Prírodná kozmetika: Je naozaj prírodná?

Škodlivá chémia v kozmetike nie je žiadnou novinkou. Dopyt po prírodnej kozmetike stúpa, a tak sa aj na pultoch často objavuje kozmetika s prívlastkami prírodná, na prírodnej báze, bio a podobne. Môžeme týmto firmám veriť, alebo ide čisto o marketing?




naturalandorganictrendssofarin2012_strict_xxl

Pozor na zavádzajúce názvy 

Prírodná kozmetika 
Je to predovšetkým kozmetika, ktorá obsahuje prírodné suroviny a chemické konzervanty. Toto označenie používa mnoho kozmetických firiem aj keď s tým nemajú nič spoločné a mali by používať presnejší výraz a to "na prírodnej báze".

 

Na prírodnej báze 

Kozmetika vyrobená výhradne z chemických zložiek doplnená malým množstvom prírodných látok. Často dokonca obsahuje aj deriváty ropy.


Pure nature 
Kozmetika vyrobená z čisto prírodných surovín, ktoré sú jasne a zrozumiteľne uvedené v zložení výrobku.

Bio kozmetika
Je to najkvalitnejšia čisto prírodná kozmetika. Všetky suroviny boli pestované organicky bez pridania syntetických látok.


organic_beauty

Základom čisto prírodnej kozmetiky je často napríklad rastlinný olej, ktorý na rozdiel od ropných derivátov neupcháva póry a je pre pokožku omnoho prijateľnejší. V tejto kozmetike sa v žiadnom prípade nepoužívajú syntetické farbivá, parafín, parfumy, silikóny ani vazelína. Ak je to možné, suroviny pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, alebo dokonca z certifikovaného zberu vo voľnej prírode.
Ďalšou devízou tejto kozmetiky je, že netestuje na zvieratách na rozdiel od výrobcov chemickej, alebo z väčšej časti chemickej kozmetiky, ktorá bohužiaľ zavádza klamstvami ako "prírodná kozmetika" a "netestuje na zvieratách". Prečítajte si preto zloženie daného výrobku a klamstvá výrobcu rýchlo odhalíte. Ak nechcete podporovat testovanie zvierat kupujte výhradne čisto prírodnú kozmetiku.
Takúto kozmetiku nájdete najčastejšie v bio obchodoch, lekárni alebo na niektorých e-shopoch. Posledné roky sa rozmohli aj prírodné home made výrobky, ktoré nájdete na rôznych blogoch, alebo facebookových stránkach.
V najbližšom článku, ktorý môžete čakať zhruba o tri týždne, by som rada urobila recenziu na jednu z čisto prírodných značiek na čo sa veľmi teším, dúfam, že aj vy :)
www.reavizaz.sk

Zdroj foto: youthgracefully.com, cosmeticsdesign.com

Rea | 1.8.2014, 15:00