Dominika & Patrik: Mätovo-ružová svadba

Spoznali sa úplnou náhodou cez internet, hoci vôbec neholdovali písaniu si cez sociálne siete. Náhoda však niekedy zamieša karty... „Omylom som na jednom internetovom portáli klikla na jeho meno, on si to všimol a vzápätí mi napísal. Ja som tomu neprikladala žiadnu dôležitosť, no odpísala som a postupne sme sa kontaktovali stále častejšie. On sa v tom čase vrátil z Rakúska, kde bol pracovne a ja som mala mesiac pred záverečnými štátnicami na Prešovskej univerzite. Keďže on je Prešovčan, nič nechýbalo k prvému spoločnému stretnutiu,“ vracia sa v pamäti ku krásnym spomienkam usmievavá Dominika. A nás veľmi teší, že vám môžeme ukázať pravú „východňársku“ veselicu. Ale pekne po poriadku!
dominika_patrik_titulka

...prvé rande


„Naše prvé rande prebehlo u nás v dedine. V tom období mi všetok čas zaberali prípravy na štátnice, preto prišiel Patrik za mnou. Čakala som ho v lesíku blízko dediny, a keď vyšiel z auta a prvýkrát sme sa stretli, silno sme sa objali,“ s úsmevom spomína Dominika a dodáva „ja som si už vtedy veľmi priala, aby sa aj uňho prejavili rovnaké sympatie ku mne, aké boli moje k nemu. Mal v sebe veľkú charizmu.“


Svadba: Dominika & Patrik

...čo bolo ďalej?


„Odvtedy sme spolu. Počas celých štyroch rokov nášho spoločného randenia sme mali množstvo spoločných zážitkov. Celá moja rodina si ho veľmi obľúbila a hneď sa stal jej súčasťou, rovnako ako aj ja súčasťou jeho rodiny. Keďže obaja sme veľmi spoločenskí a radi cestujeme, vždy sme si našli čas na rodinu či priateľov, alebo sme voľné chvíle trávili cestovaním a spoznávaním nových miest či kultúr,“ vysvetľuje nevesta Dominika.

...vezmeš si ma?


Dominika a Patrik sa zasnúbili na dovolenke v Turecku v júli 2014. „O zásnubách sme sa rozprávali už dlhšie, ale požiadanie o ruku v krásnom palmovom parku v tureckej Alanyi bolo pre mňa veľkým prekvapením. Bol to úžasný pocit! Všetci okolo tlieskali a ja som s radosťou povedala ÁNO,“ hovorí Dominika. A tak sa začala nová kapitola...

Svadba: Dominika & Patrik

Svadobný deň Dominiky & Patrika


Svadobná fotografka: Maruška Jeňová Ihnátová 

Kameraman: Cube art pictures - Adrián a Daniel Jenčovci

Dátum svadby: 4. 6. 2016

Miesto svadobného fotenia: Kaštieľ Péchy, Hermanovce
Miesto svadobného obradu: Konkatedrála sv. Mikuláša, Prešov
Miesto svadobnej oslavy: Reštaurácia Klub ODK, Prešov
Svadobné šaty: Pronovias Barcelona - Svadobný Salón Nicole, Bratislava
Svadobný závoj: tylový (s dĺžkou 3 m), Pronovias
Hrebienok do závoja: Swarovski
Opasok nevesty: Swarovski
Svadobné šperky: Swarovski crystals
Topánky nevesty: John-C, Košice
Svadobný oblek ženícha: Bej Mode (oblek na mieru), Prešov
Manžetové gombíky s iniciálkami: Sashe 
Účes nevesty: Julka Jenčová, Praha
Mejkap nevesty: Majka Bankovičová
Svadobná torta: Janka Ondriová
Hudobná skupina: Ľudová hudba Verbunk

Sláčikové kvarteto: Quartetto ristretto

Kvetinová výzdoba a doplnky: Kvetinárstvo Klematis, Čaklov
Svadobné tlačoviny: Adriána Švarná - graphic designer, Viktor Nadzam
Doplnky do candy baru: Vierka Cabanová
Svadobné perníčky: Ivana sweet cookies, Čierny Balog
Svadobné auto: Audi A 4
Svadobná cesta: PT Tours International (plavby ľoďou)




