Svadobné mamy v centre pozornosti

Mladomanželský pár nie je jedinou nervóznou dvojicou svadobného dňa. Rovnaký, možno dokonca aj väčší stres zažívajú rodičia nevesty a ženícha. Pozornosť hostí sa upriera i na nich, preto je popri výbere šiat pre mladých dôležité sústrediť sa aj na vhodné oblečenie svadobných rodičov.

titulka_svadobna_mama

U mužov je jasné, po čom siahnuť. Elegantný, dobre padnúci oblek je pri takýchto príležitostiach nevyhnutnosťou. Dámy však majú voľnejšiu ruku pri výbere. Hlavným kritériom by malo byť nechať vyniknúť nevestu. Preto sa treba vyhnúť prílišnej extravagancii.

Mamy neviest sú zvyčajne dámy v najlepších rokoch. Oproti „dvadsiatkam“ si preto musia viac strážiť, čo na seba. Rozhodne sa treba vyhnúť prikrátkym dĺžkam šiat a sukní. Síce pútajú pozornosť, ale od istého veku už jednoducho nesvedčia a rovnako sa nehodia na takúto významnú príležitosť. Ak však chcete ukázať stále pekné nohy, dĺžka tesne nad kolená je vkusná a elegantná.

 

nm3

 

Ideálnou voľbou sú šaty alebo kostýmy. Uľahčujú kombinovanie, zladiť k nim treba len doplnky. Čo sa týka strihu, ten závisí od typu postavy, no na každú sa dá nájsť taký, ktorý pristane. Chic riešením sú zavinovacie šaty, ktoré zdôraznia ženskú postavu a riasením na správnych miestach zakryjú prípadné nedostatky. Riasenie všeobecne dokáže spraviť s postavou zázraky, no treba ho využívať rozumne, aby postavu vyvážilo a nie pridalo na objeme.

 

oscar4

 

Riešenie rukávov dokáže byť takisto veľmi nápomocné, alebo zradné. Vyhnite sa tenkým, takzvané špagetovým ramienkam. Rovnako treba kriticky posúdiť aj pevnosť svojich paží, pretože práve tie vedia zákerne prezradiť vek. Ak nemáte čo skrývať, môžete si dovoliť aj šaty bez rukávov. V nie ideálnom prípade sú však rukávy záchranou. Krátke rukávy vedia vyvážiť celkový strih šiat. Veľmi elegantné sú však aj rukávy v dĺžke po lakte. Skvelým kompromisom medzi zakrytými a odhalenými rukami je zahaliť ich do čipky.

 

nm2

 

Z farieb sú povolené všetky, okrem bielej, ktorá je vyhradená pre nevestu. Na letnú svadbu sa hodia svetlé a pastelové farby v odtieňoch zmrzliny, ale aj výraznejšie ako napríklad fuksiová či tyrkysová. V zime siahnite po sýtych, tmavších, výraznejších a dramatickejších farbách, od červenej cez bordovú, purpurovú až po tmavomodrú. Práve tá je výborným riešením pre tie dámy, ktoré sa cítia sebavedomejšie v tmavých farbách, no chcú sa vyhnúť smutnej čiernej.

 

nm1

 

Pokiaľ ide o doplnky, platí známe pravidlo. K jednoduchým šatám zaujímavejšie doplnky. No ak sú šaty samy o sebe zaujímavé, doplnky voľte umiernené.  Čo sa týka obuvi, siahnite po opätkoch. Ideálna výška je sedem až dvanásť centimetrov. Nižšie strácajú eleganciu, vyššie už nie sú komfortné a môžu pôsobiť nevhodne. Rozhodne si vyberajte aj podľa toho, akú výšku „ustojíte“. A v žiadnom prípade by samotná svadba nemala byť premiérou topánok na vašich nohách, inak si koledujete o boľavé pľuzgiere.

 

nm5

 

Už dávno neplatí, že topánky musia ladiť s kabelkou, ale kombinovať treba s citom. Kabelka by mala byť malá, listová, prípadne s tenkým ramienkom alebo retiazkou. Veľké tašky si treba tentokrát odpustiť a všetky zdanlivé nevyhnutnosti nechať radšej v šatni.

No hlavne je dôležité, aby oblečenie nebolo ďalším zo stresových faktorov. V outfite musíte cítiť pohodlne a nie ho celú noc upravovať. Aby ste sa po dôkladnom výbere mohli sústrediť už len na tie naozaj podstatné záležitosti, ktoré sa v ten deň odohrajú.

 

Zdroje foto: oscardelarenta.com, neimanmarcus.com

Zuzana B. | 12.2.2013, 11:00

Fotogaléria

oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1oscar3oscar2oscar1nm5nm4nm3nm2nm1dvf1