Japonský týždeň módy: Kimoná aj geometria

S blížiacou sa jarou sa vo svetových metropolách konajú módne prehliadky, v ktorých návrhári predvádzajú svoje výtvory na sezónu jeseň/zima 2013. Za veľkomestami sveta nezaostáva ani japonské Tokio – v pondelok sa tu začal týždeň módy.

japonsky_tyzden_tit

Japonskí i zahraniční módni návrhári predstavili na sezónu jeseň/zima modely, ktoré sa niesli predovšetkým v tlmených tmavších farbách a ozvláštnili ich geometrickými vzormi.

 

japonsky_tyzden1

 

Pohodlné šaty s károvaným vzorom, ktoré môžete vidieť na titulnej fotke predviedla vo svojej kolekcii dizajnérska dvojica Naoto Joga a Tamaki Hiroto – títo mladíci sú na svetovej módnej scéne pomerne krátko, prerazili svojou kolekciou na rok 2009 a ich výtvory sú typické prelínaním elegancie a hravosti.

 


 japonsky_tyzden2

Japonci sú na svoje tradície hrdí a dokazujú to aj v móde – počas módnej šou sa na móle objavili aj tradičné kimoná z dielne návrhára menom Jotaro Saito. Tento 27-ročný Japonec je najmladším dizajnérom, ktorý navrhuje kimoná. Zaujímavé je, ako sa mu podarilo prepojiť tradíciu kimona s modernými geometrickými vzormi.

 

japonsky_tyzden3

 

Zo spolupráce Brita Steva Halla a Japonky Yurika Ohara vzišli aj tieto zvláštne šaty, ktoré by sa pokojne dali použiť aj ako svadobné. Šaty sú však určené skôr odvážnejším nevestám – ich strih sa totiž jemne vymyká z tradície. Za bližšie prizretie stojí aj svetrík so vzorom jeleňa, ktorým sú šaty doplnené.

 

 

Foto: SITA/AP

Petra  | 19.3.2013, 20:00