...svadobné prípravy 


„Svadbu sme pripravovali celé dva roky, takže povestné do roka a do dňa sa nekonalo. Ja som veľká detailistka a môj manžel tiež, keďže pracuje v oblasti gastronómie a hotelierstva. Obaja sme si vysnívali veľkú svadbu s množstvom pozvaných hostí z rodiny a tiež priateľov a známych, ktorých máme radi. Bolo to dosť náročné, ale užívali sme si to naplno,“ tešia sa čerství mladomanželia.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...niečo staré, niečo nové, niečo modré, niečo požičané


„Doslova som sa tejto tradície nedržala, no mala som na sebe požičané svadobné šaty, nové šperky a podväzok, ktorý by mal byť síce modrý, no ja som sa rozhodla pre ivory so štrasovými kamienkami,“ vysvetľuje Dominika.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...šaty, ó šaty!


Dominika mala o svadobných šatách jasnú predstavu. A kvôli svojim "vysnívaným" cestovala naprieč Slovenskom... „Dlhší čas pred svadbou som sledovala všetky trendy v svadobnej  móde a veľmi ma očarili kolekcie svadobných šiat španielskej značky Pronovias. Vedela som, že raz sa chcem vydávať v ich šatách. Najväčší výber má nepochybne renomovaný svadobný salón Nicole v Bratislave. Jeden konkrétny model šiat ma zaujal na hlavnej internetovej stránke Pronovias. Boli z najnovšej kolekcie a hneď som sa do nich zaľúbila, pretože mali všetko, čo moje vysnívané svadobné šaty mali mať. Veľa čipky, odhalený chrbát, rukávky, bohatú krajkovú sukňu a najdlhšiu čipkovanú vlečku zo všetkých modelov Pronovias. Bol to skutočne jedinečný model a s malou dušičkou som skúsila napísať do salónu Nicole, či tieto šaty z novej kolekcie nebudú mať náhodou vo svojom salóne. Čoskoro ma potešili správou, že práve tento model bude novinkou v ich salóne v mojej veľkosti. Lístok na vlak som už mala kúpený, a tak som sa vybrala cez celú republiku do Bratislavy skúšať moje vysnívané šaty. Šaty mi sadli ako uliate, a keď som za sebou videla tú dlhokánsku vlečku, slzičky vyhŕkli nielen mne, ale aj kamarátke Monike, ktorá ma vtedy sprevádzala. Dokonalé prepracovanie, španielska krajka, kamienky a množstvo metrov kvalitnej látky sa dokonale snúbili. Moja dlhá cesta za svadobnými šatami jednoducho stála zato," spokojne hovorí nevesta.


Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...handmade wedding by Dominika


„Mnoho vecí som si vyrábala a tvorila sama, dolaďovala, lepila a skladala. Každý nový kúsok do výzdoby, ktorý som zohnala, mi robil neskutočnú radosť. Väčšinu vecí som si postupne každý mesiac v priebehu tých dvoch rokov objednávala buď z internetu, alebo som na niečo náhodne natrafila v obchodoch. Každá nová stužka, čipka, špendlíky alebo čokoľvek netypické, pre mňa krásne, čo by sa mi hodilo do výzdoby a najmä v odtieňoch našej mint-pink, skončilo v nákupnom košíku. Niektoré veci som si doniesla aj zo zahraničia, z dovoleniek,“ tvrdí šikovná nevesta. Neľutuje ani jednu chvíľu, ktorú venovala prípravám: "Bolo to dosť únavné, kedže sme mali mnoho hostí, ale mňa to veľmi bavilo a dávala som si záležať na každej menovke či iných maličkostiach. Priala som si, aby sa svadobčania cítili čo najlepšie," dodáva.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

