Najkrajšie fotografie z Foto dňa podľa Stana Klačanského

Okrem fotenia svadieb ho s foťákom môžete stretnúť v balete alebo v rozhlase, kde fotí divadelné a tanečné predstavenia a umelcov. No ako sám hovorí, svadobnú fotografiu pokladá za jeden z najťažších odborov. Najkrajšie a najzaujímavejšie fotografie tentokrát vyberal profesionálny fotograf Stanislav Klačanský.
roland_frajka_titulka


Týždeň so svadobným fotografom

Stanom Klačanským


klacansky_stanislav_profil"Každého fotografa sa zvedavo pýtame na jeho začiatky. Aké boli tvoje prvé dotyky s profesioálnou fotografiou? “S fotením som začal iba pred pár rokmi. Z hobby, s ktorým som ešte len začínal, sa po istých zmenách v mojom živote stala profesionálna záležitosť. Taký poriadny kopanec, ktorý ma dostal k tomu, aby som fotenie vyskúšal profesionálne bol ten, že som vyhral Bratislavský fotomaratón v roku 2011 so sériou fotiek o mojej babičke. Od tohto momentu som po mojej ceste fotografa postretal veľa ľudí, ktorí mi dali šancu a naučili ma veľkému množstvu nových vecí. Všetkým im za to ďakujem,“ s úsmevom hovorí Stano.

Oblasť fotografie je veľmi široká. Ktorým témam sa venuješ ako fotograf najradšej? “Postupne som sa dostal k foteniu baletu SND, koncertov a relácií v Slovenskom rozhlase, k foteniu standupov, študentov na maturitné oznámenia, či k foteniu detičiek, alebo prírody. Vďaka tomu som sa naučil cvaknúť spúšť fotoaparátu v správnom momente, zachytiť tu pravú emóciu v tvári, čítať svetlo, pracovať s objektom alebo byť len ako dobrým starým kamarátom, ktorý v tej chvíli iba fotí. Všetko toto sa dá využiť vo svadobnej fotografii, ktorú mám veľmi rád,” dodáva s úsmevom a my sa vzápätí pýtame na špecifiká svadobnej fotografie: “Nielen podľa mňa patrí svadobná fotografia k tým najťažším oblastiam fotografie, pretože je to kombinácia všetkých tých kúskov skladačky. A ja sa ich snažím skladať čo najlepšie, aby nevesta a ženích boli spokojní s výsledkom spoločného snaženia. Pri portrétnom fotení rád pracujem s nevestou a ženíchom tak, aby som zachytil ich lásku, túžbu byť spolu na celý život. No počas ostatných chvíľ len akoby som plával popri tom, čo sa deje okolo mňa a zachytávam tie správne momenty tak, aby naplnili obsah celého svadobného dňa. Počas celého fotenia sa snažím pracovať so svetlom, ktoré je k dispozícii. Rád zachytávam svetelnú atmosféru takú, aká je v tom momente a na tom mieste, kde sa práve nachádzam. Vďaka spojeniu prirodzeného svetla v tej chvíli a emócií svadobného páru vznikajú neopakovateľné momenty a fotografie.” 



"Nielen podľa mňa patrí svadobná fotografia k tým najťažším oblastiam fotografie." povedal o náročnosti fotenia svadieb dnešný porotca, svadobný fotograf Stanislav Klačanský, ktorý pre vás vo Foto dňa s nevesta.sk uplynulý týždeň vybral fotografie, ktoré ho zaujali najviac:



Pozrite si najkrajšie Foto dňa s nevesta.sk (4. majový týždeň), ktoré pre vás vybral 

Stano Klačanský

Foto dňa 24.5.2016 - Aleš Tomis

Autor fotografie: Aleš Tomis



Foto dňa 23.5.2016 - Lucia Genčanská
Autorka fotografieLucia Genčanská


Foto dňa 26.5.2016 - Marcela Pančíková
Autorka fotografieMarcela Pančíková



Foto dňa 25.5.2016 - Martin Almáši
Autor fotografie: Martin Almáši


Foto dňa 27.5.2016 - Jana Kuššová
Autorka fotografie: Jana Kuššová



Foto dňa 29.5.2016 - Katarína Žitňanská
Autorka fotografie: Katarína Žitňanská



Pečať Foto týždňa s nevesta.sk udeľujeme fotografii Rolanda Frajku

Foto týždňa 28.5.2016 - Roland Frajka

Foto týždňa vyberala fotografka Michaela Demočková a o tejto víťaznej fotografii povedala: "Páči sa mi nápaditý výber prostredia na fotenie, ktoré hrá farbami a evokuje veselú atmosféru," opísala svoje dôvody pre udelenie titulu Foto týždňa.



Autor víťaznej fotografie: Roland Frajka 


GRATULUJEME!



Michaela Demočková svoje fotografické sny realizuje vo svojom košickom ateliéri a motivujú ju slová spoluzakladateľa Apple, Steva Jobsa, ktorý povedal: "Jediný spôsob, ako robiť skvelú prácu, je milovať to, čo robíte.
Od Stana Klačanského práve preberá porotcovskú štafetu, aby pre vás objavila najkrajšie či najemotívnejšie fotografie, ktoré pribudli v albumoch jej kolegov, profesionálnych svadobných fotografov.



nevesta.sk uvádza:

"Týždeň s Michaelou Demočkovou"


Michaela Demočková
(Fotografia Michaely Demočkovej, publikovaná vo 
Foto dňa s nevesta.sk)





Možno to ešte neviete, ale ak ste svadobný fotograf alebo fotografka, 

Foto dňa s nevesta.sk je tu aj pre vás! 


Ak prihlásite svoje fotografie do Foto dňa s nevesta.sk 
a
vašu fotografiu oceníme, 
môžete získať aj fotoknihu od 

PARTNERA FOTO DŇA S NEVESTA.SK

jstudio_logo_200



Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.

Chcete mať publikované foto v Časopise Nevesta?

eva | 3.6.2016, 10:00