V- day a kampaň One billion rising

Existuje mnoho organizácií a spoločností bojujúcich proti násiliu páchanom na ženách a dievčatách. Za všetky môžeme spomenúť Iniciatívu Piata žena či 16 dní aktivizmu proti rodovo podmienenému násiliu. Aj keď je táto téma smutná, treba o nej hovoriť.
onebilionrising2

O láske k blížnemu, o láske k sebe

Máme za sebou valentínsky týždeň, keď sme si rôznymi maličkosťami vzájomne vyjadrovali, ako sa máme radi. Nemyslíme však iba lásku k partnerovi, ale lásku ako takú, k sebe samej, k mame či sestre, k priateľke či spolužiačke. Možno lásku k niekomu, kto nemá v živote toľko šťastia ako napríklad my...

 

onebilionrising4


Tancujúce ženy na celom svete

V-day je hnutie aktivistov bojujúcich za ukončenie násilia na ženách a dievčatách. Snaží sa kreatívnym spôsobom bojovať proti tomuto „zlu“, získať peniaze no predovšetkým zvyšovať povedomie v tejto problematike. Počas kampaní dobrovoľníci či vysokoškoláci organizujú prednášky, premietajú sa filmy, dokumenty, bežní ľudia sa môžu dozvedieť veľa zaujímavého, porozprávať sa o veciach, ktoré sú realitou, no niekedy aj tabu zároveň. Iba v roku 2012 v Amerike vzniklo viac ako 5 800 akcií a eventov práve na túto tému.

 

onebilionrisingtitulka


Práve tento rok je 15. výročím tejto celosvetovej kampane a s narastajúcim záujmom sa rozhodla organizácia pre akciu One bilion rising. Koncept kampane je jednoduchý – ak si vezmeme, že jedna z troch žien na svete je týraná, predstavuje to 1 miliardu žien, ktorá sa stretla či denne stretáva s týraním. (V našom jazyku je americký bilion naša miliarda). Heslom celej kampane je WALK OUT, DANCE, RISU–UP a DEMAND to end this violence – teda vyjsť von, tancovať, povzniesť sa a skoncovať s týmto násilím (voľne preložené).
Na oficiálnej stránke sa môžete o kampani dozvedieť viac, nájdete tu aj tohtoročné oficiálne video.

Zdroj: vday.org

Foto: sita/ap

KačLigač | 19.2.2013, 10:00