Ako sa (ne)obliecť do svadobného obleku

Možno sa zdá, že v prípade pánskeho obleku niet čo pokaziť (a teda niet o čom písať), no opak je pravdou. Aby vám nechýbal ani krôčik k dokonalosti, prečítajte si tento článok.
durka_suits_titulka

Ženích by mal pôsobiť elegantne, štýlovo, ale pritom by mal rešpektovať základné spoločenské pravidlá, ktoré sú pre slávnostnú príležitosť, akou svadba určite je, nemenné. Či už vsadíte na konfekciu alebo svadobný oblek na mieru, držte sa niekoľkých zásad:


1. Voľte radšej klasiku ako extravaganciu

Táto poučka platí, ak bežne oblek nenosíte a cítite sa v ňom trochu neisto. Vtedy radíme vsadiť na klasický oblek s vestou, samozrejme, ktorý sa bude dokonale hodiť k vášmu typu. Ak je pre vás oblek bežným oblečením, v šatníku máte viacero modelov rozličných farieb, strihov a materiálov, pravdepodobne vás budete lákať niečo netradičné, napríklad smoking či barokový typ obleku. Nutne však musíte prihliadať na štýl nevestiných svadobných šiat a aj na charakter vašej svadby. 


2. Nechajte si (dobre) poradiť

Svadobný oblek dostanete buď v pánskom krajčírskom salóne, svadobnom salóne alebo predajni s konfekciou. Keďže v deň svadby musíte s nevestou tvoriť dokonalý celok, či už sa jedná o štýl, farebné odtiene alebo materiály, pri výbere svadobného obleku radíme vsadiť na odborníkov, ktorí vezmú do úvahy všetky uvedené faktory.

3. Doplnky sú pre muža ako šperk

Manžetové gombíky nesmú chýbať - nádherne vyniknú a ozdobia váš outfit. K ďalším súčastiam pánskeho svadobného looku patria motýlik alebo kravata, prípadne hodinky. Pečatný prsteň alebo slnečné okuliare nechajte tentokrát doma.        


4. Opasok alebo traky, nie obidve naraz!

K tomuto pravidlu vlastne niet čo dodať, snáď len to, že opasok sa spolu s trakmi nekamaráti, voľte preto buď jedno alebo druhé. Aby sme nezabudli, známa šerpa sa nosí len k smokingu, ku klasickému obleku nepatrí.

 durka_suits3

5. Krátky rukáv na košeli? Snáď žartujete!

Väčšina svadieb sa koná v lete, čo znamená teplé, niekedy priam tropické počasie. No ani v tomto prípade ženíchom spoločenská etiketa ospravedlnenku vo forme košele s krátkym rukávom nedáva. Možno si myslíte, že pod sakom aj tak nikto nezbadá, ak si oblečiete košeľu s krátkym rukávom, no veľmi sa mýlite! Pri pánskom obleku by mali byť rukávy na košeli viditeľné, inak bude celý outfit pôsobiť veľmi zvláštne a neúplne.


6. Ponožky

Aj keď ich vlastne počas chôdze nemá byť vidieť, aj na nich záleží.  Odporúčame vyhnúť sa lacným materiálom, nekvalitné ponožky sa vám totiž vypomstia pocitom nekomfortu a potením chodidiel - a vy sa chcete cítiť dobre. Farba ponožiek by mala byť totožná s farbou nohavíc. Voľte jemný materiál, hrubé ponožky sú určené na šport. Na ich dĺžke záleží tiež - pokladá sa za veľký trapas, ak je pri sedení odhalená pokožka nohy. Skvelým riešením sú ponožky s predĺženou holennou časťou, určené špeciálne k obleku.


7. Topánky

Na svadbu odporúčame len kvalitné kožené hladké topánky na šnurovanie v čiernej či elegantnej hnedej farbe. Mokasíny alebo topánky v štýle krokodíla Dundeeho sa na svadbu naozaj nehodia. 



durka_suits


Foto:

Suits by Ďurka

eva  | 9.3.2016, 10:00