Organizácia svadby v kocke

Často je svadba v živote nevesty tou najdôležitejšou udalosťou. Profesionáli v oblasti organizácie eventov v tom majú celkom jasno. Vedia, koho osloviť a na koho sa obrátiť, aby zrealizovali svadbu, s ktorou bude svadobný pár spokojný. Ak si svoj doteraz najväčší životný event - svoju svadbu - trúfate zorganizovať sami, poďme sa spolu pozrieť na to, čo vás čaká.
svadobne_nakupy_text_prsten

1. KEDY, KDE A AKO?

Ak na začiatku nemáte ešte žiadne preferencie alebo obmedzenia, pomenujte si pre vás určujúce faktory - napr. termín svadby v preferovanom ročnom období, či požadovaná úroveň a charakter miesta na svadobnú oslavu. Ak máte netradičný vkus a je pre vás prvoradá téma svadby - napr. oslava v retro štýle, bude táto informácia vodítkom pri voľbe termínu a lokácie. Takže ako 1. krok si určite dátum, miesto a štýl svadby. Popri týchto "svetských" starostiach nezabudnite ani na rezerváciu termínu sobáša na fare, prípadne na príslušnom úrade. Ak máte svadbu s cudzincom, radíme začať hneď vybavovať potrebné doklady, aby sa vám nestalo, že na poslednú chvíľu zistíte administratívny problém.


2. VEĽKÁ vs. MALÁ SVADBA

Ak sa neviete rozhodnúť, na začiatku môžete počítať s dvoma variantami - malou a veľkou svadbou a spolu s partnerom dôkladne zvážiť výhody a nevýhody obidvoch možností. Počet hostí totiž podstatne ovplyvní náklady na hostinu. 

Ako ďalší krok si teda stanovte, či usporiadate veľkú svadbu alebo malú svadbu, pretože pre výber ďalších služieb bude tento fakt kľúčový.


3. KOĽKO?

Stanovte si, akú maximálnu sumu ste pripravení na svadbu minúť. Vynikajúcim pomocníkom je svadobný rozpočet. Okrem toho, že rozpočtová tabuľka vám pomôže udržať si jasno vo finančných otázkach okolo svadby, pripomenie vám každú položku, na ktorú by ste nemali zabudnúť. Zistite, či môžete počítať s finančnou pomocou vašich rodičov alebo s partnerom použijete vlastné úspory, alebo siahnete po pôžičke. Ak rozumne využijete všetky možnosti, ako ušetriť pri príprave svadby bez toho, aby jej úroveň utrpela, ušetrené peniaze môžete využiť napríklad na svadobnú cestu.


4. SVADOBNÍ DODÁVATELIA

Za troch najdôležitejších svadobných dodávateľov pokladáme agentúru, miesto svadobnej oslavy a fotografa. Ak si začnete vyberať svadobných dodávateľov, vždy si ich overte a zistite si o každom čo najviac. Záväzne si objednajte ich služby, uzatvorte zmluvu, zaplaťte zálohu. Všetko preto, aby ste mali istotu, že si termín pre vás záväzne rezervovali. Hneď potom sa môžete vybrať na dobrodružnú cestu v hľadaní vysnívaných svadobných šiat...


5. SVADOBNÍ HOSTIA

Každé pozvanie dôkladne zvážte a vzájomne si ho odshúhlaste. Ak budete mať zoznam svadobných hostí hotový, budete môcť začať rozmýšľať nad zasadacím poriadkom, čo je veľmi dôležitá vec, ktorá má veľký vplyv na komfort a náladu hostí na oslave. Miesto, ktoré im vyberiete, by malo vyjadrovať ich postavenie voči vám. 


6. SVADOBNÉ NÁKUPY

Je jedno, čo budete nakupovať online alebo osobne, ale nasledujúca zásada platí vo všetkom, od ozdobnej stužky na pierka až po výber svadobných šiat: Kupujte len veci, ktoré skutočne potrebujete a ktoré zodpovedajú téme a charakteru vašej svadby. Svadobný e-shop si pred zadaním nákupu overte. Šaty v svadobnom salóne si neobjednajte na prvý raz. Aj tu platí, dvakrát meraj a raz strihaj. Ušetríte tak veľa peňazí a starostí. Pri každom nákupe sa neochvejne držte témy svadby a vášho štýlu.

svadobne_nakupy_titlkniha_prsten

Pripravte sa na to, že počas vybavovania a organizácie svojej svadby budete musieť veľa komunikovať, aby ste dosiahli a vybavili všetko, čo chcete. Vyzbrojte sa teda poriadnou dávkou trpezlivosti, asertivity, aktívne komunikujte a problémy a nejasnosti riešte. Hneď na začiatku jasne definujte svoje požiadavky, odborníkom okolo vás to len pomôže, aby vedeli čo najlepšie odhadnúť vaše očakávania a predstavy. 



Foto:

nevesta.sk

eva  | 18.11.2017, 10:00