Darčeky po americky

Ak ste milovníčkou amerických filmov či seriálov, ktoré skôr či neskôr skončia svadbou (alebo sa aspoň hrdinkina najlepšia priateľka vydáva), určite ste narazili na jednu zaujímavú a veľmi praktickú vec, ktorú budúca nevesta robí – behá po obchodoch so skenerom a vyberá si darčeky.

darceky_poamericky_7

V Amerike existujú totiž „wedding registry“ – teda svadobné registre, kde si môžete vytvoriť svoj vlastný „checklist“ – teda zoznam darčekov, ktoré by ste chceli dostať od svojich svadobných hostí.
S týmto zoznamom sa budúce nevesty môžu naozaj pohrať. Môžu sem zaradiť úplne bežné veci do kúpeľne, spálne či kuchyne, no žiadna novinka nie je záhradná súprava na grilovanie či kempingové zariadenie. V tomto však neveste netreba veľmi závidieť, pretože tých možností a nápadov je mnoho a ona okrem plánovania musí ešte aj vytvárať zoznamy. Asi preto sa svadby plánujú mesiace dopredu a zhon je obrovský.

 

Všetko nájdete na webe


Americké svadobné portály zásobujú budúce nevesty dobrými radami, najobľúbenejšími  a najspoľahlivejšími spoločnosťami, kde si môžu takéto zoznamy vytvoriť. Dôležitá je aj etiketa zoznamov, ktorú vo svojom článku opísala aj Anna Post. Tá tvrdí, že práve etiketa je tá najzábavnejšia vec, o ktorej s budúcimi nevestami a hosťami rozprávala. Najčastejšie sa podľa nej dozviete o takomto zozname od priateľov či blízkej rodiny na predsvadobnej párty alebo počas svadby. Anna tiež zdôrazňuje, že nie je hanba spýtať sa na darčeky, ak si nie ste istí. Mnohé americké (a možno už aj slovenské) nevesty si vytvárajú pred svadbou vlastnú internetovú stránku, na ktorej nájdete všetky potrebné údaje o svadbe ako takej, ale, samozrejme, aj o neveste a ženíchovi, o párty pred a po, dokonca niekde nájdete aj údaje o mieste, kde budú darčeky otvárať. Ako príklad sme vybrali stránku Samiry a Maxwella. Nájdete tam naozaj všetko, aj ich zoznam u jednotlivých predajcov. Hoci sa ich svadba už konala, sú dokonalým príkladom toho, ako pravá „americká“ svadobná stránka môže vyzerať. 

 

darceky_po_americky

 

Aj rok po svadbe


Ak sa teda dvojica zasnúbila a teraz majú pred sebou to povestné „plánovanie“, prichádza otázka, kedy sa zaregistrovať a ako dlho nechať túto registráciu otvorenú. Portál brides.com vytvoril sériu otázok a odpovedí  na túto tému. Vhodné je zaregistrovať sa pol roka až rok pred svadbou. Netreba to však unáhliť. Mnoho svadobných hostí totiž kupuje darčeky na poslednú chvíľu a vy ešte vždy môžete svoj zoznam aktualizovať. Je možné nechať ho otvorený ešte aj rok po svadbe, kedy je vraj ešte slušné kúpiť darček novomanželom, hoci sú už svoji.
Otázka tiež je, koľko darčekov môže nevesta a ženích takýmto spôsobom registrovať. Registrovať sa dá niekoľko položiek, na jedného účastníka svadby jeden alebo aj viac darčekov. Je to na zvážení budúcich manželov.

Podľa Periho Wolfmana (viceprezidenta produktového dizajnu spoločnosti Williams –Sonoma), by sa darček mal pohybovať v rozmedzí 30 – 50 dolárov pri účastníkovi bez partnera a pri páre je to od 75 – 150 dolárov. Darček však nemusí byť iba jeden, v tejto cene môžete kúpiť napríklad aj tri.

 

No gifts, please


Keď už budúca nevesta vytvorí takýto zoznam, kde uverejní informácie o ňom? Ako sme už hovorili, môže to byť na vlastnej internetovej stránke, nie je však vhodné adresu umiestňovať na svadobnú pozvánku. Jednoducho asi najviac využívaná je práve webová stránka alebo potom priatelia a rodina na párty.
Na pozvánke však niekedy môže stáť „no gifts, please“. Teda, žiadne darčeky, prosím. Hoci sa to môže zdať neslušné, niekedy budúci manžel či manželka odmietajú dary, nech je to už z akéhokoľvek dôvodu. Je však na uvážení hostí, či im predsa len niečo malé nepriniesť.

 

Čaro organizovanosti


Na záver vám prinášame k nahliadnutiu checklist, aby ste mali akú-takú predstavu, čo si americká nevesta a americký ženích praje.
Možno to vyzerá hrôzostrašne, no v týchto zoznamoch je vidieť čaro organizovanosti. Americké nevesty predídu nevkusným a nevhodným darčekom a prakticky si tak môžu zariadiť celý byt či dom. Prijali by ste aj vy systém „checklistov“?

svadobne_dary_1

Zdroje: brides.com, emilypost.com, mywedding.com, todaysbrideonline.com

KačLigač | 27.1.2013, 10:00