..."mint-pink" svadba


Dominika a Patrik od začiatku vedeli, že ich svadba bude vo farbách mentolovej a svetloružovej. „Tieto farby som si vysnívala hneď na začiatku, ako sme začali pripravovať svadbu. Inšpiroval ma Pinterest a ďalšie internetové stránky týkajúce sa organizovania svadieb. Táto svieža kombinácia bola mojou srdcovkou a za celé dva roky príprav som ani len neuvažovala o iných farbách. Manželovi sa táto kombinácia tiež veľmi zapáčila, a tak sme mohli intenzívne pokračovať v prípravách na našu "mint-pink weddding",“ nadšene vysvetľuje Dominika.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...hurá, portrétne fotenie!


„Našu fotografku Marušku Jeňovú Ihnátovú sme si vybrali na základe pozitívnych recenzií od známych a objednali sme si ju takmer dva roky dopredu. Je to úžasná profesionálka s ľudským prístupom. Na stretnutí sme jej povedali o predstave nášho fotenia a ona nám to presne podľa priania splnila. Miestom pre naše portrétne fotenie bol Kaštieľ Péchy v Hermanovciach, ktorý splnil naše predstavy o romantických svadobných fotografiách. Fotenie bolo veľmi zábavné, trvalo približne dve hodiny a mimoriadne nás potešilo aj krásne slnečné počasie. Spolu s kameramanmi Adriánom a Danielom z Cube art pictures sa naplnila naša predstava o krásnych fotografiách a kvalitnom videu, za čo sme im veľmi vďační,“ spokojne konštatujú novomanželia.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika a Patrik

...v hlavnej úlohe: ženích


„Patrik bol dlhšie presvedčený, že aktuálne moderná modrá farba obleku bude práve tá farba, pre ktorú sa v konečnom dôsledku rozhodne. Chcel, aby bol jeho oblek šitý na mieru, preto sme spolu navštívili súkromné pánske krajčírstvo Bej Mode v Prešove, kde šijú nádherné obleky z kvalitných látok. Hneď mu padol do oka jeden odtieň modrej a spolu s pánom majiteľom sme ho utvrdili v tom, že to bude najsprávnejší výber. S oblekom na mieru bol nadmieru spokojný a dokonale mu sadol. Doteraz je presvedčený, že to bola skvelá voľba a farba pôsobila vznešene a elegantne. Konečný výsledok som však videla až v deň svadby. Neskrývala som nadšenie a povedala som Patrikovi, že vyzerá dokonale,“ poznamenáva Dominika.


Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...okamihy, na ktoré sa nezabúda


„Najkrajším momentom bol jednoznačne obrad v kostole a príchod pred oltár za sprievodu sláčikového kvarteta. Jedinečná atmosféra barokovej rímskokatolíckej Konkatedrály sv. Mikuláša v Prešove, skladba Air od Bacha, svadobný pochod sestry Maristely na organe, množstvo pozvaných, ktorí prišli kvôli nám a milý pán farár, ktorý nás oddával. Všetko tam prispelo k tomu, že tento moment je pre nás nezabudnuteľný,“ pripomínajú si emotívne chvíle mladomanželia.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...kvarteto ako žriedlo romantiky


Quartetto ristretto vyčarilo počas obradu nezabudnuteľnú atmosféru, vďaka nim bol náš obrad spestrený a sme veľmi potešení, že boli súčasťou nášho svadobného dňa. Veľmi pekne zneli ich skladby aj počas gratulácií vonku po sobáši. V kostole v ich podaní odzneli skladby od klasikov ako Bach, Schubertova Ave Maria, Vivaldi a ďalšie, ktoré sme si sami vybrali a konzultovali ich na viacerých stretnutiach,“ tešia sa manželia.


Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...v hlavnej úlohe: šikovné ruky kvetinárok


Dominika zverila bohatú kvetinovú výzdobu do rúk šikovných dám z kvetinárstva Clematis. Mala jasnú predstavu a dievčatá jej požiadavky dokonale splnili. Pivonky v odtieňoch ružovej a biele gypsomilky, či ruže boli súčasťou nielen celej výzdoby, ale aj svadobnej kytice či pierka pre ženícha. Svieže, voňavé a čerstvé - také boli naše dokonalé kvietky vďaka tejto agentúre.“ 

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...olá, olá, candy bar volá!


