Evolúcia spodnej bielizne

Spodná bielizeň je nevyhnutnou súčasťou života každej ženy i muža. Okrem funkčnosti, ktorá je dnes akousi samozrejmosťou, je najmä symbolom sexuality. Viete, akú úlohu zohrávala spodná bielizeň v minulosti? Výstava pod taktovkou Fashion Institute of Technology v New Yorku, vám umožní nahliadnuť do sveta intimity.
titulka
Mapuje vývoj bielizne od 18. storočia až po súčasnosť. Viac než 70 vystavených kúskov dokonale zobrazuje zásadný pokrok v móde a technológii, zmeny materiálov a najmä výrazné posuny v medziach "slušnosti" a erotickosti spodnej bielizne. 
Najstarší "úlovok" výstavy pochádza z roku 1770. Saténový korzet zdobený slonovinovými stuhami je pevne vystužený. Korzety v 18. storočí mali za úlohu narovnať chrbát, zvýrazniť osí pás a tvarovať prsia tým, že ich doslova vytláčali nahor. Dodávali ženám erotické kúzlo, no ich pohodlnosť bola prakticky na bode mrazu. Neflexibilné stuženie spôsobovalo absolútne nepohodlie a často vážne zdravotné ťažkosti. 
lingerie
lingerie
lingerie
V 19. storočí sa na výslní držal trend postavy presýpacích hodín, ktorú korzet s ľahkosťou dotvoril. Korzety boli pestrejšie no stále nepohodlné. 
lingerie
lingerie
V 19. storočí si ženy v súkromí aspoň na chvíľu vydýchli. Pohodlné domáce župany či nočné košele boli zdržanlivé no o to komfortnejšie. Na módu sa napriek tomu nedalo dopustiť. Bohaté zdobenie rukávov nesmelo chýbať.
lingerie
Začiatok 20. storočia bol i začiatkom pohodlnosti. Domáce šaty, v ktorých dámy prijímali návštevy, napríklad na popoludňajší čaj, boli, samozrejme, bohato zdobené. Róba na obrázku pochádza z Francúzska z roku 1900. 
lingerie
Uhladenosť a štíhla silueta značili 30. roky 20. storočia. 
lingerie
V polovici 20. storočia "hviezdil" aj svetoznámy Christian Dior. Spodnička a podprsenka určená pod luxusné róby musela byť taktiež luxusná. O plnosť spodničky sa postaralo niekoľko vrstiev tylu, podprsenka z ružovej čipky a saténu bola bez ramienok. 
lingerie
Spoločne s technológiami napredoval aj vývoj spodnej bielizne. Korzety a podprsenky boli flexibilnejšie, pohodlnejšie, kvalitnejšie. Pohyb nebol zrazu problémom. Dnes sa funkcia korzetov aj spodnej bielizne v porovnaní s minulosťou rapídne zmenila.
lingerie
Zatiaľ čo pred 200 rokmi bolo úlohou korzetu vytvoriť čo najužší pás, dnes je vyslovene erotickou pomôckou. lingerie
lingerie
Množstvo látky na výrobu spodnej bielizne sa viditeľne zredukovalo. Funkcia pohodlia a krásy sa spojila. 
lingerie
Na výstave môžete nájsť súčasné značky spodnej bielizne ako napríklad Jean Yu, Chantal Thomass či Hanky Panky.
lingerie
Ak vaše kroky mieria v období júna až novembra do New Yorku, rozhodne si výstavu nenechajte ujsť. 

Foto: SITA/AP
Zdroj: fitnyc.edu
Nina M. | 23.6.2014, 14:00