Svadba v ľadovom chráme

Dvanásť ľadových sochárov, niekoľko desiatok ton ľadu a doposiaľ sedemsto hodín práce. Starý Smokovec už onedlho oživí nezvyčajná stavba. Nebude zhotovená z tehál a cementu, ale z ľadu. Ľadový chrám by mal byť od 18. decembra sprístupnený aj verejnosti. Zimný skvost sa však dočká aj jednej nezabudnuteľnej udalosti. Romantickej svadby.

ladovy_chram_titulka
Projektant ľadového dómu František Bálek z Plzne potvrdil, že aj napriek nie príliš priaznivému počasiu bude stavba do 18. decembra dokončená a otvorená pre verejnosť. "Musíme to stihnúť, hoci je to náročný projekt, verím, že sa to podarí dokončiť aj napriek nie príliš priaznivému počasiu. Ja som mal už dávnejšie takú myšlienku, že keby som sa raz ženil, tak chcem pre svoju nastávajúcu postaviť ľadový chrám, kde by sme sa mohli vziať," vyznal svoje romantické predstavy Bálek pre topky.sk. 
Ľadový dóm v Tatrách nebude typickým chrámom so stropom a klenbami. Bude postavený do polkruhu, po boku budú veže, v strede bude vynikať oltár s madonou a dieťaťom. Za oltárom sa bude vynímať tkz. brána života, okno s rozetou a štyri gotické veže, pričom na dvoch z nich budú kamzíky. „Tento dóm chceme zasvätiť Tatrám,“ vysvetlil projektant. Polomer chrámu by mal byť  7,5 metra, jeho výška sa odhaduje na celých 6 metrov. 
Treba len dúfať, že sa decembrové počasie umúdri a v Tatrách začne, ako takmer po každý rok, poriadne mrznúť. 

Foto: regiontatry.sk
Nina M. | 17.12.2013, 10:00