Svadba v štýle provence

Počuli ste o čarovnej oblasti na juhovýchode Francúzska? Je známa tým, že doslova opantá vaše zmysly. Farby, vône, romantika na každom kroku. Krajina preslávená predovšetkým levanduľou, delikátnou kuchyňou a kamennými uličkami. Provensálsko.
provence_2
Provensálsky štýl je známy rustikálnym rázom interiéru, starožitným bielym nábytkom, jemnými tkaninami, či kvetinovými motívmi. Nostalgia a francúzsky šarm vidieka. Ideálna svadobná inšpirácia, čo poviete?

provence_1

Začnime farbami. Vari najtypickejšia je svetlofialová farba levandule. Kvetinová výzdoba v tomto odtieni pôsobí nesmierne romanticky. Biela alebo slonovinová fialovú akoby dopĺňa. Prináša pocit čistoty. Preto ňou rozhodne nešetrite. Medzi provensálske farby patria aj púdrové odtiene ružovej, olivovozelená  či žiarivá žltá. 

provence_4

Ak chcete svadobnému stolu dodať ten správny šmrnc, na výzdobu použite dečky z prírodných materiálov. Romantiku podčiarknete kvetinovými vzormi. Treba si však dať pozor nato, aby ste výzdobu neprekombinovali. Neváhajte využiť patinovaný starožitný nábytok. Pôsobí jemne opotrebovane. 

provence_3

Vidiecky štýl Francúzska však najlepšie podčiarknu maličkosti. Provensálsky štýl je idylický a romantický. Také by mali byť i doplnky. Skúste tie z tepaného železa. Kreatívne menovky pre hostí si môžete vyrobiť aj sama. Stôl ozvláštnia i typické šúpolienky a lupienky kvetín. Osobitné postavenie má opäť levanduľa. Môžete ju usušiť, zviazať a len tak položiť na stôl, alebo zavesiť na stenu. 

Na svadbu v provensálskom štýle by ste mali nájsť vhodné miesto na vidieku - starú stodolu, ovocný sad... V prípade, že vás láka sobáš vonku, ozvláštnite ho. Naaranžujte navôkol seno, namiesto stoličiek poukladajte na zem deky ako na pikniku. Oltár ozdobte kvetinami a slonovinovými stuhami. Provensálska svadba je jednoducho plná romantiky, tak ako miesto, ktorým je inšpirovaná. 

Foto: Chriss by nevesta.sk
Nina M. | 20.7.2013, 10:00