Zvyky a tradície Šarišskej svadby: Svadba 2. časť

Pomaly sa blížime do finále. Máme pre vás pripravenú poslednú časť na tému zvyky šarišskej svadby. Pozývame vás na redový tanec! Neviete, čo to je? Čítajte nižšie!
fotopuskas065

Pripíjanie, čepčenie a fľaškový tanec

Voľná zábava pokračuje približne do dvadsiatej druhej hodiny, keď si novomanželia s každým pripijú a krájajú tortu. Potom prichádza na rad „čepčenie“ nevesty. Tá sedí uprostred parketu na stoličke a okolo nej stoja družičky. Držia v rukách sviečky a spievajú jej alebo s ňou tancujú posledný tanec v bielych šatách. Prichádza starší družba a žiada si jej vienok. Teda závoj alebo venček, ktorý má na hlave. Pýta sa jej, či mu dovolí vienok z hlávky sňať alebo radšej hlávku sťať. Nevesta zvyčajne dvakrát povie: „Nedovolím.“

družba

Tretíkrát mu to dovolí a družičky dávajú vienok z jej vlasov dole a pritom spievajú: „Včera bola dievka, dnes je žena začepčená.“ Po pripnutí závoja na družbovu valašku či vidličku nevesta s družičkami so spevom odchádzajú. Niektorá nevesta odopne ženíchovi jeho pierko (kvet na saku), ktoré hodí na zem, stúpi naň a povie: "Kedz ja ne dzivka, ta ty ne parobok!"

Pierko

Družbovia zatiaľ tancujú ponad fľašky alkoholu, ktoré dostal najstarší z nich od starejšieho. Začína sa pri jednej a zvyčajne sa dávajú tri alebo štyri. Kladú sa na podlahu či dve na seba. Tento tanec smú tancovať iba slobodní mládenci a musia si fľaše strážiť, aby im ich niekto zo svadobčanov neukradol. Striedajú sa pri tanci a vždy tancuje iba ten, kto drží nad hlavou valašku so závojom. Ostatní tancujú v kruhu. Ak sa k ním chce pridať niekto ženatý, musia ho odohnať. 

družbovia

Keď hudba dohrá, fľaškový tanec sa končí a prichádza nevesta so svaškami prezlečená do kroja či červených šiat, ktoré symbolizujú veselosť. 

Redový tanec

Nevesta rozhadzuje z košíka cukríky a svašky, ako vydaté a zodpovedné ženy, ju privedú k starejšiemu s prosbou, začať „redový tanec“. Ten im to dovolí a hudba začína spievať známu melódiu „redový sa začína“ (samozrejme, že všetky tradície sú zachovávané v pôvodnom šarišskom nárečí). 

redový

Pieseň je veľmi dlhá a slová sa niekedy opakujú. Pri neveste sa v strede parketu vystriedajú všetci svadobčania a skupina spieva, kto s nevestou práve tancuje. Napríklad: „Ako sa mladá raduje, keď so strýkom tancuje. Ako sa Pán boh raduje, sestra s mladou tancuje.“ Každý tancuje len chvíľku, a potom prichádza k svaškám, ktoré ho ponúknu s občerstvením a on im za tanec s nevestou zaplatí. 

peniaze

Keď dotancujú všetci, po mladuchu si prichádza mladý a unáša ju zo svadobnej miestnosti na rukách. Nevesta si musí dávať pozor, aby jej niekto neukradol topánku, pretože by za ňu musel ženích zaplatiť. 

únos

Cestou svašky vysypú mladej do lona vyzbierané peniaze, ktoré si neskôr mladomanželia počítajú. 

peniaze

Po redovom tanci sa nevesta prezlečie do farebných šiat, ženích si môže dať inú košeľu a už nemusí mať sako. 
Na niektorých svadbách sa po redovom tancuje aj tzv. svaškovský tanec. Spočíva v tom, že si muži dajú zástery a na hlavu šatky, z kuchyne zoberú hrnce a varechy, búchajú nimi a bláznivo vybehnú na parket. Do tanca pozývajú nielen ženy, ale aj mužov. Voľná zábava potom pokračuje do skorých ranných hodín. Ako to už býva na východe zvykom, alkohol tečie prúdom. 

Koniec svadby

V nedeľu po svadbe by mala nevesta prísť do domu ženícha a všetkým domácim priniesť nejaké dary. Zvyčajne všetkým chlapom daruje košeľu a ženám látku na ušitie spoločenského kostýmu. Pokračuje spoločná zábava na takzvaných dozvukoch. 

FOTO: Tomáš Puškáš


Prečítajte si: 
Zvyky a tradície Šarišskej svadby: Prípravy svadby 2. časť
Zvyky a tradície Šarišskej svadby: Svadba 1. časť 
Johny | 11.5.2015, 10:00