Izabela Komjati: Lovesnakes je o slobode nekonečnej tvorivosti

Módna návrhárka Izabela Komjati zožala s kolekciou Lovesnakes na viedenskom fashion weeku veľký úspech. Čo všetko ju inšpirovalo a o čom jej modely vypovedajú, nám prezradila v nasledujúcom rozhovore.
fotka_izabela_titulka
Čo si kolekciou s názvom Lovesnakes chcela vyjadriť?
Názov vznikol spontánne, keďže detaily na šatách sú vyrobené z látky a vyzerajú ako dlhé hady, tak som nazvala prácu s nimi "hadíkovanie" :) a "hadíkovanie" milujem, lebo má nekonečné tvorivé varianty. Had je považovaný v starej symbolike ako niečo zlé alebo zákerné, ale zároveň aj ako tvorca s veľkou silou. Nesie v sebe múdrosť a schopnosť liečiť, má schopnosť vyzliekať sa z kože niekoľkokrát za svoj život, je symbolom nekonečnosti a znovuzrodenia.

komjati_wien_5

Kde si čerpala inšpirácie?
Inšpirovala som sa Afrikou a africkým primitívnym umením, kde žijú ľudia v súlade s prírodou a zvieratá sú súčasťou ich života, uctievajú ich a učia sa od nich prijať zákony prírody.
Ďalej boli pre mňa veľmi silne inšpiratívne fotografie Martina Machaja, ktorý veľmi rád fotí tieto primitívne kmene. 
Má to ale aj ďalšiu rovinu, keďže kolekcia vypovedá o mne a o mojej duši, jej ceste za poznaním a prijatím svojej temnej stránky ako možnosťou byť celistvým človekom. Had je ako hriech, je príjemný a potrebný, tak ako šaty. Kolekcia je o slobode nekonečnej tvorivosti.

komjati_wien_3


Aké materiály a strihy si využila?

Materiály - hodvábny duchesse, hodvábny rips, hodvábnu organzu, hodvábne cady, hodvábny šifón. Ku klobúkom som zvolila elastický úplet. Strihy sú základné, ktoré som upravovala a sukňa je v tvare makového lupeňa.


komjati_wien_4


Pre aký typ ženy sa tvoja nová kolekcia hodí? 

Pre sebavedomú ženu, ktorá je sama sebou a je hrdá na to, že je ženou. Nebojí sa ukázať svetu svoj vlastný prejav.


komjati_wien_6


komjati_wien_7

komjati_wien_12

Prečo si sa rozhodla prezentovať svoje modely na MQ Vienna fashion week a nie na Slovensku? 
Na viedenský fashion week ma zavolala modistka Eleonóra Gašková, ktorá sa tam chystala so svojimi klobúkmi a opýtala sa ma, či jej môžem zapožičať nejaké šaty. Porozmýšľala som nad tým, vymyslela som koncept a kolekcia bola na svete. Išla som s tým za ňou a súhlasila, že tam pôjdeme ako duo. 

komjati_wien_2

Kedy si začala s tvorbou kolekcie?
Už od apríla, a ako vznikala a zhmotňovala sa idea zo skíc, zistila som, že jej ešte chýba jeden detail a to šperky. Oslovila som preto šperkárku Miloslavu Hriadelovú, ktorá kolekcii dodala atmosféru Afriky.
Prehliadka vo Viedni sa konala 15. septembra, celú energiu som sústredila len na tento termín, preto som ani nepostrehla ostatné deadliny v rámci prezentácie na Slovensku.

komjati_wien_10

Ako vnímaš svoju prezentáciu vo Viedni?
Účasť vo Viedni nám otvorila dvere smerom na zahraničný trh. Získali sme odbyt do USA a oslovujú nás aj preto, že sme v databáze dizajnérov. Samozrejme, že sme sa chceli ukázať ako dizajnéri zo Slovenska. Uvítali sme možnosť prezentovať sa cez Slovak Fashion Council. Vďaka tejto inštitúcii som mohla vystavovať vo februári tohto roku svoje šaty na London fashion weeku. Vo Viedni nás podporil aj Slowakische Institute Wien vďaka pani Heribanovej. Mali sme slušnú podporu, za ktorú ďakujeme. Zožali sme obrovský úspech a vieme, že spolupráca je cesta do budúcna, ktorá mňa osobne veľmi napĺňa.

komjati_wien_1

komjati_wien_11

Bude mať kolekcia nejaké pokračovanie?
Kolekcia sa momentálne rozrastá a chystajú sa ďalšie kusy, ktoré budú predstavené aj na Slovensku - 13. decembra na exkluzívnej prehliadke ako poslednej v rámci Bratislavských módnych dní, ktorú organizuje pani Reháková zo Starproduction. Je to prehliadka spoločenských a plesových rób pred zahájenim tejto sezóny.
Na ďalšie nové kúsky si prídu aj nevesty, v tejto kolekcii si nájdu aj svadobné šaty. Tie budú odprezentované na svadobnom veľtrhu.  

Foto: Thomas Lerch 
Kristína  | 3.12.2013, 11:00