Svadobné oznámenia, ako vyzerali kedysi

To, že je svadba udalosťou na vysokej spoločenskej úrovni, platí už celé desaťročia. Jej oznámenie podlieha pravidlám, ktoré sa menia každou generáciu, a tie, ktoré sa dodržiavali kedysi, už dnes pravdepodobne nájdeme len v najmenších dedinkách našej krajiny.
laris_blog_titulka2

Kedysi svadobné oznámenia a pozvánky na obrad nepísali snúbenci, ale ich rodičia. Povedzme si pravdu, dnes by táto skutočnosť asi u väčšiny snúbencov neprešla. Buď si ich napíšu a navrhnú sami, alebo si vyberú z klasického vzorkovníka.

Kedysi sa svadby konali len v určitých obdobiach roka. Najmä počas fašiangu, pred adventom alebo po Veľkej noci. Tak ako aj dnes to bola veľká udalosť a do jej príprav sa zapájala celá rodina, priatelia, susedia, niekedy aj celá dedina. Každá takáto svadba mala svoj presne stanovený postup. Svadobné oznámenia boli v tej dobe nazývané pojmom ohlášky. Ohláškou sa rozumelo verejné zverejnenie pripravovaného manželstva v kostole a opakovalo sa tri nedele za sebou. Ďalším krokom bolo pozývanie na svadbu, ktoré sa konalo prostredníctvom družbu alebo pozývali budúci mladomanželia a ich rodičia. Na znak pozvania bol hosťom posielaný špeciálny koláčik – radostník.

Doba sa posunula a naše mamy si už vyberali svadobné oznámenia, aké si ich pamätáme i my. Rezaný okraj, zlaté vybíjané písmo a klasický text. Obrázky a celková grafika obmedzená na holubice mieru, zamilovaný pár či manželské obrúčky. Dnes tomu väčšina z nás povie gýč.

Dnes žijeme v digitálnej dobe, postupne zabúdame na všetko, čo bolo, neobmedzené možnosti nám dovoľujú oveľa viac a svadobné oznámenia už asi nikdy nebudú vyzerať tak ako kedysi. Jedine, že budete chcieť svadbu v retro štýle.

My Vám budeme držať palce!


Mirka Grňáková  | 6.12.2013, 10:00 | Bratislava