Najkrajšie fotografie z Foto dňa podľa Roberta Hüttnera

"Práca novinového fotografa vás úžasne vycvičí v kreativite a rýchlosti, čo sa pri svadobnom reportážnom fotení mnohokrát zíde. Keď sa niečo nečakané na svadbe udeje, viete hneď zareagovať a vyťažiť z danej situácie fotograficky to najlepšie," povedal svadobný fotograf Robert Hüttner na margo fotenia svadieb. Robert prezradil aj to, prečo Canon vymenil za Fuji a na svadbách sa snaží "splynúť s davom", aby sa mu tak podarilo zachytiť prirodzené zábery. Okrem toho vybral fotografie z albumov fotografov, ktoré si zaslúžia pečať "Foto dňa s nevesta.sk".
robert_huttner_profil_web

Robert Hüttner je profesionálnym svadobným fotografom už 10 rokov, no už dva roky predtým fotil pre celoštátny denník: “Keď som ja začínal fotiť, už to bolo len na digitál. Nezažil som “analógovú dobu”, čo mi je aj trošku ľúto a niekedy si niečo cvaknem na film. Zo začiatku to bola príroda, krajinky. Postupne som sa začal orientovať na fotenie ľudí. Tak som začal pracovať ako novinový fotograf.


Týždeň so svadobným fotografom Robertom Hüttnerom


Robert, hovoríš, že Ti je bližší reportážny spôsob fotenia. Čo to vlastne je - reportážna svadobná fotografia? Nechať veci voľne plynúť a "len" fotiť a fotiť? Neinscenovať? Nepripravovať deku so šampanským, či iné kulisy?

"Milujem čistú reportáž. Hlavne preto mám rád svadby, lebo celý svadobný deň do ničoho nezasahujem, až na svadobný portrét. Pri svadobnom portréte treba predsalen mladý pár trošku usmerniť čo a ako. Aj tak sa snažím, aby tieto fotky vyzerali čo najprirodzenejšie. Celý zbytok dňa, ako prípravy, obrad, zábava, je už len čistá reportáž. Do ničoho nezasahujem a len zachytávam dej. Je úžasné pohybovať sa v priestore, kde sa všetko okolo vás deje a vy to máte pretaviť do fotografií, ktoré dýchajú atmosférou, akú pociťujem v danú chvíľu. O to sa vždy snažím a snáď sa mi to aj darí."

Ak by si mal charakterizovať svoj osobný štýl, aký je?

"Môj svadobný štýl? Ani neviem, či nejaký mám - snažím sa byť počas svadobného dňa nerušivým elementom, povedal by som skoro až neviditeľný. Jednoducho splynúť s davom. Aj preto som zamenil svoju veľkú techniku Canon za malé fotoaparáty od Fuji. Svadobní hostia ma neberú potom ako fotografa, ale tiež ako hosťa, čo mi umožní ich fotiť prirodzenejšie a neštylizujú sa. Niektorí ľudia majú s tým problém - keď na nich namieri fotograf veľký foťák, tak úplne stuhnú. Prosto, prax mi ukázala, že nenápadnosť mi pomáha dosiahnuť prirodzenejšie a hodnotnejšie fotografie. Nie som ten typ fotografa, ktorý robí okolo seba show, veľké haló atd." 

Ako sa pripravuješ na svadbu? Akú úlohu prikladáš príprave na konkrétne fotenie? Spoznávaš predtým miesto alebo sa nechávaš prekvapiť?


"Pred samotnou svadbou máme dve alebo viac stretnutí s mladým párom. Aby sme sa osobne spoznali a prebrali všetko, čo ich zaujíma. Aby samotné fotenie prebiehalo hladko. Deň pred svadbou nastáva môj ritual, kedy si kompletne pripravím techniku a zaspávam s pocitom, že všetko je pripravené. Keď fotím na neznámom mieste, nepotrebujem do detailu vedieť ako vyzerá, ale mať približnú predstavu. Rád sa nechám prekvapiť. Spozoroval som na sebe, že keď idem na neznáme miesto, moja hlava pracuje kreatívnejšie."

"Hľadám svadobného fotografa za 200 Eur." Poburuje Ťa táto veta alebo Ťa necháva chladným?

"Veľmi sa s takýmito prípadmi nestretávam, nakoľko mám kompletný cenník na stránke a ten mi filtruje ľudí. Ľudia hneď vedia, aká je cena za fotenie. Boli časy, keď som na stránke ceny nemal a stále som riešil situácie, či za 150 € by sa nedalo niečo pofotiť. Unavovalo ma ľuďom všetko vysvetľovať. Preto mám na stránke cenník. Veta, či niekto hľadá fotografa za 200 €, ma vôbec nepoburuje. Sú ľudia ktorí nepoznajú rozdiel, keď si objednajú 200 eurového fotografa. Úplne to chápem, že takým by bolo zbytočné vyhodiť viac za kvalitného svadobného fotografa."


huttner_robert

Pozrite si najkrajšie Foto dňa s nevesta.sk (1. septembrový týždeň), ktoré pre vás vyberal 
svadobný fotograf Robert Hüttner

Foto dňa 10.9.2016 - Katarína Žitňanská

Autorka fotografie: Katarína Žitňanská



Foto dňa 6.9.2016 - Luboš Krahulec
Autor fotografie: Luboš Krahulec


Foto dňa 7.9.2016 - Peter David

Autor fotografie: Peter David



Foto dňa 1.9.2016 - Mário Bočák

Autor fotografie: Mário Bočák



Foto dňa 5.9.2016 - Helena Jankovičová Kováčová

Autorka fotografie: Helena Jankovičová Kováčová




Foto dňa 8.9.2016 - Marie Hudecová

Autorka fotografie:  Marie Hudecová






Pečať Foto týždňa s nevesta.sk udeľujeme fotografii Kataríny Pavlíčkovej

Foto týždňa 9.9.2016 - Katarína Pavlíčková


Fotografia Kataríny Pavlíčkovej získala titul Foto týždňa - ocenil ju Ladislav Čepec týmito slovami: "Takže som si vybral jedinú fotku so silným romantickým nádychom. Krásne protisvetlo a trblietky slnečných lúčov v nevestiných vlasoch z nej spravili ozajstnú, krásnu a nežnú lesnú vílu. Páči sa mi na fotke oddaná nežnosť, ktorú ešte viac umocňuje ochranná ruka, akoby dala najavo, že si mi všetkým a budem ťa ochraňovať!"



GRATULUJEME!



Tento týždeň sa porotcom pri výbere najkrajších a najzaujímavejších svadobných fotografií stáva fotograf Ladislav Čepec a jeho úlohou bude nájsť medzi fotografiami profesionálnych svadobných fotografov v albumoch Foto dňa s nevesta.sk tie fotky, ktoré svojou úrovňou vynikajú. 

nevesta.sk uvádza:

"Týždeň so svadobným fotografom Ladislavom Čepecom"

Čepec Laci Photography

(Fotografia Ladislava Čepeca, ocenená pečaťou Foto dňa s nevesta.sk 29.3.2016)






Možno to ešte neviete, ale ak ste svadobný fotograf alebo fotografka, 

Foto dňa s nevesta.sk je tu aj pre vás! 


Ak prihlásite svoje fotografie do Foto dňa s nevesta.sk, 
vašu fotografiu oceníme, 
pečaťou Foto týždňa s nevesta.sk 


Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.

Chcete mať publikované foto v Časopise Nevesta?


Foto titulka:
Robert Hüttner
eva | 12.9.2016, 14:45