Haute Couture 2013: Parížsky módny raj

O tom, že je Paríž mestom módy snáď nikto nebude pochybovať – zvlášť po tom, čo uvidí výtvory svetovo uznávaných návrhárov, ktoré defilovali parížskym mólom počas série prehliadok Haute Couture. Svoje diela tu predviedli mená ako Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab, Gaultier či Armani a skutočne sa bolo na čo pozerať. Nahliadnite s nami na skvosty, ktoré si renomovaní dizajnéri pripravili na sezónu jar/leto 2013.
haute_couture_tit

Valentino - móda, ktorá vyráža dych

 

Tí, ktorí aj napriek mrazivému počasiu vládnucemu v Paríži počas prehliadok, prišli, určite neľutovali. Mohli totiž na vlastné oči vidieť napríklad dych vyrážajúcu krásu v podaní modelov z dielne Valentino. Maria Grazia Chiuri a Pierpaolo Piccioli – dvorní návrhári tohto módneho domu – vytvorili dokonalú harmóniu spojením kvalitných materiálov, pútavých strihov a precíznych detailov. Návrhári kládli dôraz na zvýraznenie ženskosti a ich výtvory pôsobia veľmi sviežo, mladistvo a rafinovane.

 

valentino2

 

valentino1

 

Zaujímavo, netradične a zároveň nežne pôsobia tieto šaty, pri ktorých využili dizajnéri vzor pripomínajúci starožitnú rozprávkovú klietku pre vtáčikov. Prepojenie neutrálnej telovej farby a výraznej červenej pôsobí skutočne skvostne – akoby samotná modelka bola tým vtáčikom v klietke.

 

 

Multikultúrny koktejl od Gaultiera

 

Vír extravagancie a výrazných farieb vniesol na parížske mólo Jean-Paul Gaultier, ktorý má vo výrazných prvkoch zrejme záľubu. Po tom, čo pred dvoma rokmi predviedol kolekciu nesúcu sa v duchu gotiky a minulý rok sa inšpiroval štýlom zosnulej speváčky Amy Winehouse, tento rok vniesol do svojej kolekcie Haute Couture trošku Indie, trošku Maroka, štipku Španielska i Francúzska.

 

gaultier_1

 

Pri týchto šatách je výrazný práve indický štýl, ktorý sa prelína so španielskym, keďže Gaultier pri ňom použil tradičnú indickú techniku koláže a spojil ju so sukňou v štýle španielskeho flamenca. Gaultierovi sa podarilo prepojiť prvky, ktoré sú typické pre rôzne kultúry a vytvoril tak šikovne namiešaný multi-kulti koktejl.

 

 

Elie Saab: Luxus a vznešenosť

 

Úplne z iného súdka bola kolekcie libanonského dizajnéra menon Elie Saab, ktorý je povestný svojou precíznosťou a nádychom vznešenosti a luxusu. Pri kolekcii jar/leto 2013 použil najmä svieže kvetinové detaily, ľahké a vzdušné materiály – hodváb, organza, šifón či satén – čipkované dekorácie a tradičné farby – telová, biela, červená, champagne či čierna. Elie Saab predviedol aj niekoľko svadobných modelov.

 

saab_3

 

Samozrejme, že ani tentokrát nesklamal a svetlo sveta uzrelo mnoho pútavých kúskov s prepracovanými dekoráciami – okrem iného aj tieto šaty s priehľadnou sukňou a bohatým kvetinovým zdobením alebo úchvatný čipkovaný model s krinolínou a španielskym závojom, ktorý je nepochybne jedným z najväčších skvostov kolekcie.

 

saab_2

 

 

Trochu geometrie od Armaniho

 

Giorgio Armani vdýchol parížskemu mólu trochu modernosti a vďaka využitiu geometrických prvkov, lesklých materiálov a nohavicových kostýmov výrazne vynikal. Napriek tomu, že samotné modely sú dostatočne výrazné, Armani ich výraz ešte podčiarkol doplnkami – drevené náušnice, mohutné náhrdelníky, výstredné klobúčiky.

 

armani2

 

armani1

 

Armani však nezabudol ani na tradičnejšie zmýšľajúce milovníčky módy, a tak okrem farebných nohavicových kostýmov s výstrednými vzormi, priniesol vo svojej kolekcii aj šaty rôznych strihov, dĺžok a farieb – ich spoločným znakom boli pestré a výrazné farby v spojení s rozličnými geometrickými vzormi.

 

Foto: SITA/AP

Petra  | 1.2.2013, 14:52