovú 13. júna 2015 v kráľovskej kaplnke. 
O ich svadbe sme písali tu.
Sofia mala na sebe svadobné šaty navrhnuté Idou Sjöstedtovou. Hlavu jej zdobila smaragdovo-diamantová korunka, ktorú dostala ako svadobný dar od kráľa a kráľovnej. Na svadobných šatách vynikali tri odtiene bielej farby a sršali eleganciou, k čomu prispela ručne vyšívaná čipka. 




Ktoré z kráľovských šiat vám padli do oka?


Zdroj:
dailymail.co.uk
royalcentral.co.uk
Foto titulka:
SITA/AP
Katarína Mikulcová  | 2.11.2016, 11:00