John Galliano: Kontroverzný módny génius I

John Galliano je meno, ktoré sa väčšinou spája so škandálmi a búrlivým životom, avšak aj s veľkým talentom, ktorým bol obdarený. Galliano bol výborným žiakom a kvôli svojmu pôvodu bol v škole terčom šikany...
galiano_tit

John Galliano sa narodil v roku 1960 v Gibraltári, odkiaľ sa jeho rodičia rozhodli odísť za prácou do Anglicka v čase, kedy mal Galliano šesť rokov. Jeho detstvo nebolo ľahké – vychovávaný bol v prísnej rímsko-katolíckej viere a kvôli kultúrnym odlišnostiam bol často terčom šikanovania zo strany ostatných detí. Jeho matka, učiteľka flamenca, totiž malého Johna obliekala aj do školy veľmi elegantne.

Napriek tomu sa však Gallianovi v škole veľmi darilo a po ukončení gymnázia začal študovať módne návrhárstvo a svoje štúdium ukončil s vyznamenaním.

 

galliano_prva_prehliadka

 

Jeho prvá módna kolekcia s názvom Les Incroyables bola inšpirovaná francúzskou revolúciou a zožala veľký úspech – modely po prehliadke odkúpil londýnsky butik Browns.

 

Po tomto prvotnom úspechu si Galliano vytvoril vlastnú značku a tvoril v Londýne, kde sa ako pravý búrlivák oddával všetkým rozkošiam londýnskeho nočného života. Avšak jeho výstrelky sponzori odmietli financovať, a tak Galliano zmenil pôsobisko a presunul sa do mekky módy – do Paríža. V Paríži hľadal tento rebelujúci, no perspektívny a nadaný módny návrhár finančných sponzorov aj potenciálnych zákazníkov. Postupne sa Gallianovi darilo budovať si dobré meno dokonca aj v radoch známych osobností si našiel svoju klientelu – k jeho prvým prominentným zákazníčkam patrila napríklad Kylie Minogue, ktorej navrhol kostýmy pre jej turné v roku 1991.

 

galliano_kylie


Od roku 1995 sa stal Galliano umeleckým riaditeľom módneho domu Givenchy v Paríži a stal sa tak prvým britským dizajnérom, ktorý získal takúto pozíciu v prestížnej parížskej dizajnérskej dielni haute couture. O rok neskôr začal pracovať pre značku Dior, ktorej bol verný až do roku 2011, kedy s ním Dior prestal spolupracovať kvôli antisemitským vyjadreniam. Tie Galliano predniesol pod vplyvom liekov a alkoholu v parížskej kaviarni La Perle, pričom boli tieto jeho výroky dokonca aj zaznamenané na video, ktoré obletelo celý svet a rozpútalo ostré debaty. Gallianovi sa po tomto incidente obrátilo chrbtom viacero známych osobností, okrem iných aj Natalie Portman, ktorá sa narodila v Jeruzaleme a jej prastarí rodičia zahynuli v koncentračnom tábore. Za tieto svoje výroky bol Galliano aj odsúdený a francúzsky súd mu udelil pokutu 6 000 eur.

 

Od incindentu v La Perle sa Galliano verejnému životu vyhýbal a tvoril len veľmi málo - v roku 2011 však navrhol svadobné šaty pre svoju blízku priateľku modelku Kate Moss, ktorá predvádzala Gallianove modely v časoch, kedy o veľkej sláve mohla len snívať.

 

galliano_moss


V súčasnosti žije tento kontroverzný módny návrhár vo svojom dome v Paríži s dlhoročným partnerom a vraj ho je možné stretnúť v parížskych uličkách La Marais, ktoré sú známe tým, že sa tu stretáva homosexuálna a dokonca aj židovská komunita mesta. Podľa vlastných slov však strávil posledné dva roky liečením sa zo závislosti na liekoch a alkohole. Čo sa týka jeho kariéry, nič nie je stratené. Oscar de la Renta totiž nedávno Gallianovi ponúkol niekoľkotýždňovú spoluprácu na prípravách týždňa módy v New Yorku.

 

Galliano však nie je zaujímavý len svojím životom, ale predovšetkým tvorbou. Dozviete sa o nej už o týždeň a veru, máte sa na čo tešiť.

 

Foto: SITA/AP, vogue.com, kylielimbo.blogspot.sk

Petra  | 13.2.2013, 10:00