Odborníčka na reč tela Monika Stehlíková radí nevestám: Nájdite si každý deň chvíľku pre seba!

Mnohokrát nás organizácia pred svadbou úplne pohltí: Vybavujeme, telefonujeme a dbáme na každý detail oblečenia, výzdoby a časového harmnogramu. No vo svadobný deň sme zrazu konfrontovaní s obrovskou trémou - byť stredobodom pozornosti, usmievať sa a vyzerať v pohode je mnohokrát veľmi náročné, zvlášť, ak nemáme s vystupovaním na verejnosti veľké skúsenosti. Preto sme sa odborníčky na reč tela opýtali, ako sa čo najlepšie pripraviť na svadobný deň.
nevesta_titulka
Vedeli ste, že reč vášho tela o vás povie viac ako slová? Každé gesto, každý prejav, každý postoj má svoju motiváciu, zosobňuje vás samých. Reč tela je ako kniha, ktorú si môže ktokoľvek prečítať. Od vás záleží, aký "žáner" okoliu ponúknete. Sebaistotu a pokoj alebo stres a napätie? 

S Monikou Stehlíkovou sme sa porozprávali o tom, ako pred svadbou zvládať stres, dostať sa do psychickej pohody a zároveň si zvýšiť sebavedomie, všetko vďaka jednoduchým trikom. 


nevesta.sk: Začnem pekne po poriadku. Ako ste sa vôbec dostali k profesii konzultantky v oblasti neverbálnej komunikácie a reči tela? Čím je pre Vás táto práca výnimočná a napĺňa Vás?  


Monika: "Ako malé dieťa som počula príbeh o tom, ako má každý človek svoje nezastupiteľné miesto: že každý z nás je ako tón v melódii. Tón, ktorý možno nebude najkrajší, možno ani nebude výrazný, možno si ho v tej melódii nikto ani nevšimne, ale bez neho by skladba neznela harmonicky a dokonale. Hľadala som svoj tón a našla som ho: chcem sa s ľuďmi hýbať. Tak doslova, ako to hovorím. Pomerne skoro som objavila, že cez slobodný pohybový prejav sa ľudia menia, stávajú sa slobodnejší a bohatší. Študovala som psychológiu, symboliku tela a tanečnú psychoterapiu až som sa dostala k pohybovej analýze a psychosomatike. To je môj background, z ktorého vychádzam v práci konzultantky. Úžasné na tejto profesii je, že som svedkom zmeny, ktorou moji klienti priamo pred mojimi očami prechádzajú. A to je niečo hlboké a ťažko sa to odieva do slov." 


nevesta.sk:  Aký je vlastne rozdiel medzi neverbálnou komunikáciou a rečou tela? Existuje medzi nimi nejaká vzájomná súvzťažnosť alebo ide o dve osobitné entity?


Monika: "V terminológii nie je úplne jasné vymedzenie reči tela a neverbálnej komunikácie, často sa tieto pojmy zamieňajú. Reč tela sú prejavy, ktoré sa viažu priamo na telo (postoj, gestá, mimika, náš hlas, ale aj tvar tela, jeho výška, či deformácie). Neverbálna komunikácia zahŕňa aj kontext, v ktorom sa objavujeme: napr. kaviareň, v ktorej sa stretneme, jej výzdoba či oblečenie, ktoré na sebe máme, šperky, ktoré dotvárajú náš imidž. Do neverbálnej komunikácie patria aj rôzne kulturálne prejavy napr. svadba v Izraeli bude vyzerať ináč, ako na Slovensku."



nevesta.sk: Keď sa povie „svadba“, mnohí z nás si predstavia nádhernú a romantickú udalosť. Avšak skrýva sa za ňou mnoho starostí a hlavne tlaku, ktorý sa valí na snúbencov. Veľa z nich má zo svadby strach. Či všetko dobre dopadne, či vynaložená námaha nevyjde navnivoč...  Je to síce iba jeden deň, no spája sa s ním veľká zodpovednosť, pár cíti tlak zo všetkých strán... Ako majú snúbenci zvládnuť skutočnosť, že sú stredobodom pozornosti a zároveň nebyť v kŕči?


Monika: "To je veľká téma. Ak sa veľmi snažíme, intenzívne sa sústredíme a ešte k tomu nemáme všetko pod kontrolou, v našom tele sa prirodzene zvyšuje napätie. Najmä, ak je jeden z páru detailista. V takom prípade je dôležité povedať si: Všetko je, ako má byť! Dopriať si cielene niekde v súkromí chvíľku pre seba. Urobiť hlboký nádych, ešte hlbší výdych. S nádychom si uvedomujme krásu, silu a výnimočnosť seba a celej udalosti a s výdychom vypustíme z tela všetko zbytočné napätie. S nádychom dvihnite hlavu a precíťte, že ste sa s partnerom našli, milujete sa a túžite byť spolu. S výdychom túto radosť a výnimočnosť odovzdajte ľuďom okolo. Zopakujte si to 3-4-krát a uvidíte, že príde nielen uvoľnenie, ale aj prirodzené sebavedomie."



nevesta.sk: Mnohí sa nezúčastňujú spoločenských udalostí, nemajú skúsenosti s vystupovaním pred masou ľudí. Sú nejaké zaujímavé tipy na správne držanie tela? Aby na jednej strane cítili komfort a uvoľnenosť snúbenci a na druhej strane, aby aj okolie videlo, že zo snúbencov srší pokoj a sebaistota.


