Perla: Krása spojená s eleganciou

Žiadne zlato či diamanty. Dolaďte svoj outfit vkusným šperkom, ktorý podčiarkne vašu jedinečnosť. Túži vaša žena po niečom živom? Darujte jej perlu. Nie hocikto sa môže pochváliť tým, že má telo ozdobené kusom živej prírody.
titulka123
Tento najväčší a najkrajší podmorský klenot dokonca obsahuje 2 % vody. Podľa cejlónskej legendy sú perly slzami Adama a Evy, pričom ružové patria Eve a tmavé Adamovi. Pamätajte, že rozvíjajú zmysel pre krásu a dokonalosť, láskyplnosť a snahu o harmóniu. To znamená, že vaša polovička bude vďaka nim krajšia a milšia. 

perly_01

Vznik perly

Perla je prírodný “kameň”. Vzniká v živom organizme vo vnútri lastúry (napríklad perlorodky pravej alebo perlorodky riečnej) na cudzom teliesku (ktorým je napríklad zrnko piesku), ktoré vniklo do lastúry a tá sa ho nevie zbaviť.
Na toto teliesko sa nabaľuje vrstva perlete zložená z uhličitanu vápenatého, organických látok a malého množstva vody.

perly_03

Perleť je tvorená z mikroskopických kryštálov. Jednotlivé kryštály sú perfektne usporiadané tak, že lúče svetla prechádzajú k osi, odtiaľ sú odrážané a lámané cez druhé lúče. Toto vytvára nádherné dúhové spektrum a farby perál. Najviac sa cenia také, ktoré nie sú zafarbené, ale svietia mdlým strieborno jasným leskom a hrajú jemnými dúhovými farbami.

perly_02

Perly milovala Kleopatra, anglická kráľovná Alžbeta I. aj Jacqueline Kennedyová. V 20. rokoch minulého storočia bolo priam povinnosťou, aby každá dáma z vyššej spoločnosti mala dlhý perlový náhrdelník. 

Rimania perly považovali za symbol šťastia, podľa Číňanov liečia, Mongoli ich používali ako afrodiziakum a starí Gréci verili, že perly prinášajú lásku a mali by byť neoddeliteľnou súčasťou každej svadby.

FOTO: pinterest.com
Žaneta  | 17.5.2015, 09:00