Svadobné stolovanie: Vytvoriť vkusne a pekne prestretý stôl nie je vôbec jednoduché!

Svadba sa vám blíži a vy sa máte rozhodnúť, ako by mal vyzerať váš svadobný stôl. Je ťažké sa rozhodnúť. Dôležité je, či chcete mať stolovanie podľa pravidiel, alebo sa skôr uchýlite k niečomu netradičnému. Použijete striebro a aj malé detaily, ktoré nikto nepozná, alebo to vezmete ako garden party, kde sú len otvorené stoly s riadom, ktorý potom jednoducho zrecyklujete? To sú otázky, na ktoré si musíte vedieť odpovedať. A my sa vám pokúsime naším blogom pomôcť.
stol21
Vytvoriť vkusne a pekne prestretý stôl nie je vôbec jednoduché. Preto sa presvedčte, či na mieste, kde budete mať hostinu, sa v stolovaní vyznajú. Ak nie, radšej si objednajte niekoho, kto ovláda etiketu stolovania a  rôzne spôsoby výzdoby. Začneme teda od základu. Na stole by mal byť obrus. Farba by mala ladiť so zvyškom stolovania. Dôležité je, aby boli vyžehlené a čisté. To je určite základ prestierania. Čistota. Dnes je ťažké určiť, čo je moderné a čo nie. Na prestieranie sa dá použiť čokoľvek. Jedno je však isté, dávajte prednosť jednoduchým vzorom a nie príliš silným farbám. Nech vynikne menu, ktoré podávate. Na každej svadbe by nemalo chýbať veľa kvetov. Podotýkame, že určite len živých. A tu si dávajte veľký pozor na ich veľkosť. Nemali by byť veľmi objemné a už vôbec nie vysoké. Predsa len, hostia by radi na seba videli a aj sa medzi sebou porozprávali. Alebo ak už kvetiny, tak veľké a vysoké, v strede stola, tak sa dokážu hostia porozprávať. Krásne vyniknú aj porozhadzované lupene kvietkov. Tak, ak vám zrovna odkvitajú ruže, sem s nimi. 

stol

stol1

stol2

stol3

stol5

A teraz príbory. Aj vy máte problém s tým množstvom lyžičiek, vidličiek a nožíkov? Myslím si, že asi každý zostane občas neisto pozerať na to, čo to na tom stole je. U nás nie je zvykom navštevovať nóbl reštaurácie, ale ak ide o niečo také nádherné, ako je svadba, určite chceme hlavne to najlepšie. A k tomu určite patrí aj správne stolovanie s úplným menu. A tu sú naše pravidlá:

  • Príbor je potrebné ukladať vedľa taniera smerom von
  • Pri jedlách treba príbory brať z vonkajšej strany smerom k vnútornej, postupuje sa podľa poradia     podávaných jedál
  • Veľký príbor na hlavné jedlo bude ležať najbližšie k tanieru
  • Na pravo od tanierov leží ostrím dovnútra obrátený nôž na hlavné jedlo, vedľa veľká lyžica a na pravo od lyžice dezertný nôž na predjedlo
  • Veľká vidlička leží na ľavo od taniera a vľavo od nej dezertná vidlička na predjedlo
  • Zložený papierový obrúsok alebo stočený obrúsok z textílie nasleduje vľavo
  • Pri podávaní chleba s maslom, od vidličiek vľavo umiestníme malý tanierik na pečivo, na ktorý ostrím von položíme dezertný nôž, alebo nôž na maslo. Doľava teda smeruje ostrie všetkých nožov
  • Pri predjedlách, ktoré sa nekrájajú (napríklad vajcia, hašé, kaviár...) priložíme len dezertnú vidličku
  • V prípade, že sa budú podávať morské špeciality, na mieste dezertného príboru má ležať špeciálny príbor (napríklad na ryby, kraby…)
  • Misku so šalátom alebo kompótovú misku kladieme od taniera vľavo nad príbory
  • Nad taniermi hore leží vodorovne nad sebou príbor na dezert alebo múčnik. Vidlička obrátená doprava leží nad lyžičkou obrátenou doľava
  • Od taniera napravo nad príbormi ukladáme poháre. Nad veľký nôž položíme pohár, ktorý sa použije ako prvý. Ďalšie poháre môžeme zoskupiť nad ním alebo z nich vytvoriť šikmý rad, smerujúci hore doprava v takom poradí, v akom sa budú podávať nápoje, závisí to však aj od toho, koľko máme miesta
  • Ostatné predmety potrebné pri stolovaní kladieme do stredu stola, ako napríklad koreničky, alebo nádobky s rôznymi dochucovadlami, košík s pečivom, misy s ovocím, torty...
  • Obrúsky z papiera, alebo z textílií poskladané do rôznych tvarov môžeme položiť okrem iného aj na taniere.
  • Menovky sa zvyčajne kladú na tanier, alebo nad tanier
  • V prípade, že disponujeme dostatočným miestom na stole, dekoráciu môžeme doplniť aj o čerstvé kvety
  • Ako doplnky môžu slúžiť aj svietniky, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru. Stôl by však nemal byť preplnený.
stol7

stol8

stol9

stol10

stol11

A nezabudnite, vždy platí, ak máme k dispozícii tie najkvalitnejšie materiály, ako sú striebro, kryštál a porcelán, treba to využiť. Pretože nič nedodá krásnej svadobnej výzdobe väčší „šmrnc“, ako krásny príbor a kvalitné prestieranie. A ešte malá rada na koniec, ohľadne obrúskov. Ak máme obrúsky papierové, po použití ich dáme na tanier. Väčšia tragédia však prichádza vtedy, ak máme na stole krásne látkové obrúsky. V žiadnom prípade si ho nedávame pod bradu, za golier, ale ak chceme zapôsobiť, elegantne si ho rozprestrieme a dáme na nohy. V tých najlepších reštauráciách vám ho na nohy dá obsluha. To len aby ste sa nezľakli, ak to obsluha urobí. Používame ho len v prípade, ak to naozaj potrebujeme a po dojedení ho poskladáme a položíme na stôl. Prajeme vám krásnu svadbu a hlavne, dobrú chuť.

stol12

stol13

stol15

stol16

stol18
stol19

stol21

stol22

stol23
Tatiana | 11.7.2014, 16:00 | Bratislava