Monika: "Mám dva tipy: jeden čisto na úrovni tela a druhý aj na úrovni mysle či predstáv: 

1. Skúste sa nadýchnuť do plných pľúc a brušnej dutiny a s výdychom tlačte ramená dolu a natiahnite chrbticu, zadnú stranu krku a hlavu hore. Pocíťte silné chodidlá, o ktoré sa dá oprieť, „zazipsujte brucho“ smerom do svojho centra a precíťte vlastnú výšku. Uvoľnenie dosiahnete prehĺbeným dychom.

2. Predstavte si, že ste krásny strom: storočná čerešňa, tisícročná sekvoja alebo dub, ktorý ste kedysi videli na prechádzke. Precíťte tento strom vo vlastnom tele. Akoby ste sa ním stali: z chodidiel dovoľte v predstave, aby vyrástli korene, vaše telo stotožnite s nádherným kmeňom a hrudník, hlavu a ruky s korunou stromu. Cítite, ako ste opekneli?" 


nevesta.sk: Sú Vašimi klientmi aj snúbenci, ktorí sa s Vami radia, ako zvládnuť svadbu? Aké sú ich najčastejšie problémy? Koľko času asi zaberie taká príprava snúbencov na zvládnutie svadby a čo je jej náplňou? 


Monika: "Ak ma vyhľadajú snúbenci, je to skôr v čase, keď majú nejakú krízu a zvažujú, či spolu zostať, alebo sa radšej rozísť. Pracujem aj ako psychoterapeutka. Bolo by nádherné, keby sa povedomie o reči tela dostalo do takej úrovne, žeby si ma pár vyhľadal preto, aby pôsobil krásne vznešene sebavedome či uvoľnene. Bola by to pre mňa česť!"


Máte nejaký zaujímavý príklad z Vašej dlhoročnej praxe, na ktorom sa dá ukázať efektivita neverbálnej komunikácie a reči tela práve počas svadby?


Monika: 
"Veľká časť svadobného obradu je neverbálna komunikácia medzi snúbencami, oddávajúcim a ľuďmi, ktorí prišli na slávnosť. Svoju úlohu hrá aj protokol: kto vedie nevestu k oltáru, kedy sa treba postaviť, ako odovzdať prsteň, ako prijímať gratulácie. Kto si nedá záležať v čase prípravy spoznať tento protokol, môže zažiť veľa trapasov. Ak sa snúbenci oboznámia s celým priebehom obradu, premyslia si, ako budú prijímať gratulácie a ako sa budú „premiestňovať“ so všetkými pozvanými hosťami v ich veľký deň, pôjde všetko ako po masle."



nevesta.sk: Ak by ste mohli dať jednu kľúčovú radu budúcim nevestám, ktoré majú tesne pred svadbou a začínajú cítiť tlak zo všetkých strán, aká by to bola? 

Monika: "Nájdite si každý deň chvíľu pre seba! Kedysi za dávnych čias sa kráľovské nevesty pripravovali celé týždne: ale nie vybavovačkami po úradoch, naháňaním sa po obchodoch a návštevami celej rodiny. Čas príprav trávili v tichu záhrad, kúpeľmi, okrášľujúcimi kúrami a počúvaním poézie. Nájdite si čas stať sa kráľovnou: nie preto, aby ste „iba“ dobre vyzerali, ale hlavne preto, aby ste si to mohli vychutnať v hĺbke vášho srdca." 

 




stehlikova_monika

Monika Stehlíková 

Je odborníčkou na reč tela, autorkou značky BodyTalks a skúsená Senior konzultantka v oblasti neverbálne komunikácie. Vo svojej práci rozvíja prístup "vedomej reči tela", ktorý rešpektuje a rozvíja autentický prejav a neverbálnu komunikáciu tak, aby bola v súlade s vašou osobnosťou, možnosťami tela a maximálne kopírovala jedinečnosť každého z vás. PowerBody Language je nadstavbovým programom, v ktorom sa naučiť, ako vedomou, autentickou a vycibrenou rečou tela efektívne dosahovať svoje zámery a ciele a dosiahnuť emocionálnu a životnú rovnováhu. Okrem toho sa Monika intenzívne venuje aj pohybovej analýze. Má za sebou takmer dvadsaťročnú prax a za svojimi klientmi cestovala po celom Slovensku, no pozvanie prijala aj do zahraničia. Ako sama vraví: "Telo rozpráva... rozpráva náš životný príbeh: to, odkiaľ ideme, kde sme a kam smerujeme..."


Ďakujeme za rozhovor!




Foto na titulke:
pixabay.com
Foto v článku:
Monika Stehlíková bodytalks.sk
Katarína Mikulcová | 16.9.2016, 10:30