Sladký bar na kolesách bol neprehliadnuteľnou ozdobou miesta svadobnej hostiny. Nevesta vysvetľuje: Candy bar bol jednou z vecí, ktoré sme na našej svadbe chceli s určitosťou mať, keďže sme mali medzi pozvanými hosťami aj veľa detí. Tešili sa mu však aj dospelí. Po dvoch hodinách bol takmer prázdny. Candy bar na vintage vozíku mi prenajalo kvetinárstvo, ktoré mi robilo aj kvetinovú výzdobu. Celý candy bar som si naaranžovala sama s pomocou družičiek, ktoré ochotne pracovali podľa mojich inštrukcií.“

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...vozík plný sladkostí a dobrôt


Candy bar sme mali plný dobrôt, ako sú makrónky, cupcaky, cukríky, snehové pusinky, perníčky a iné dobroty, pretože viem, že deti ich majú rady. Samozrejme, všetko vo farbách našej výzdoby, preto som dlhšie zháňala agentúry a cukrárky, ktoré by boli schopné niečo také pripraviť. Na internete som si našla agentúru, ktorá pečie perníčky v tvaroch svadobného prsteňa, holubíc, svadobných šiat a obleku, čo sa mi zdalo netradičné a okamžite ma to oslovilo. Hneď som ich kontaktovala a objednala daný počet na daný termín. Takto som postupovala aj pri ostatných záležitostiach. Manžel mal známu – úžasnú cukrárku, ktorá nám upiekla jedinečné a lahodné makrónky, cupcaky a aj štvorposchodovú svadobnú tortu podľa našich predstáv. O cukríky, lentilky a ďalšie sladkosti v dózach som sa už postarala sama a ako zadosťučinenie som vnímala, že som vybrala práve tie, ktoré deťom aj dospelým chutili,“ spomína Dominika.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...Patrick´s secret bar


„Vedľa candy baru sme umiestnili aj nápojový bar – "Patrick´s secret bar", kde bol alkohol rôzneho druhu, aby si každý prišiel na svoje. Keďže Patrik je veľký zberateľ vína, koňakov, whisky a rumu, v jeho nápojovom bare nemohli chýbať,“ poznamenáva Dominika.


Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...bola tréma na zozname svadobných hostí?


"Pred svadbou sme obaja mali trému najmä z toho, aby všetko dobre dopadlo, aby sa nám podarilo zrealizovať to, čo sme tak dlho pripravovali a najmä kvôli tomu, aby sa ľudia cítili dobre. V deň svadby však u oboch tréma úplne opadla a užívali sme si každú sekundu celého dňa a noci," spomínajú Dominika a Patrik.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...v hlavnej úlohe: družičky


„Rovnako ako pri výzdobe som mala jasnú predstavu aj o tom, že by bolo milé a oku lahodiace, keby družičky spolu ladili. Keďže to boli väčšinou menšie dievčatká, rozhodla som sa, že ich prekvapím, a kúpila som im všetkým dolly sukničky a dala som im ušiť saténové mentolové blúzočky. Z internetu som im objednala kvetinové čelenky a bolo úžasné sledovať, akú mali dievčatá nezištnú radosť z toho, že budú družičkami. Dolly sukničky sú najmä u dievčatiek veľmi obľúbené a v tých svetloružových vyzerali ako skutočné princezničky. Veľmi ma potešilo, že boli mojimi družičkami práve v oblečení, ktoré som im sama vybrala,“ s úsmevom poznamenáva nevesta.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...v rytmoch živej hudby


„Od začiatku príprav sme vedeli, že živá hudba je na svadobnej hostine nenahraditeľná a je zárukou dokonalej zábavy. Boli sme pevne rozhodnutí pre ľudovú hudbu Verbunk. Chlapci na čele s Antonom Lazoríkom sú naši priatelia. Sú to jedineční a kvalitní muzikanti, ktorí sa vedia postarať o dokonalú zábavu. Do repertoáru zaradili nielen ľudové piesne, ale aj moderné hity, ktoré by na žiadnej svadbe nemali chýbať. Vďaka nim sme mali plný parket zabávajúcich sa hostí, ktorí ešte dlho po svadbe spomínali na skvelých hudobníkov z Verbunku,“ pochvaľujú si manželia.


Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

"Kamarátky moje, pekne ma pristrojte, môj zelený vienok na hlavu mi dajte..."


Čepčenie nevesty bolo súčasťou redového tanca, ktoré na žiadnej východniarskej svadbe nesmie chýbať. Na túto časť svadby som sa výnimočne tešila, pretože obaja s Patrikom máme veľmi radi folklór a radi tancujeme na ľudové piesne, hoci nie sme členmi žiadneho súboru. Moja sesternica s bratrancom sú dlhoročnými členmi folklórneho súboru Vranovčan, ktorý je u nás aj v zahraničí veľmi známy. Vďaka nim prišli členovia Vranovčanu urobiť čepčenie a bohatý tanečný program. Zahraniční hostia s údivom sledovali naše zvyky, krásne zemplínske kroje a talent týchto tanečníkov, vďaka ktorým bola naša svadba pre mnohých aj umeleckým zážitkom. Typický východniarsky kroj s partou som mala nielen ja, ale aj Patrik, ktorý si obliekanie do kroja naplno užíval a veľmi mu pasoval. Za krásne kroje vďačíme manželom Jenčovým z Čemerného, ktorí sa dlhé roky venujú šitiu krojov nielen pre jednotlivcov, ale aj pre mnohé folklórne súbory a skupiny,“ ozrejmujú manželia.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...vtipný momentík


„Celá svadobná hostina sa niesla vo veselom duchu, no jeden moment je zreteľný. Počas družbovského fľaškového tanca, ktorý je u nás na východe tradíciou, sa jeden z našich kamarátov nešťastne pošmykol, nohy mu vyleteli do vzduchu a znenazdajky sa celý ocitol na podlahe. Niektorí to vnímali ako vtipnú kultúrnu vložku, iní sa zľakli, no v momente sa vysmiaty zdvihol a pokračoval v tanci. Jeho svadobný pád je zvečnený aj na videu a doteraz sa na tom zabávame,“ zaspomínali si manželia.

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...prvé dojmy z hotových svadobných fotografií a videa


„Svadobných fotografií sme sa nevedeli dočkať, pretože medzitým ako nám ich fotografka chcela doručiť, sme odišli na svadobnú cestu. Aj tam sme mysleli na to, kedy uvidíme naše fotky. Dojmy z nich sa nedajú opísať, je to pamiatka na celý život. Fotky a video sú kvalitné a je na nich zachytený každý dôležitý moment našej svadby. Najradšej máme momentky zo svadobného parketu, tie nám vždy vedia vyčariť úsmev na tvári. Úplne všetky fotografie máme vo svadobných albumoch a rozdali sme ich aj rodine a priateľom. Fotky, ako aj video majú pre nás veľký význam, pretože je na nich zvečnený významný deň s rodičmi, súrodencami, starými rodičmi, celou rodinou a priateľmi,“ tešia sa čerství manželia.


Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

Svadba: Dominika & Patrik

...na záver

Šťastní novomanželia na záver s vďakou v srdci dodávajú: Sme veľmi šťastní, že prišlo bezmála takmer všetkých 180 pozvaných hostí z domova aj zo zahraničia. Všetci prispeli k dokonalej zábave a atmosfére a veríme, že aj oni sa cítili rovnako, čo dokazuje aj naše video a svadobné fotografie, ktoré si veľmi často s láskou prezeráme.“

Svadba: Dominika & Patrik

Milá Dominika a Patrik, do spoločného manželského života vám želáme lásku, šťastie a dokonalú harmóniu - nech ste každý deň takí šťastní, ako v deň svadobný!



Katarína Mikulcová | 29.7.2016, 10:00