Ako zostaviť svadobné menu

Chcete, aby bolo menu na vašej svadbe zostavené naozaj dobre, kvalitne a aby ste na nič nezabudli? Skôr, než pôjdete na stretnutie s prevádzkovateľom hotela či reštaurácie, prečítajte si tento článok. Pripomenieme si každú položku, na ktorú by ste mali pamätať.
aria_jedlo

V nasledujúcich riadkoch sú uvedené alternatívy, z ktorých si môžete vybrať. Vyberajte tú možnosť, ktorá zodpovedá téme a veľkosti vašej svadby, zloženiu svadobnej spoločnosti a v neposlednom rade možnostiam vášho svadobného rozpočtu. Váš rozpočet však nemusí byť bezodný, aby ste zostavili chutné svadobné menu z kvalitných surovín. 


Najčastejšou dilemou nevesty býva, koľko chodov na svadbe by sa malo servírovať. Každý sa totiž obáva, aby bolo jedla dostatok. No ani opačný prípad nie je veľmi šťastný: príliš veľa jedla znamená plytvanie nielen potravinami, ale aj financiami. Počet chodov závisí vo veľkej miere od času. Ak vaša svadobná hostina začne neskoro popoludní a predpokladáte tradičnejšiu svadobnú zábavu so skorším odchodom hostí, určite vám postačia dve večere. Ak naopak predpokladáte, že oslava bude trvať až do ranných hodín, svadobné chody odporúčame tri.


aria_jedlo_2

Nasledujúce body by vám mali pomôcť pri zostavovaní svadobného menu, aby ste na nič nezabudli:


Výber kuchyne/ štýl

• medzinárodná

• slovenská

• talianska

• ázijská

• iná národná

• klasická domáca

• rustikálna/historická

• iná, aká........ 


Jednotlivé chody

Servírované menu alebo Bufet? 

Servírované menu je formálne, má svoju eleganciu, obradnosť a dáva celému jedlu slávnostný ráz. Aj keď k nesporným výhodám občerstvenia formou bufetu patrí variabilita jedál a jeho kombinácií, ako hlavné svadobné menu ho neodporúčame.


Hlavné svadobné menu

1. Predjedlo  
• Teplé alebo Studené
• Paštétky/ Šalát/ Polievka

2. predjedlo   
• Teplé alebo Studené

• Polievka/ Šalát


Hlavné jedlo    
• Mäso: bravčové / hovädzie / hydina / ryby
• Prílohy 

Dezert    
• Zmrzlina
• Zákusky
• Koláčiky
• Syry
• Ovocie

Svadobná torta


2. svadobné menu

1. Predjedlo  
2. predjedlo   
Hlavné jedlo    
Dezert    


3. „polnočné“ menu

Predjedlo   
Hlavné jedlo      
Dezert    



Špeciálne objednávky:

- Deti, detské menu (Počet.................):

- Alergici a zvláštna výživa (Počet.................):
(napríklad celiakia, cukrovka, iný druh alergie)
- Vegetariáni, príp. iná kuchyňa (Počet.................):


Zvláštne dojednania:

................................................

aria_jedlo_1


Užitočné rady a tipy:

Niektoré reštaurácie a hotely už majú zostavený špeciálny svadobný balíček, kde je svadobné menu uvedené aj s kalkuláciou cien na osobu.

Nezabudnite sa zamyslieť nad špecifikami národných kuchýň vašich hostí zo zahraničia, aby ste svadobným menu nespôsobili faux-pas. Hlavne ak existujú určité obmedzenia, ktoré musia vo svojom jedle rešpektovať. Ak máte hostí z arabských alebo ázijských krajín, presne si zistite, čo na ich jedálniček nepatrí.

Pokiaľ budete mať väčší počet detských hostí, určite stojí za zváženie, ak im necháte pripraviť zvláštne detské menu, teda menšie porcie a zábavnú úpravu na tanieri. 

Ak sa rozhodnete pre servírovanie formou menu, mal by byť počet obsluhujúceho personálu prispôsobený počtu hostí tak, aby mohli všetci vaši hostia jesť v rovnakej chvíli. Pri stretnutí s prevádzkovateľom túto otázku určite odkomunikujte.

Doprajte hosťom na jedlo dostatok času – oboznámte všetkých, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú na svadobnom programe, kedy sa bude servírovať. Zabezpečte, aby hostia neboli rušení programom v nevhodnej chvíli.
Príjemná alternatíva je kombinácia servírovaných chodov na úvod hostiny a bufetových stolov v neskorších hodinách.
Nezabudnite informovať svadobných hostí, ak nebude možné priniesť tortu ako pozornosť. Niektoré reštaurácie alebo hotely to neumožňujú. Pokiaľ robia výnimku, myslite na to, že najpravdepodobnejší scenár bude ten, že po svadbe budete mať veľké starosti, čo s tortami a cukrovinkami, ktoré ostali nedotknuté. 




Foto:
nevesta.sk
eva  | 29.5.2015, 10:00