Aké svadobné torty letia?

Scestovaná cukrárka Petra Zváčová prezradila, aké sú aktuálne trendy vo výbere svadobných tort vo svete a na Slovensku.
art_cakes_titulka

Je už skoro klišé opakovať vetu, že svadobný deň patrí k najdôležitejším okamihom života. Pre väčšinu ľudí to však platí a najmä pre budúce nevesty je nesmierne dôležité pripraviť každý detail svadby tak, aby dopadla tip-top. Každá drobnosť môže zavážiť, a preto sa každému bodu na zozname úloh treba venovať dôsledne. Rozhodne sem patrí aj svadobná torta. 


O svadobnej výzdobe, možnostiach a tipoch by sa mohla napísať celá encyklopédia. Každú sezónu prichádzajú nové a nové trendy, každý rok je v móde iná farebná kombinácia, každý rok majú nevesty a ženísi iné očakávania a nároky. 
Rovnako nevyčerpateľnou témou sú svadobné torty. 

Móda sa mení aj v oblasti svadobných tort. Kedysi bolo hitom krémové zdobenie, dnes sa najčastejšie používa fondán. “Globalizácia sa odzrkadlila aj v cukrárstve a zákazníci nasledujú trendy v zahraničí, hlavne v dizajne tort a dezertov. V súčasnosti je hitom čipka a modelované kvety,” prezrádza Petra Zváčová, umelecká cukrárka, ktorá stojí za značkou Art Cakes. 
art_cakes_torta

Slovensko je vo výbere chutí veľmi tradičné

Ak na svadbe výzdoba a torta ladí, výsledkom je krásne ucelené dielo, ktoré dáva zmysel a pôsobí profesionálne. Torta, ktorá je v súzvuku s výzdobou, pôsobí honosne a podčiarkne fakt, že nevesta myslí na každý detail. Svadobčania budú určite unesení a rozhodne si to zapamätajú. 

Príjemným spestrením bude pre nich aj netradičná torta, pričom nemusí ísť len o tvar a vzhľad, ale aj o obsah. Slováci sa prikláňajú predovšetkým k tradičným chutiam. „Na Slovensku je stále in čokoláda, vanilka či ovocie. Vo svete však letia aj netradičnejšie chute, ktoré sú skutočne lahodné, napríklad zelený čaj,“ vysvetľuje skúsená cukrárka a cestovateľka Petra Zváčová. Tá pre sladké inšpirácie precestovala celý svet, pričom jedna z krajín, ktorá jej chuťovo učarovala, bolo Japonsko. 

Osvojujeme si aj zahraničné rituály

V západných krajinách sa k svadobným tortám viažu aj rôzne špeciálne rituály a zaujímavé zvyklosti. “Napríklad, v Anglicku musí byť časť svadobnej torty tvorená jedným druhom koláča. Ak je tento koláč správne uschovaný, časom sa jeho chuť prehĺbi. Koláč je odložený až do narodenia prvého dieťaťa a krája sa pri jeho krstinách,” rozpráva Petra Zváčová svoje skúsenosti. Zároveň dodáva, že keď o tejto zaujímavej tradícii povie nevestám, rozhodnú sa tiež si ju osvojiť.


Cupcakes namiesto torty? 

art_cakes_cupcakes
Ďalším trendom, ktorý sa objavuje na slovenských svadbách čoraz viac, je využívanie malých koláčikov, známych ako cupcakes. „Ide o lacnejšiu verziu svadobnej torty s krásnym efektom. Pre svadobný pár sa robí len jedna menšia krásna torta na krájanie, ale každý hosť dostane svoju vlastnú tortičku. Odpadá tak problém s krájaním a je to aj praktickejšie z hľadiska rozdávania výslužiek,“ doplnila Petra Zváčová. 


O Art Cakes

art_cakes_profil

Za Art Cakes stojí umelecká cukrárka, Bc.et. Bc. Petra Zváčová MBA, držiteľka titulu Master PME za prácu s cukrovými hmotami, kráľovskú polevu a ručne modelované kvety z cukru, ktoré sú jej špecializáciou. Študovala u Peggy Porschen, na ktorej dezertoch si pochutnávali Kate Moss, Elton  John, Stella McCartney, Anthony Hopkins, Sting, Gwyneth Paltrow alebo Madonna. U držiteľky britského titulu Best Wedding Cake Designer za rok 2012 Zoe Clark sa Petra zas naučila tajomstvám a umeniu svadobných tort.


Foto:
Art Cakes
Kharisma | 27.3.2014, 16:00

Fotogaléria

art_cakes_galeriaart_cakes_galeria1art_cakes_galeriaart_cakes_galeria1